Soorten liefdes spiritueel en levensfases (deel3/3)

soorten-liefdes-spiritueel

Soorten liefdes spiritueel en levensfases – Zonder deze laatste selectie liefdes (vooral gericht op liefdesrelaties) zou het rijtje met soorten liefdes incompleet zijn. Hier hebben we het over nog niet benoemde liefdes: Vakantieliefde, kalverliefde, de ideale liefde, de harde liefde, de karmische partner liefde, de ware liefde, de liefde tussen jou en je soulmate, de tweelingziel liefde en de valse tweelingziel liefde. Het gaat hier om korte beschrijvingen om een idee te krijgen van wat iets is. Dat betekent dat ik niet alles meeneem. Dus mocht de beschrijving voor jou onvolledig voelen, dat kan helemaal kloppen. Er zijn ook diverse andere beschrijvingen die elkaar soms tegenspreken: Kijk vooral naar wat voor jou resoneert. Iedereen heeft uiteindelijk zijn/haar/diens eigen waarheid.

Soorten liefdes spiritueel en levensfases disclaimer

Bij het bespreken van soorten liefdes spiritueel en op het gebied van een levensfase wil ik beginnen met een kanttekening voor dit deel. Liefde laat zich niet in een hokje stoppen. Het is dus goed mogelijk dat je een liefde ervaart of hebt ervaren die afwijkt van alle beschrijvingen in deel 1 (premium), deel 2 en in dit laatste deel (3). En dat is helemaal oké. Het mooie van de vormloze wereld – en voor mijn gevoel is liefde daar een belangrijk element in – is dat het geen grenzen, hokjes of labels kent. En ook de volgorde waarin je welke liefde ontmoet kan verschillen. Indelingen zijn alleen maar bedacht voor en door ons mensen. Zodat wie rationeel grip of zicht wil op wat iets nu precies is, iets kan plaatsen.

Ik zal dan daarom direct zeggen: Maak je niet druk als je een liefde niet kunt plaatsen. Ik heb ondanks deze drie delen nog niet echt een helemaal passend hokje gevonden, waarin ik de relatie tussen mij en mijn vriendin zou kunnen zetten. En dat is helemaal prima weet ik nu. Als het goed voelt: Is het goed.

Soorten liefdes spiritueel en levensfases – 1.Vakantieliefde

De zon die in de zee zakt, mooie ogen die je aankijken bij het zwoele avondlicht… Vakantie is natuurlijk de plek waarin alles er vaak net wat mooier uitziet. Je bent in een goede flow en hebt geen stress. Veel mensen zien een vakantieliefde als iets tijdelijks. Toch is dat iets te makkelijk, want het blijkt dat afwezigheid – als de vakantie voorbij is – er juist voor zorgt dat de communicatie beter wordt. Enerzijds logisch, want diegene die de afstand weten te overbruggen, moeten dan wel goed kunnen communiceren met elkaar.

soorten liefdes spiritueel vakantieliefde

2.Kalverliefde/ideale liefde

Kalverliefde en ideale liefde pak ik hier bewust samen vanwege de overlap. Meestal gaat het bij wat men kalverliefde noemt om de allereerste verliefdheid of de eerste verkering in je leven. Vaak gaat het om een liefde in de pubertijd. Net zoals bij de ideale liefde. Het gevoel hierbij dat je bij deze liefde hebt is vaak dat die ander je ware liefde is. Typerend voor deze liefde is dat volwassen mensen het vaak afdoen als naïef. Aan de ene kant logisch, omdat meestal mensen niet bij de eerste verkering blijven, maar aan de andere kant maakt dat de beleving platter dan de werkelijkheid. Alsof het niet zoveel voorstelt. En ik denk dat veel mensen de ervaring hebben dat het niet zo voelt. De eerste liefde voelt, juist omdat het de eerste liefde is, vaak bijzonder intens.

Liefdes expert Kate Rose geeft aan dat bij de ideale liefde men er vanuit gaat dat dit de enige partner zal zijn. Het is een liefde waarbij je wellicht jezelf wat aan de kant schuift om ervoor te zorgen dat de relatie goed blijft lopen. Een beetje water bij de wijn, maar ten koste van jezelf. Wat er op lange termijn wellicht voor zorgt dat je van jezelf afdrijft. Laat je alleen niet door deze omschrijving in de luren leggen. Mijn moeder zegt altijd ‘Je moet nooit bij de eerste blijven hangen’, maar ik vind dat het erom gaat dat je het beste bij elkaar naar boven haalt. En als dat toevallig wel bij je eerste liefde is… Waarom niet?

3.De harde liefde/karmische relatie

Bij de spirituele liefdes is de karmische relatie een bijzonder bekende liefde voor veel mensen. De karmische liefde is een liefde die nooit voorbestemd is om te lukken. Sorry, dat is wat het is. Hoe graag je het ook wilt. Ik voel je… Bij een karmische relatie raak je elkaar zoveel in traumadelen, of de ander vooral jou, dat het een toxische dynamiek krijgt. Ik weet nog goed dat ik over een bepaalde verliefdheid een keer zei: ‘ik voel mij verslavend verliefd.’ Het voelde als het krijgen van broodkruimels terwijl je dagen geen eten had gehad. Verliefdheid is een nare ziekte… In het geval van een harde liefde werkt het inderdaad niet.

Deze liefde ken ik dus wel. Niet iets dat ik graag overdoe. Toch ben ik 100% dankbaar voor deze liefde. Het bracht mij namelijk onwijs veel. Ik kwam in een dynamiek van aantrekken en afstoten terecht. Verlatingsangst en bindingsangst (premium artikel) maakte van iets wat mooi leek een drama. Je hebt een wat ik noem ‘omgekeerd trauma’ (nee is geen bestaande term). Je raakt elkaar in stukken telkens weer. Ik vind het nogal makkelijk om te zeggen dat die andere persoon toxisch is. Vaak is het gewoon zo dat je elkaar raakt, je hebt zelf evengoed iets te leren. Ja dat deed mij enorm zeer en het was een zware tijd, maar het hielp mij naar de eerste stappen om dichter bij mijzelf te blijven.*

*Leestip: Zelfliefde vergroten.

soorten-liefdes-spiritueel-zelfliefde

4.Ware liefde

De ware liefde is iemand die niet in het ideaalplaatje valt. Sterker nog, deze persoon gooit je denkbeelden over hoe het hoort lekker allemaal overboord. Bij deze liefde voelt de verbinding fijn en veilig. De ware liefde ziet én accepteert je precies helemaal zoals je bent. Een bijzonder gevoel waarbij het je verbaast hoe vanzelfsprekend het voelt. Jullie horen bij elkaar. Ook al is er soms onenigheid, in de basis voelt het goed.

Sommigen noemen het idee van de ware liefde hetzelfde als ‘de tweelingziel’. Ik denk niet dat dit per se waar is. Het gaat er – in mijn beleving – bij de ware om dat er 1 persoon is op de wereld die je ‘compleet maakt’. Terwijl bij tweelingziel het er meer vanuit gaat dat je in principe vanuit jezelf compleet bent. Wel even de kanttekening: Daar zullen de meningen wellicht over verschillen.

5.Tweelingziel

Er zijn verschillende verhalen over wat een tweelingziel is. Het idee is dat je ziel in het begin uit twee delen heeft bestaan. Ze waren ooit één ziel in een ver voorgaand leven. Het is in essentie een sterk spirituele liefde, ook al kan deze romantisch beginnen. Sommige mensen geloven dat sommige zielen niet in tweeën, maar in drieën of in vieren zijn ‘gesplist.’ Anyway, het begrip tweelingziel… Ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Ik werd wel eens pissig als iemand – nou ja niet zomaar iemand natuurlijk – het over de tweelingziel liefde had. Een soort voetstuk, waar ik nooit aan kon tippen. Maar ook iets dat iemand soms zoveel pijn doet en je iemand niet kunt helpen.

Ik weet dat tweelingzielen zijn van elkaar vaak geen feest is op het moment dat er een liefdesconnectie ontstaat. Tweelingzielen die komen – zover ik het weet – niet vaak bij elkaar als (langdurige) liefdespartner. Dat kan denk ik pas als je beide genoeg je lessen hebt doorlopen. En dat je mogelijk dan dicht genoeg bij jezelf bent om andere stukken nog samen uit te werken.

Maar wat mensen die het over hun tweelingziel hebben wel in hun kern vaak willen, is liefdespartners zijn. De tweelingziel geeft vaak iets totaal anders dan waar je naar verlangt. Soms duurt het jaren voor het tot je doordringt dat het niet de bedoeling is dat jullie samen komen. Toch is het niet alleen ellende. Een tweelingziel kan je – als het dan niet de bedoeling is samen te zijn – naar jezelf brengen. Een mooi cadeau, ook al is de vorm wrang. Nee zeggen tegen de ander is in dit geval een ja voor jezelf… Maar, de band met een tweelingziel blijft – zelfs als je elkaar niet meer ziet.

6. Soulmate

Bij een tweelingziel gaat het over zielen die samen één waren. Het idee van de soulmate is dat je ook uit een zielenfamilie komt. Een soulmate is iemand uit je zielenfamilie. Dat gaat dus altijd over meerdere mensen. Net als trouwens bij tweelingzielen kunnen soulmates vrienden of familie zijn. Maar je soulmate kan evengoed een partner zijn. Er is een connectie en herkenning. Mogelijk ervaar je het idee dat je iemand al eens eerder hebt ontmoet of bepaalde dingen al eens eerder met diegene hebt gedaan.

7. Valse tweelingziel

Veel mensen hebben een ideaalplaatje van iemand. Je verlangt naar je tweelingziel en de ander doet zich misschien ook zo voor en heeft het misschien al vrij snel bij het leren kennen erover dat je als zijn/haar/diens tweelingziel voelt. Het gaat om een romantisch ideaalplaatje, niet de werkelijkheid. Heel vaak gaat het dan om een karmische partner. Jij en/of of die ander wil dan te graag de tweelingziel ontmoeten. En ja, het universum geeft je dan vermoedelijk een valse tweelingziel… Vaak na pijn en een desillusie later besef je dat het toch een valse tweelingziel was.

8. De grote aardse liefde

Stiekem heb ik er dit kopje maar bij geplakt. Want dat is wat ik voel bij twee personen. Dat ik tot nu toe twee grote aardse liefdes in mijn leven heb. Mijn eerste grote liefde was voor mij de liefde voor mijn ex, waar ik bijna 20 jaar mee samen was. En ja die liefde voor mijn ex is van vorm veranderd, maar het was wel mijn eerste grote aardse liefde. Dat verandert niet. Mijn tweede grote liefde is mijn huidige vriendin. En hoe ik het ook bekijk, voor mij is dat denk ik een tijdsbestek ding. Het zegt wat voor mij dat iemand zo leuk is dat ik er zo lang mee samen ben. Voor mij zijn het hele aardse liefdes, ondanks dat ik bij mijn huidige vriendin al voelde dat het speciaal was, voordat we elkaar ontmoetten.

soorten-liefdes-aardse-liefde

Soorten liefde – met dezelfde persoon

Als het over liefde gaat, kun je moeilijk dit deel overslaan: Ik geloof namelijk dat niet alles vast staat. Het is goed mogelijk dat de liefde die je voor iemand voelt uit verschillende delen in verschillende beschrijvingen valt. Mijn vriendin praat wel eens over ‘iemand in het moment weer opnieuw ontmoeten’. Het kan zijn dat je iemand ontmoet en dat er frictie was.

Toch helpt het dan vaak – lukt niet altijd – om diegene een volgende keer weer opnieuw te ontmoeten. Soms is de connectie dan compleet anders. Dat betekent dat je het verleden loslaat. Hiermee bedoel ik iets anders mee als een partner die je keer op keer slecht behandeld en dat je dan elke keer diegene weer de ruimte geeft hetzelfde te doen. Dat is niet wat ik bedoel met ‘opnieuw ontmoeten’. Wat ik wel bedoel? Je kunt iemand ‘opnieuw ontmoeten’ maar ondertussen wel op basis van verleden keuzes maken die ervoor zorgen dat je goed voor jezelf bent en blijft. Dan is de verbinding anders dan daarvoor.

Soorten liefde spiritueel of niet – meerdere liefdesrelaties met 1 partner

Esther Perel heeft het wel eens over meerdere relaties hebben en dat sommigen dat met hun partner hebben (beluister vanaf circa 7minuten en 30 seconden). Daarbij doelt ze op een punt in de relatie waarop er iets veranderd in de relatie, omdat het niet (meer) werkt. En dat ze dan verder gaan, als het ware in een nieuwe relatie. Maar dan dus met dezelfde persoon. Dat kan gaan na bijvoorbeeld vreemdgaan van één van beide partners, het kan ook gaan om een ander ‘breekpunt’.

soorten-liefdes-spiritueel-breekpunt

Ik heb met mijn huidige vriendin een breekpunt gehad. Ze voelde zich niet veilig genoeg, omdat ik nog teveel mijn vader op haar geplakt had (projectie). Als ik daarin niet verder was gekomen, was er geen wij meer geweest. Gelukkig kwam ik wel door iets heen en dat hielp ons naar wat ik maar even ‘het tweede deel’ noem. En ik sluit niet uit dat er nog andere delen komen, immers zijn er altijd weer nieuwe uitdagingen.

Soorten liefdes spirtueel of in levensfases – Triggers zijn niet fout

Mijn vriendin triggerde bij mij dus vaak (is nu minder, maar soms nog wel) dingen uit de band die ik met mijn vader had. In relatie met mijn vriendin is het vaak dat mijn vriendin rustig kan blijven en haar grenzen aangeeft als ik triggers voel. En dat zorgt bij mij voor heling. En dat gaat lang niet altijd in één rondje met één trigger en weer door. Het is een proces. Misschien is heling niet helemaal het juiste woord, het is meer dichterbij mijzelf komen. En het hielp mij omgaan met emoties zoals jaloezie en met een gevoel van afwijzing. Moraal: Triggers zijn niet per se fout, het gaat erom hoe je ermee omgaat samen.

Soorten liefdes spiritueel of levensfase? – Niet alles is direct helder

Aantrekking tot bepaalde mensen ontstaat vaak door wat ik dus noem ‘omgekeerd trauma’. Ik vind dat julienhimself dat mooi weergeeft in dit filmpje. Als er geen breekpunt komt waarin er groei ontstaat (wat mensen vaak dus heling noemen) dan wordt het toxisch en niet helpend. Het kan zijn dus dat relaties veranderen, omdat je ‘je les’ of ‘je heling’ eruit hebt gehaald.

Soms ben je dan daarna klaar in de connectie en blijkt het een karmische relatie of altijd onmogelijke liefde te zijn geweest soms ontmoet je elkaar later weer. Het is niet altijd duidelijk dat wat je ervaart met iemand onder welke soorten liefdes spiritueel of qua levensfase valt. Niet alles kun je definiëren. Het belangrijkste is – denk ik – dat je bij jezelf blijft. Soms is dat met die ander, soms gaat dat niet of nooit. En als iets nog niet is uitgewerkt tussen zielen, ontmoeten ze elkaar vast in een volgend leven. Meer weten over de liefde? Misschien is een tarot legging wel iets voor je. We kennen een goede tarotist waar wij je desgewenst graag mee in contact brengen.

vogels-soorten-liefdes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *