Datingapps – welke past bij jou?

datingapps-stoute-suus-date

Datingapps zijn er in alle soorten en maten. Wist je dat 41% van (oudere) Nederlandse die datingapps en -sites gebruiken daar ook een relatie vindt? Daarbij zijn er natuurlijk ook nog een heleboel mensen die iets anders dan een vaste standaard relatie vinden. Wat zoek jij en elke app(s) zijn nu handig voor jou? We zetten speciaal voor jou een heleboel dating apps en platformen op een rijtje. We kijken naar de voordelen en nadelen van de apps en de specifieke kenmerken. Vaak zijn de apps met veel bezoekers het meest ideaal, kwestie van kansberekening. Alleen als je niet in de groep valt van monogame cis man van 20-45 jaar zoekt monogame vrouw of monogame cis vrouw zoekt monogame man van 20-45 jaar, dan zijn sommige alternatieve apps ook heel handig.

Datingapps – een nieuwe wereld?

Daten kan superleuk zijn, maar als je nieuw bent in de wereld van de datingapps? Dan komt er een hoop op je af. Zo is het handig dat je digitaal een beetje vaardig bent, aanmelden gaat meestal wel aardig. Maar afmelden van een app ervaren sommigen -met name oudere – als lastig. Je kunt er ook hulp bij vragen, alleen dat betekent dan wel dat diegene weet dat je op een app zit en dat vindt niet iedereen fijn. Verder is het belangrijk dat je mensen met verkeerde bedoelingen eruit pikt. Het verschilt per platform wel hoe groot die kans is. Wat je zoal aan valse profielen op datingapps kunt tegenkomen? Hier wat voorbeelden:

 • Iemand die uiteindelijk op je geld uit blijken te zijn, vaak komen ze al aanzetten met ‘do you believe in long distance relationships?’.
 • Mensen die een profielfoto plaatsen van circa 10 jaar geleden. Je hoeft geen net uit bed foto te plaatsen, maar iemand die er allang niet meer zo appetijtelijk uitziet als op de foto? Dat is toch een beetje bedriegen en zonde van de tijd.
 • Iemand die je mogelijk iets aandoet als je afspreek. Het is goed mogelijk dat zij zich profileren met een profielfoto die totaal niet klopt.
 • Mannen die zich als vrouw voordoen om zo toch een lesbische vrouw binnen te hengelen.

Tips: het kan geen kwaad om iemand te Googlen. Vaak heeft iemand social media profielen en dan krijg je er wat beter gevoel bij of het iemand is met wellicht verkeerde bedoelingen. Verder: spreek af op een openbare locatie en laat iemand weten dat je een date hebt. Vergeet natuurlijk niet dat daten vooral ook heel leuk kan zijn. De meeste mensen zitten er net als jij in de hoop op een leuke match.

datingapps-date-twee-mannen

Termen op datingapps

Eenmaal op een dating app vliegen de termen je om de oren. Daarom speciaal voor jou een overzicht aan termen en de betekenis daarvan (tip: leuk om iemand voor te lezen als overhoring):

A t/m F

Het overzicht van termen  A t/m F op datingapps:

 • Aseksueel: in het kort staat zijn aseksuele mensen, mensen die geen seksuele aantrekkingskracht voelen.
 • Biseksueel: iemand die op zowel mannen als vrouwen valt. Kijk voor de uitgebreide uitleg naar het artikel over biseksualiteit.
 • Demiseksueel: betekent vereenvoudigd weergegeven dat er voor seksuele aantrekking emotionele aantrekking vereist is.
 • ENM: ethische non-monogamie. Meer over non-monogamie weten: lees bijvoorbeeld over open relatie tips en over non monogamie of monogamie.
 • FF: vrouw zoekt vrouw.
 • FFF: trio met alleen vrouwen.
 • FFM: trio bestaande uit twee vrouwen en een man.

G t/m M

Het overzicht van termen  G t/m M op datingapps:

 • Gender fluïde: als je een niet-vaste genderidentiteit het die kan veranderen in de tijd of per situatie. Dit kan zowel gaan over de genderidentiteit als over de expressie van gender.
 • GGG: Staat voor Good Giving en Game. Goed, gevend en into experimenteren. Hiermee geeft iemand met een knipoog aan dat diegene goed in bed is.
 • Homoseksueel: een man die op mannen valt. Voor de genuanceerde versie verwijzen we je naar ons artikel over homoseksueel zijn.
 • Intersekse: als je geboren bent met zowel mannelijke als vrouwelijk geslachtskenmerken.
 • Lesbisch: een vrouw die op vrouwen valt. Wil je de genuanceerde versie: lees dan het artikel over lesbisch zijn.
 • MM: man zoekt man.
 • MMM: trio met alleen mannen.
 • MMF: trio bestaande uit twee mannen en een vrouw.

N t/m R

Het overzicht van termen  N t/m R op datingapps:

 • Non-binair: versimpeld weergegeven staat non-binair voor iemand die zichzelf niet of niet altijd als 100 procent als man of als vrouw identificeert.
 • Omniseksueel: simpel gezegd betekent het dat je omniseksueel bent als je je tot meer dan één geslacht voelt aangetrokken.
 • ONS: onenightstand.
 • Panseksueel: heel vereenvoudigd ben je panseksueel als je gender, genderidentiteit en biologisch geslacht bij jou niks zegt over op je op iemand kunt vallen.
 • Poly: polyamoreus. Meerdere liefdesrelatie tegelijk met consent van partners. Lees ons artikel ‘Wat is polyamorie‘ voor meer info over polyamorie.
 • Queer: lid van de LHBTIQ+ gemeenschap. Voor een meer uitgebreide omschrijving lees ons artikel over queer.
 • RA: staat voor Relatie Anarchie. Relatie anarchie staat voor relaties zonder stempels of vastgelegde hiërarchie.

S t/m Z

Het overzicht van termen  N t/m Z op datingapps:

 • Sensual: op zoek naar sensueel contact.
 • Solo poly: iemand die zichzelf omschrijft ziet zichzelf als eenheid en voelt niet een sterke behoefte om onderdeel te zijn van een stelletje. Solo poly zijn, sluit het aangaan van meerdere diepgaande liefdesrelaties niet uit.
 • Transgender: iemand die zich niet thuisvoelt bij het geboortegeslacht. Lees voor meer uitlegt ons artikel over transgender.
 • Trans man: iemand met aan ander geboorte geslacht dan die van man, die het traject naar man zijn heeft doorlopen.
 • Transseksueel: iemand die het traject van hormonen en operaties doorloopt voor een wijziging van gender.
 • Trans vrouw: iemand met aan ander geboorte geslacht dan die van vrouw, die het traject naar man zijn heeft doorlopen.
 • WAP staat voor Weekend Adult Party. Vaak gebruikt door swingers om aan te geven dat men into drugsgebruik is.
 • Zat: helemaal geen zin meer in alle termen. Grapje, deze term bestaat nog niet. Prima als je het ingewikkeld vindt met zoveel termen, maar sommige termen kunnen wel een idee geven van of je een match bent met iemand. Wel zo handig als jij een monogame relatie wil, maar een datingprofiel ziet met ENM. Je kunt ook als je het spoor bijster bent gewoon bij een leuk profiel even de termen checken met dit lijstje. Dan duizelt het je ook minder voor de ogen.

datingsapps-duizeligheid

Datingapps met veel bezoekers

Veel bezoekers is veel kans. Daarom hier ten eerste in willekeurige volgorde een overzicht van datingapps met veel bezoekers:

Tinder en happn

Tinder is de app waar ik mijn lief heb leren kennen. Het is vermoedelijk de meest populaire datingapp. Je kunt swipen door profielen. Leuk, is swipen naar rechts. Niet leuk is swipen naar links. In een profiel kun je foto’s plaatsen en tekst. Het publiek is redelijk mainstream maar evenzo vind je mensen die iets anders zoeken dan een monogame heteroseksuele niet kinky relatie. Zoek je redelijk mainstream? Dan is Tinder een goede app. Zoek je iets anders en wil je niet dat iedereen op Tinder dat kan zien? Dan zijn specifieke apps vaak handiger. Daar zijn dan wel minder mensen op, maar er zijn meer mensen die mogelijk aansluiten bij wat jij zoekt.

Happn is locatiegebonden. Vind je op basis van locatie een date vinden handig? Dan is dit de app die voor jou handig is. Het werkt zo: als je binnen een straal van 250 meter iemand tegenkomt die ook op Happn zit, verschijnt dat op je schermpje. Dan kun je het profiel bekijken en op het kruisje (het is niet wat voor jou) of op het hartje (leuk!) klikken. Klikt die ander niet op jou dan ziet die ander niet dat jij op het hartje hebt gedrukt. Als je gevoelig bent voor afwijzing kan dat wat extra comfort bieden.

Bumble en Grindr

Bumble is vergelijkbaar met Tinder er zijn wel een paar wezenlijke verschillen. Zo is bij Bumble in het geval van een vrouw en man match zo dat de vrouw bij een match binnen 24 uur een berichtje moet sturen, anders vervalt de match. Het idee erachter is dat vrouwen in lead zijn voor empowerment. Verder is het zo dat de andere dan ook binnen 24 uur moet reageren, anders vervalt de match ook. Dit zorgt ervoor dat matches scoren zoals op Tinder wel kan, verleden tijd is.

Grindr is dé bekende app voor als je als man een man wil ontmoeten. Je krijgt profielen in de buurt te zien. Op Grindr kun je al een berichtje sturen, zonder dat er sprake is van een match. Pas wel op met afspreken op Grindr in het buitenland. Niet elke land is gay vriendelijk.

Badoo, Lexa, Inner Circle, Feeld, Breeze en Hing

Badoo heeft overeenkomsten met Tinder. Gebruikers van Badoo vinden vaak dat Badoo wat meer gericht is op match qua karakter en dat Tinder meer visueel is ingesteld. Iets serieuzer misschien, maar het is ook maar net wat voor jou werkt.

Lexa heeft net als Tinder een brede doelgroep, maar een wezenlijk verschil is dat er geen match nodig is om contact op te nemen.

Inner Circle staat bekend als een wat elitaire app, hoewel het wel minder elitair aan het worden is.. Je moet bij Inner Circle eerst goedgekeurd worden door een vijfkoppige jury voordat je op de app mag. Er zijn een aantal aandachtspunten: goede baan, reislust en leeftijd (23-45 jaar).

Feeld is een ideale app voor openminded mensen die iets ‘niet-heteronormatiefs’ zoeken. Gestart als ‘de Tinder voor trio’s’ is dit inmiddels een app die veel mensen ruimte geeft. Je vindt hier veel leden van de regenbooggemeenschap, liefhebbers van kinky en mensen die een niet monogame relatievorm hebben of wensen. Nog steeds is er veel vraag naar trio’s: genoeg man-vrouw stellen die een dame voor erbij vragen, maar er is dus ook genoeg aan andere opties.

Breeze is een snelgroeiende app die ideaal is voor niet van de online conversaties is. Het werkt simpel: elke dag krijg je een handvol profielen als voorstel om mee te daten. Als je iemand ‘leukt’ en die ander jou is dan kun je niet appen, maar ontvang je direct een datumprikker, zodat je kunt afspreken.

Hinge is echt ingesteld op het vinden van de juiste match. Ze sturen prompts met vragen voor gebruikers voor info die ze niet snel op het profiel zouden delen. Het motiveert het profiel meer gedetailleerd te maken. Met als gevolg: betere matches. Zo leiden op dit moment drie van de vier eerste dates op Hinge tot een vervolgdate.

Datingapps-swipen

Overige datingapps

Her is een ideale app voor als je als vrouw een vrouw wilt ontmoeten. Tips voor wie als vrouw daten wil met een vrouw: Je kunt ook een abonnement (kost maar een paar tientjes voor een jaar) nemen op het online magazine Zij aan Zij voor daten. Dan heb je direct ook toegang tot diverse leuke artikelen voor vrouwen die (ook) van vrouwen houden. Sinds kort is er ook de sociale app BePride: speciaal voor de regenbooggemeenschap. Hoewel de app meer een community is, kun je op je profiel bijvoorbeeld wel aangeven dat je op zoekt bent naar een relatie.

Bij de (mainstream) community app Facebook is er trouwens ook een dating optie. Dit zou je ook kunnen proberen. Weet jij wel raad met onze kinky producten? Dan is platform fetlife misschien precies wat je zoekt. Voor wie niet monogaam wil daten – denk aan bijvoorbeeld swingen of de zoektocht naar een polyamoreuze relatie check het overzicht in ons artikel bij tip 5 over open relatietips.

Verder heb je voor ‘ouderen’ (volgend jaar hoor ik zelf bij de 50 club, ai!) bijvoorbeeld de 50plusmatch. Heb je nog geen app gevonden die bij jou past: check dan EliteDating, Parship, E-matching, MetJou, Pepper, Happy Pancake, Once, Zoosk, Twoo, Paiq, Hot Or Not, Plekk, Hater, Jaumo, Lovoo, Mint, Meetme, Skout en Bi love. Dit zijn over het algemeen wel apps die minder bezoekers hebben, dus de kans is er dat je hier minder succes hebt. Hoewel niet geschoten natuurlijk altijd mis isStoute-Suus-Smiley-wit De beste keuze hangt dus af van je eigen voorkeuren. Tip: houd het bij één, twee of drie apps die ook echt matches opleveren. Het wordt al snel veel en het kost meer tijd dan je denkt. Hoe dan ook: veel succes met kiezen en met daten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *