Wat is sexy – van alle kanten bekeken

Wat-is-sexy

Wat is sexy? Vorige week zag ik voor het eerst de film Anne+. Ja shame on me – ik weet het. Maar hoe dan ook: daar kwam ook het thema terug in wat je sexy vindt. En het grappige is dat dit in de loop van de tijd bij mij wat veranderd is. Vroeger kon ik helemaal omver worden geblazen. Als de juiste vrouw mooi verzorgt was, lekker wat make-up ophad en vrouwelijke kleding droeg. Oja, graag ook met een leuk decolleté. En nu? Nu vind ik mijn vriendin zo ontzettend sexy als ze met de roze kruiwagen op de camping de herfstblaadjes bij elkaar verzamelt. Hoe zit het?

wat-is-sexy-herfstblaadjes

Wat is sexy – het innerlijk

Wat is sexy voor jou? Dat is heel persoonlijk en voor iedereen is dat iets anders. De ene persoon valt bijvoorbeeld altijd op hetzelfde type qua uiterlijk. Een ander valt vaak op een bepaalde karaktereigenschap in iemand. En, als ik kijk naar hoe ik het zelf ervaar.. Dit kan in de loop van de tijd wat gaan verschuiven. Eigenlijk ben ik behoorlijk verwend, want ik val op de rustigere energie van mijn vriendin. En qua uiterlijk is ze ook het type waar mijn voorkeur naar uitgaat.

Onderzoek van Yoobin Park en Geoff MacDonalds maakt een indeling op types als het aankomt op innerlijke vaardigheden/eigenschappen/gevoeligheden waartoe jij je mogelijk toe voelt aangetrokken. Het gaat om de volgende 5 types: extravert, meegaand, neurotisch, zorgvuldig, en openminded (open staan voor nieuwe ervaringen). Soms kunnen tegenstellingen elkaar daarin aantrekken. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld erg stabiel bent en dat neurotische mensen jou sexy vinden. Weet ook dat het mogelijk is om patronen te doorbreken. Maakte je in het verleden een bepaalde partnerkeuze die niet goed voor je was? Dan is het wel mogelijk dat je dit verandert.

Het uiterlijk

Soms heeft iemand dus echt een bepaald type dat hij/zij/hen aantrekkelijk vindt. Ik weet nog dat ik in de bus naar school – lang geleden – de vraag kreeg van een klasgenoot wat nu mijn type was. Op dat moment zei ik: ‘lang blond haar, groene of blauwe ogen’. En misschien zei ik ook wel ‘en het liefst volslank/stevig’. Hij had er een beeld bij, maar een vriendin die naast mij zat moest lachen. Zij wist dat ik bedoelde. Namelijk een vrouw met lang blond haar. hij dacht een lange man met blond haar. Ik was toen half uit de kastStoute-Suus-Smiley-wit

Wat-is-sexy-aantrekkelijke-vrouw

Meer mensen hebben net als ik een bepaald type dat ze aantrekkelijk vinden. Dat kan trouwens nog veranderen én het hoeft ook niet het type te zijn waar je uiteindelijk mee thuis komt. Zoals mijn moeder zegt: ‘wat je het eerst weggooit, haal je het eerste weer op.’ Vaak is het zo dat mensen een partner zoeken die ‘van buiten’ ongeveer even aantrekkelijk is. Hoewel vrouwen ook een man met macht vaak als een soort compensatie zien voor een wat minder aantrekkelijk uiterlijk. Mogelijk is dit van oudsher ook niet vreemd. Het is nog niet zo lang dat vrouwen gelijke rechten hebben. En, laten we eerlijk zijn: eigenlijk is het nog lang niet gelijk. Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen. Daar zit een bepaalde afhankelijkheid in.

Liefde gaat waar het heen wil

Toch laat liefde zich niet helemaal sturen door denkbeelden, ‘hoe het hoort’, labeltjes en hokjes. Mijn eerste vriendinnetje had lang zwart haar en diep donkerbruine ogen en mijn tweede vriendin waar ik toen uiteindelijk bijna 20 jaar mee samen was, had kort haar. Ze had dan wel weer blauwe ogen. Waar het op neer komt is: Don’t judge a book by his cover. Zelf voel ik twee soorten sexy: de ene vorm is meer een vorm van diepe romantische liefde en de andere vorm is meer die van lust. Voor een hele enkele mooie metroman – rustig qua karakter en bij voorkeur met zwart haar en blauwe ogen – draai ik mij voor de laatste vorm dan ook om.

Wat is sexy – wat zeggen de onderzoeken?

Er zijn inderdaad onderzoeken gedaan naar wat aantrekkelijk wordt gevonden. Diverse onderzoeken naar aantrekkelijkheid van het gezicht en de neus wijzen in dezelfde richting. Het lijkt erop dat we mensen aantrekkelijk vinden die erg passen binnen het gemiddelde. Dus een gemiddeld gezichtsvorm, een gemiddelde neus, etc.. Verder vindt men symmetrie ook vaak aantrekkelijker. Mogelijk omdat het als ‘gezond’ wordt gezien, zie ik veel als verklaring. Ik denk nog aan iets anders: Afwijken heeft als risico dat je uit de groep kan worden gezet. In de oudheid betekende dit dat je het mogelijk niet zou overleven.

wat-is-sexy-aantrekkelijke-man

Uitzondering op ‘de gemiddeld regel’ is dat wat als typisch mannelijk of vrouwelijk wordt gezien door het andere geslacht vaak extra wordt gewaardeerd. Mogelijk heeft dit een evolutionaire gronding, vanuit de behoefte voor nageslacht.

Soms is er een verschil tussen wat men sexy vindt en wat men knap vindt. Interessante uitkomst is wat dat betreft ook wel het onderzoek waarin naar voren komt dat we mannen en vrouwen die over het algemeen net wat voller dan slank zijn meer sexy vinden. Nu is het ook wel zo dat net wat voller meer gemiddeld is tegenwoordig. Alleen wat bleek? Sommige vrouwen gaven bij navraag aan dat ze de mannen met een wasbordje wel aantrekkelijk vonden, maar de man met een buikje toch meer sexy vonden… uit onzekerheid. ‘Wellicht dat die man met dat wasbordje dan ook verwachtingen heeft over jouw lichaam of nogal egocentrisch is…’. Hele menselijke gedachtes natuurlijk.

Wat is sexy in de toekomst?

We zijn ons nu in deze tijd denk ik wat bewuster van verschillen. Ze zijn meer zichtbaar en wie wijkt er met zoveel mensen op de wereld nu niet een beetje af van het gemiddelde? Als er meer gelijkheid van rechten komt, hebben we in de toekomst misschien wel hele andere beelden over aantrekkelijkheid en over wat sexy is. Zeker nu ook het hele begrip gender – wat valt nu precies onder hij, zij of hen? – steeds meer van alle kanten wordt bekeken.

Wat-is-sexy-toekomst-regenboog

Dat kan uiteindelijk nog eens voor verrassende dingen zorgen. Misschien is dan anders wel ‘het nieuwe normaal’. En is iedereen een exotische regenboogvogel*. Zouden sommigen ‘uit de groep normaal’ zich daarom zo bedreigt voelen af en toe? Dat is wat ik mij afvraag, als er weer eens een lawine over mensen heen komt die hun anders zijn laten zien. Of dat nu gaat over graag rondlopen met een buttplug, een kink, een fetisj, een open relatie, polyamorie of over transgender zijn. Er is nog steeds weerstand tegen mensen die anders zijn.

*Leuke leestip: bekijk ons artikel over non monogamie en monogamie. Hierin staat ook wat over het kleurrijke liefdesleven van het dierenrijk.

Hoe dan ook, vlak vooral niet uit dat wat echt sexy is voor jou. Dat is namelijk heel persoonlijk en gaat soms over subtiele dingen. Zoals: ‘die blik’, ‘de manier waarop hij loopt’ en nog een andere mooie zoals die ik vandaag nog op de app ontving ‘een echt gesprek’. Mijn vriendin vind ik trouwens ook heel sexy als ze haar haar los heeft, make-up op heeft en mij aankijkt met haar mooie blauwe bambi ogen met ellenlange wimpers. Zeker. Alleen met die roze kruiwagen is ze enkel en alleen aan het zijn. Een oude broek en een beplakt topje aan, een vage veeg zand op haar gezicht en druppeltjes zweet op haar voorhoofd. Dan zie ik haar ziel, open en bloot. En meer sexy dan dat? Dat wordt het niet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *