Wat is homoseksueel? Van de reeks LHBTI – wat is dat? Deel 2/7

LHBTI-wat-is-homoseksueel-Stoute-Suus-foto-Joshua-McKnight

Al een tijd is het hele rijtje uitgebreid naar LHBTIQA+, alleen voor veel mensen is LHBTI al heel wat om te onthouden. Vandaar dat we het de LHBTI – wat is dat reeks noemen. Vandaag is ‘wat is homoseksueel’ aan bod. Zoals je misschien nog weet vanuit de vorige post over de L van Lesbisch, staan de letters voor:

 • L van lesbisch.
 • H van homoseksueel.
 • B van biseksueel.
 • T van transgender.
 • I van intersekse.
 • Q van queer.
 • A van Aseksueel.
 • + staat voor alle andere mogelijke manieren waarop mensen hun gender of seksualiteit benoemen.

Wat is homoseksueel?

Alleen wat is homoseksueel nu precies? Sommige mensen grappen nogal eens ‘Ja ik ben ook homo, een homo sapiens.’. En ergens vind ik dat ook wel mooi, want met alle namen zou je het bijna nog vergeten: in de eerste plaats zijn we allemaal mens. Ook hier is het net zoals bij de L van lesbisch weer dat er met homoseksueel verschillende dingen kunnen worden bedoelt, zoals:

 • Je als man fysiek alleen aangetrokken voelen tot mannen.
 • Als man alleen een romantische aantrekking voelen tot en verliefd kunnen worden op een man.
 • Een man die alleen met mannen seks heeft.

Het wil echter helemaal niet zeggen dat een man die seks heeft met vrouwen, zich niet homoseksueel kan voelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat deze man dit doet om te voldoen aan de maatschappelijke verwachtingen. Het is ook mogelijk dat de man zich seksueel zowel tot mannen als vrouwen voelt aangetrokken, maar de romantisch klik toch echt alleen bij een man voelt. Iedereen is anders en dat is helemaal oké. Het is ook aan jou welke benaming je het beste bij jezelf vindt passen. Je kunt ook kiezen voor geen label. Zoals mijn moeder al zei toen we klein waren: ‘alles mag, als je maar lief bent.’ Jammer dat in sommige landen homoseksualiteit nog verschrikkelijke gevolgen kan hebben. Zo staat in bepaalde landen op anale seks door twee mannen de doodstraf.

Homofiel of homoseksueel

Wat je ook ziet is dat sommigen een onderscheid maken tussen homofiel en homoseksueel. In dat geval is een homofiel iemand die zich identificeert als homo, maar daarvoor hoeft diegene niet per se seks te hebben (gehad) met mannen. Vaak bedoelt met met homoseksueel dat iemand ook seksueel actief is met één of meerdere mannen.

Wat je in sommige conservatieve gemeenschappen ziet, is dat men zegt ‘je mag het wel zijn, maar je mag er niet naar handelen.’ ze zeggen dus zoiets van ‘je mag homofiel zijn, maar niet homoseksueel.’ Alleen realiseren mensen zich niet wat je daarmee van iemand vraagt. Verlangen dat nooit gestild kan worden. Dat is meer dan sommigen kunnen dragen. Het is zwaar. LHBTIQ+ zijn is niet voor niets één van de grootste risicofactoren voor suïcide. In gesloten religieuze gemeenschappen is de kans op suïcide zelfs nog groter. Tip, voor wie zich in een (christelijke) gemeenschap klem voelt zitten met zijn, haar of diens geaardheid: wij verwijzen je graag door naar Stichting Verscheurd. Zij steunen je graag.

Meer weten over het hele rijtje LHBTIQA+? Lees dan verder over de B van biseksueel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *