Wanneer ben je biseksueel? LHBTI wat is dat? Deel 3/7

ben-je-biseksueel-Stoute-Suus-foto-RODNAE-Productions

Het derde deel alweer van de LHBTI wat is dat reeks. Zoals je weet is het complete rijtje LHBTIQ+ en dit keer komt de B van Biseksueel aan bod. Wanneer ben je biseksueel? Biseksueel kan verschillende dingen inhouden:

  • Dat je zowel op mannen als op vrouwen verliefd kunt worden.
  • Dat je je seksueel voelt aangetrokken tot mannen en vrouwen.
  • Dat je zowel met mannen als vrouwen seks hebt.

Wanneer ben je biseksueel?

De ene persoon voelt alleen verliefdheid bij een vrouw en seksuele aantrekkingskracht bij vrouwen en mannen. Voor een ander kan het juist zijn dat diegene zowel seksueel als romantisch aantrekkingskracht is voor beide geslachten. Het kan ook zijn dat je lichaam wel opgewonden raakt van een vrouw, maar je er niet (mentaal) van geniet. Dat is ook niks om je voor te schamen. Er zijn overal variaties op. Als jij het gevoel hebt dat biseksueel de lading voor jouw seksuele identiteit dekt, dan is dat wat het is. Voel jij je naast vrouwen en mannen ook een romantische of seksuele aantrekkingskracht tot nog meer andere mensen zoals bijvoorbeeld tot iemand die non-binair is? Dan voel jij je misschien meer thuis onder bijvoorbeeld de benaming queer of panseksueel. De termen non-binair, queer en panseksueel komen later nog aan bod in deze reeks.

Oordelen over biseksualiteit

Er zijn mensen die denken dat iemand die biseksueel is niet weet wat zijn, haar of hen seksuele oriëntatie is. Dat iemand die biseksueel is per definitie niet uit is op een monogame relatie en ‘van twee walletjes eet’. Heel eerlijk gezegd? Toen ik net uit de kast was, zat ik zelf vol met vooroordelen over biseksuele mensen. Met name die over ‘van twee walletjes eten’ bij biseksuele vrouwen, aangezien dat voor mij ontzettend bedreigend voelde. Daarin was ik niet de enige destijds, misschien waren lesbische vrouwen nog wel kritischer naar biseksuele vrouwen toe dan heteroseksuele vrouwen. Erg stom eigenlijk, want ik deed eigenlijk precies hetzelfde als de mensen die mij als ‘lesbische vrouw’ niet gewoon wilden accepteren zoals ik was. Grappig dat ik altijd had gedacht dat ik puur lesbisch ben, terwijl ik toen ook al wel wist dat ik seksueel gezien sommige mannen leuk vond. Hoe veranderde mijn vooroordeel? Karma kwam mij halen. Ik kreeg uiteindelijk een relatie met een biseksuele vrouw.

Nog even terugkomend op het idee van ‘twee walletjes eten’. Er zijn genoeg biseksuele mensen waar dat niet zo voor geldt. Zij kunnen prima een monogame relatie hebben en daar volledig gelukkig mee zijn. Verder zijn er inderdaad biseksuele mensen die wel behoefte hebben aan zowel een man én een vrouw. Een open relatie is dan een optie. Alleen de vraag is dan: is dat erg, als zij daar gewoon eerlijk over zijn? Het gaat over hoe iemand is, dat verander je toch niet. En als dat niet jouw koekje is, dan is het aan jou. Kies er in dat geval voor om met iemand die behoefte heeft aan zowel een man als een vrouw, geen relatie aan te gaan.

Meer weten over LHBTI? Lees dan ook over de L van lesbisch of de H van homoseksueel.

2 reacties op “Wanneer ben je biseksueel? LHBTI wat is dat? Deel 3/7

  1. Vlindertje zegt:

    Ik ben bi seksueel, echter enorm kieskeurig, merk dat mensen vaak denken dat ik dan op alle vrouwen val..En ook in twijfel trekken of ik niet van twee walletjes eet, maar er is maar 1 vrouw waar ik echt een relatie mee heb gehad, tja ook bij mannen ben ik kieskeurig…Ik wil wel van het stigma af dat je het met iedereen doet zeg maar..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *