Queer – LHBTI wat is dat? Deel 6/7

lhbti-queer-Stoute-Suus

In de reeks ‘LHBTI wat is dat’ gaan we het nieuwe complete rijtje af: LHBTIQ+. Vandaag komt de Q van Queer én de + aan bod. Twee labels die eigenlijk geen label zijn. Queer is namelijk een paraplubegrip voor onder andere biseksuele, transgender, intersekse, *panseksuele en **non-binaire mensen. Eigenlijk gaat het om mensen die aan zichzelf geen vaststaande seksuele geaardheid of genderidentiteit willen toekennen. Een soort afzetten tegen het denken in hokjes.

*Met panseksueel wordt bedoelt dat je je tot alle soorten mensen romantisch en seksueel aangetrokken kunt voelen. Dus dat je bijvoorbeeld verliefd kunt worden op zowel een man als een vrouw en alles er tussenin. Pan betekent in het Grieks ‘alles’.

**Non-binair wordt wel genderqueer genoemd. Non-binair is een term voor genderidentiteiten die niet alleen mannelijk of vrouwelijk zijn. Je voelt je niet vrouw maar ook niet man of voor een deel man en voor een deel vrouw. Ook non-binaire mensen kunnen de wens hebben tot – al dan niet gedeeltelijke – lichamelijke veranderingen. Non-binair kan een soort derde entiteit zijn, naast man en vrouw. Het kan ook voelen als genderloos. Wat ook mogelijk is, is dat je je soms jongen/man voelt en soms meisje/vrouw. Dit noemen ze genderfluïde.

De +

Zowel seksualiteit en genderidentiteit kan fluïde zijn. Het kan veranderen en het kan ook per moment verschillen. Dat je alle mogelijkheden wilt vangen in een aantal letters, is eigenlijk een onmogelijke taak. Wel bieden de letters het voordeel dat voor wie er helemaal niet bekend mee is, om deze dimensie van variaties zichtbaar te maken. De + in het rijtje staat voor al het andere. Met de + wil men ruimte geven aan mensen die zich niet onder het label queer prettig voelen of één van de andere letters uit het LHBTIQ+ rijtje.

Is queer alles behalve de cisgender heteroseksueel?

Nee, ook een heteroseksueel met een cisgender kan zich het best thuis voelen bij de term queer. Hoe dit zit, lees je hieronder.

Sommige mensen verstaan onder queer inderdaad alles wat niet heteroseksueel en/of cisgender is. Volgens diverse bronnen wordt met cisgender bedoelt dat je geboortegeslacht hetzelfde is als je genderidentiteit. Dus je wordt geboren als jongen en je voelt je ook een jongen of je wordt geboren als een meisje en je voelt je ook een meisje. Volgens de omschrijving van cisgender kan ook een intersekse persoon zich cisgender voelen. Immers als diegene zich man en vrouw voelt en geboren is met beide geslachten komt het geboortegeslacht overeen met de genderidentiteit.

Verder zijn er heteroseksuele mensen met een heteroseksuele relatie die zichzelf queer noemen. Het gaat dan veelal om mensen die alles wat gezien wordt als ‘heteroseksueel, cisgender en normaal’ bevragen. Zij hebben bijvoorbeeld niet een rolverdeling qua huishoudelijk taken, standaard op basis van geslacht. Heel simpel gezegd? De man hoeft bijvoorbeeld niet diegene te zijn die de vuilnis buiten zet, omdat hij een man is. En, wie zegt dat een man per se diegene is die de vrouw penetreert? Dat kan ook andersom met bijvoorbeeld een voorbinddildo. Dit zijn maar enkele voorbeelden. In principe gaat het om het bevragen van zo’n beetje alles wat normaal op basis van geslacht al bepaald lijkt te zijn.

LHBTI en Queer bevragen de norm

Queer betekent zoiets als vreemd/anders. Uit onderzoek gepubliceerd door landelijk kennisinstituut Movisie zegt 78 tot 90 procent van de mensen dat ze uitsluitend op de andere sekse vallen. Daarbij zijn er ook nog wat ondervraagden die aangeven het niet te weten of geen antwoord willen geven. Mogelijk omdat ze zich niet thuis voelen in de genoemde hokjes. Zeker zo’n 10% van de bevolking valt dus buiten ‘norm’.

Het is best lastig om een idee te krijgen van alle vormen als je een heteroseksuele man of vrouw bent die alleen valt op de andere sekse en zich goed voelt bij wat men over verstaat onder ‘het heteronormatieve’. Alleen als je je er in verdiept wat nu wat is, verdiep je je dus eigenlijk in zo’n 10% van de bevolking. Dat is een behoorlijk aantal mensen, eigenlijk al geen uitzondering meer te noemen.

Wie is er nu queer?

Eigenlijk kan iedereen zich, als diegene zich daar goed bij voelt, queer noemen. Het is een naam en je kiest zelf wat bij je past. Dat kan een ander niet voor je doen. Het uitgangspunt is dat iemand zelf het beste weet wat bij zichzelf past.

Wel of niet jezelf labelen als queer

Er zitten nadelen en voordelen aan het label queer. Zo hebben panseksuele en non-binaire mensen geen echt eigen ‘hokje’. Alleen het voordeel is dat het label queer de ruimte biedt om jezelf niet in één van de andere labels te stoppen. Hoewel queer ook een label is. Het is immers een benaming. Een mogelijk ander voordeel is dat als iedereen zich queer zou noemen, we mogelijk zover zijn dat iedereen de hokjes heeft losgelaten. Hokjes geven helderheid, alleen dat is er niet altijd in het leven. Het ideaalbeeld is misschien wel dat we niet iets hoeven te bevragen. Dat niks vanzelfsprekend is en we van ons gevoel uitgaan. Wat dit dan ook is.

Vervolg

Het laatste blog gaat over de A, want LHBTIQ+ is namelijk niet het volledige rijtje. Het volledige rijtje is LHBTIQA+. Er is nog 1% van de ‘regenboogbevolking’ verstopt in de A, die nog niet onder de aandacht is geweest…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *