Liefde loslaten

Liefde loslaten is soms het beste voor jezelf. Hoewel liefde loslaten misschien niet de beste verwoording is – ik heb het liever over verlangen loslaten – begrijp je vast wat ik bedoel. Zelf weet ik nog goed hoe ik na een intense verliefdheid – die voelde als een verslaving – wist dat ik echt moest loslaten en leren omgaan met afwijzing. Maar ondanks dat mijn ratio allang wist dat het geen zin heeft te blijven verbinden, was mijn hart daar niet. Hoe laat je dan toch liefde los? Hier een bericht voor jou, als je midden in de storm zit.

Leestip voor wie twijfelt om liefde los te laten: Onmogelijke liefde.

Liefde loslaten – Gebruik je hoofd

Verslavende liefde kost energie. Energie die je had kunnen besteden aan alles wat er in het nu is, recht voor je neus. Verslavende liefde mergelt je uit. Soms vreet het zoveel dat je hele systeem van het padje is. Nog maar een schim zijn van wie je kunt zijn. Mijn moeder noemt mij zelfs ‘een Biafra kindje’ als ze het heeft over hoe ik destijds bij haar voor de deur stond… Weg bij mijn toenmalige vriendin en verslavend verliefd op een ander. Sommigen zullen gaan eten bij stress en ik val dus juist af.

Lekker blijven eten: Eetbare bodypaintStoute-Suus-Smiley-wit

eetbare-bodypaint

Voor mij was het eigenlijk uiteindelijk geen keus meer, ik voelde mij fysiek en mentaal op. Mijn hoofd wist dat ik maar één optie had: loslaten. En nee, mijn hart was daar niet. Soms moet je je hoofd gebruiken. Je gevoel is niet slecht, integendeel. Je hart en je pad volgen, dat is waar ik tegenwoordig volgens leef. En als ik dat niet doe, dan trekt mijn vriendin mij wel aan mijn oren of de vrienden om mij heen. Alleen soms vergeet je dat verlangen voor iemand loslaten iets anders is dan liefde loslaten. Liefde is veel groter en gaat ook over zelfliefde. En verlangen naar een liefde die je uitmergelt, dat staat zo ver van zelfliefde af. En ook van liefde.

Vervolgens weet je hoofd wel wat je moet doen: afstand nemen. Soms is contact onvermijdelijk, maar elke vorm van contact is een vonkje dat het verlangen aanwakkert. Wees dus streng voor jezelf. En elke keer dat je neigt naar contact zoeken: ga iets leuks doen voor jezelf in plaats van contact zoeken.

Doe wat voor jou nodig is

Superslecht zullen sommige mensen soms denken, maar de beste manier voor mij om verder te gaan was om te daten. Voor een ander kan iets totaal anders nodig zijn. Zoals bijvoorbeeld 10 dagen op een berg zitten of een half jaar werken aan je zelfvertrouwen. Daten maakte mij bewust dat er meer is dan alleen die ene. En eigenlijk had ik nog nooit zo’n periode gehad van bloemetjes buiten zetten. Ik was meer van de prinses op het witte paard zoeken. Daten zette dingen wat meer in perspectief. Was daarmee het gevoel voor die ander helemaal weg? Nee. Zelfs niet toen ik mijn huidige vriendin leerde kennen. Dat wilde alleen niet zeggen dat het iets zei over wat ik voor mijn huidige vriendin voelde en voel.

Dichter bij je gevoel? Wat dacht je van tarot?

Tarot-kaarten-erotisch-2

Het mooie was dat mijn huidige vriendin mij gewoon subtiel ervan bewust maakte, dat ik zoals ik altijd heel goed kon, emoties wegtikte. Juist doordat ze mijn gevoel voor die ander in de ruimte hield in plaats van dat ik het als vanzelfsprekend aan de kant wilde zetten, begon het te verdampen. Dat is ook een belangrijk onderdeel: laat je emoties toe. En dan bedoel ik niet alleen het verlangen, maar vooral ook de pijn en het verdriet dat het niet kan zijn en je schaamte over dat je nog iets voelt. Niet om te blijven hangen. Maar zoals Rumi het zo mooi verwoord in het gedicht ‘De herberg‘.

Liefde loslaten – Bedank

Ja, het is goed dat die ander die je wilt loslaten niet meer op een voetstuk staat. Dat wil niet zeggen dat je iemand moet vergruizen. Het betekent dat je iemand met al zijn, haar, of diens mooie en minder mooie gedrag gaat zien. Maar er is ook een andere kant. Hoe kut het ook is, ‘het zal wel ergens goed voor zijn’ is vaak van toepassing. Iemand brengt je op een plek waar je leert. Er is in het universum in de liefde denk ik niet snel zoiets als de verkeerde persoon of de verkeerde timing. Het kan wel zijn dat iemand je iets anders brengt dan je op dat moment graag hoopt. Soms is nee tegen de ander een ja voor jezelf: kiezen voor jezelf.

Lief zijn voor jezelf: Yoni ei

rozenkwarts-yoni-ei

Ikzelf kwam erachter dat het voor mij niet meer werkte tussen mij en mijn voormalige vriendin. En dat ik flink wat te doen had op het vlak van emoties toelaten en mijn pad volgen. Die ander had – nu ik terugkijk – een hele belangrijke rol: een spiegel. En dat is waar ik dankbaar voor ben. Dus bedanken betekent niet per se dat je iemand de hemel in prijst. Het betekent dat je eruit haalt wat je nodig hebt. Dat is volgens mij ook de grap van het universum. Het universum geeft wat je nodig hebt, niet per se wat je wilt. Even de hele ernstige zaken daargelaten, ik wil niet iemand het gevoel geven dat je bepaalde ernstige ellende nodig hebt. Het is wel zo dat je vaak vanuit lijden gaat groeien. Simpelweg omdat je de groei nodig hebt om te overleven, om vervolgens weer te kunnen leven.

Vraag het juiste aan het universum

Voor mij is het, zoals je al merkt het universum. Als het voor jou god is of iets anders, dat maakt voor wat ik wil zeggen niet uit. Waar het om gaat is dat je om het juiste vraagt. Eigenlijk heb ik superveel geluk gehad met mijn huidige vriendin en kun je zeggen dat ik het niet zelf heb gedaan: liefde loslaten.

Toch ben ik het daar niet mee eens. Ja, ik heb hulp gehad. Maar in de tijd dat ik ging daten heb ik één ding aan het universum gevraagd… Dat als er ooit weer iemand voorbij zou komen voor een serieuze lange relatie dat ik iemand wilde die mij hielp bij mijn gevoel te blijven. Want ik wilde nooit meer een partner schijnbaar vanuit het niets verlaten.

liefde-loslaten-verlaten

Ik was toen helemaal niet bezig met manifesteren of wat dan ook, maar kreeg wel waar ik om vroeg. Nee, ik vroeg niet om een vorm ‘ze moet er zus of zo uitzien, etc.’. Maar ik vroeg om iemand die mij terug naar mijzelf stuurt als ik afdrijf. En dat was precies wat ik kreeg met mijn huidige vriendin.

Liefde loslaten – Maak jezelf sterker

Liefde loslaten voor iemand is moeilijk en zal dat blijven. Een goed hulpmiddel is om jezelf sterker te maken. Op die manier zal je moeilijke situaties net wat beter doorstaan. Met sterker maken bedoel ik niet alleen de harde sterkte, maar vooral de zachte sterkte: liefde is superkrachtig. Wees lief voor jezelf. Doe wat je nodig hebt. En maak ‘wat nodig is’ niet te vast. Als je hard wilt werken heb je ook plezier nodig om het vol te houden, zo is dat ook met lief zijn voor jezelf. Als je alleen maar mediteert, in je dankbaarheidsboekje schrijft, je werk doet en op tijd naar bed gaat, kan je je ook leeg voelen. Zeker als het een ‘ik moet’ gevoel geeft.

Ervaar je dat zo? Denk er dan aan: Geef jezelf vooral ook lucht. Lucht is voor iedereen wat anders en kan op elk moment wat anders zijn. Lucht is doen wat je leuk vindt, maar wat niet per se ‘nodig’ lijkt. Het is tijd maken voor het kijken naar die mooie regenboog, een stukje chocola eten, even dansen, zelfs even ‘achteloos tv kijken’… Het is dat wat goed voelt. Zodat de boog ook weer ontspant.

Liefde durven voelen

Sommige mensen vinden het na het loslaten van het verlangen en ermee dealen, moeilijk om in de liefde te blijven geloven. ‘Laat mij maar alleen’ of ze kiezen voor een liefde die minder die specifieke pijnpunten aanraakt. En toch, ergens blijft soms bij iemand het gemis aan een bepaalde liefde en is een stuk van het hart op slot. De kunst is om weer open te staan. En dat is best lastig. Soms durf je niet meer op je gevoel te vertrouwen of staat het te scherp afgesteld en lijkt bijna alles een rode vlag en niet oké.

Leestips: Gaat mijn man vreemd? en Liefde, lust of verliefdheid?

Wees je bewust van projectie als je systeem scherp is afgesteld. Soms triggeren nieuwe dingen oude dingen. En praat erover met die nieuwe liefde. Die hoeft het niet voor je op te lossen. Maar zo is er wel begrip en kun je de ruimte voor jezelf nemen als je even moet herstellen van een trigger. Liefde is niet weg, het heeft alleen soms een andere vorm en het zit altijd in jezelf. Als je de verbinding voelt met jezelf dan voel je dat ook. De kunst is om die te blijven voelen als je je verbindt met een ander. Soms moet je daarvoor even terug naar jezelf.

Welk verleden neem je mee?

Gebrek aan vertrouwen kan ook een oudere oorsprong hebben. Zelf had ik vanaf mijn eigen jeugd weinig vertrouwen in de liefde. Het voelde als niet voor mij weggelegd. Zowel mijn voormalige vriendin als voor mijn huidige vriendin kregen met mij iemand die in het begin mega onzeker was. Het leek te mooi om waar te zijn. En alles wat zou kunnen wijzen op een bevestiging hiervan was dus al snel waar. Kortom: ik zat vol met aannames. Tegenwoordig ben ik mij daar bewuster van en neem ik gewoon even wat tijd bij triggers. Lekker cliché, maar waar: emoties willen gevoeld worden. En dat heeft ook een doel: Zo doe je steeds meer wat goed is voor jezelf. Daarnaast heb je als voordeel dat je minder triggers krijgt en ze minder heftig zijn. Het is wel een proces, dus heb geduld. Doe je dat niet dan is het ook goed mogelijk dat je je sneller eenzaam kunt voelen in de relatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *