Gaat mijn man vreemd? Het echte antwoord

gaat-mijn-man-vreemd

Gaat mijn man vreemd – een vraag die meer dan drie keer zoveel wordt gesteld aan Google dan ‘gaat mijn vriend vreemd’ of ‘gaat mijn vriendin vreemd’ of ‘gaat mijn partner vreemd’. Het vertrouwen in de eerlijkheid van de getrouwde man over zijn beloofde exclusiviteit naar de partner toe, lijkt het kleinst te zijn. Lees hier over hoe dit zit – het echte antwoord: het belangrijkste signaal en hoe je ermee dealt.

Gaat mijn man vreemd: de grootste angst

Tip: ga vast naar het kopje ‘kortom’ als je de cijferopbouw niet zo boeit. Wil je wel alles over de cijfers weten? Klik dan op lees meer

Kortom

Van de mensen met een relatie (Nederland, 2020) is circa 57 procent getrouwd en 43 procent niet. Als je dus weet dat er maar liefst drie keer vaker gezocht wordt (31-oktober-2023) op ‘gaat mijn man vreemd’ dan op ‘gaat mijn vriend vreemd’ dan zie je dus nog steeds een duidelijk verschil. Het lijkt er dus op dat de angst of de getrouwde man vreemdgaat groter is dan de angst voor vreemdgaan door de vriend. Zitten er verder nog verschillen? Jazeker: zie hier hoe vaak op Google (indicatie) waarop wordt gezocht:

  • 320 keer per maand op: gaat mijn man vreemd.
  • 170 keer per maand: gaat mijn vrouw vreemd.
  • 90 keer per maand: gaat mijn vriend vreemd.
  • 70 keer per maand: gaat mijn vriendin vreemd.
  • 70 keer per maand: gaat mijn partner vreemd.

gaat-mijn man-vreemd-betrapt

We kunnen hieruit dus voorzichtig concluderen dat er minder vertrouwen is bij een huwelijk en minder vertrouwen in de man dan in de vrouw. Statistieken over mensen die zich anders identificeren zijn er nog niet. Daarbij kan ook meespelen dat er over het algemeen meer ouderen dan jongeren zijn getrouwd en dat er in de huidige tijd meer openheid is over andere opties dan monogamie en vreemdgaan. Dit zijn natuurlijk algemene bevindingen: er zijn ongetwijfeld jonge mensen die een monogame relatie hebben en ouderen die bijvoorbeeld swingen. En ook even voor de duidelijkheid: ook in een open relatie is vreemdgaan mogelijk. Het is maar net wat je met elkaar afspreekt.

Het goede nieuws is trouwens dat de zoekvolumes relatief lage getallen zijn. Er zijn dus heel veel mensen die zich over het algemeen niet hierover druk maken. Voor een indruk: zoek je bijvoorbeeld op BDSM, dan is het zoekvolume 60.500. Een stuk hoger dus.

Gaat mijn man vreemd – het belangrijkste signaal

Men zegt dat vrouwen vaak beter voelen wat er zich in ‘het onzichtbare’ afspeelt. Eerlijk gezegd – op wat mooie uitzonderingen na – geloof ik dat wel. Misschien verandert dat nog in de toekomst. Er zijn ontzettend veel signalen die erop kunnen wijzen dat je partner vreemdgaat. Maar dit zal je nooit de rust geven die je wilt. Eigenlijk maken al die signaallijstjes je knettergek, want er is altijd wel iets verdachts, als je het vermoeden hebt. En die lijstjes houden je angst in leven. Het belangrijkste signaal van vreemdgaan is ongetwijfeld dat je het voelt: je onderbuikgevoel. Daar zitten wel een paar disclaimers bij, voorwaarden zijn:

  • Je staat in goed contact met je gevoel.
  • Je hebt geen overactief alarmsysteem. Als bijvoorbeeld je partner al eens is vreemdgegaan of als je issues hebt met bijvoorbeeld verlatingsangst kan het alarmsysteem te scherp zijn afgesteld. Met als gevolg dat je overal kwaad in ziet.

Heb ik het mis?

En dan nog kun je het mis hebben. Als je iets waarneemt kun je aannames doen die niet kloppen. Ga gewoon het gesprek aan dus met je partner, leer met jaloezie omgaan (als je daar last van hebt) en werk aan issues als verlatingsangst en al wat nog meer in de weg staat. En wat nu als mijn partner zegt dat er niks aan de hand is en ik mij toch druk maak? Dat is helemaal aan jou dus. Het kan zijn dat je voelt dat je partner, als die de kans krijgt, vreemd zou gaan. Maar wat wil je dan, als dat zo is? Iemand in een kooi, is die dan nog zichzelf? Hoe dan ook: kies voor wat goed voelt voor jou. Uiteindelijk is dit wel iets tussen jou en je partner, maar gaat het vooral over jezelf.

Je kunt je partner niet veranderen en controleren werkt toxisch, dat is geen vertrouwen. Ook de zogenaamde ‘andere partij’ ‘tot de orde roepen’ is niet de oplossing. Eigenlijk zeg je daarmee tegen je partner ‘jij kunt er niets aan doen, ik moet ervoor zorgen dat je iets doet wat ik niet fijn vindt’. Het kan zijn dat je – nadat je partner is vreemdgegaan – wat meer inzage nodig hebt voor het vertrouwen, maar dat is iets dat je eigenlijk zo snel mogelijk moet loslaten. Controle is geen liefde. Bovendien hoe gaat het eigenlijk met je eigen leven als je je continue druk maakt over het al dan niet vreemdgaan van je partner? Je kunt niet leven vanuit liefde als je steeds in angst zit.

gaat-mijn-man-vreemd-controle

Toen ik ongerust was bij mijn partner over of ze wel voldoende beschermde wat wij samen hebben, zei ik op een gegeven moment zoiets als ‘Je moet jouw deel van het nest bewaken’. Dat werkte heel goed voor ons. Ik gaf haar vertrouwen en ik had rust.

Gaat mijn man vreemd – JA

Gaat mijn man vreemd – Wat als het zo blijkt te zijn? Vaak kom je dan in een achtbaan terecht. Er kunnen allerlei redenen zijn, zoals: verzwegen verlangens in de slaapkamer (Leestip: schaamte in de slaapkamer), vanuit een verlangen van weer levendig en begeerd voelen, vanuit eenzaamheid in de relatie en ja ook vanuit dat een relatie niet meer blijkt te werken.

Maar, er zijn nogal wat aannames wat betreft vreemdgaan. Zo zou iedereen die vreemdgaat altijd blijven vreemdgaan en betekent vreemdgaan altijd dat de relatie niet goed zit. Beide kloppen niet. Alleen, durf je dat ook te geloven? Daarnaast helpt het ook niet dat sommige mensen zeggen: ‘Mensen die zich houden aan monogamie zijn goed, iemand die vreemdgaat is slecht en mensen met een open relatie hebben geen goede relatie, dat loopt altijd spaak.’ Ook dat klopt niet. Het is nogal wat als we elkaar leefstijlen blijven opdringen en anderen veroordelen. Een liefdesrelatie met consensus is iets tussen die mensen zelf. Al die denkbeelden maken het ook heel moeilijk om open te zijn over open relatie wensen en ook over op een goede manier de relatie vormgeven na vreemdgaan.

Wat je moet doen

Er zijn heel veel opties mogelijk over het hoe verder: het samen opnieuw proberen, in relatietherapie gaan, overgaan naar een open relatie, scheiden als partner en als gezin of alleen als partner maar niet als gezin… Kortom: er is van alles mogelijk en iedereen heeft er een mening over wat je moet doen. Het punt is: je moet niks. Maar wat nu als je gewoon doet wat goed is voor jou: dat je lief bent voor jezelf. Dat is ook goed voor kinderen. Zeker: als je kinderen hebt, kan het negatieve gevolgen hebben om uit elkaar te gaan. in het geval je een redelijk oké relatie hebt, is het voor de kinderen – zeker van een bepaalde leeftijd – vaak goed dat je bij elkaar blijft.

gaat-mijn-man-vreemd-scheiden

Maar wie zegt dat je dan nog partner moet zijn van elkaar? En wat als het een slechte relatie wordt of eigenlijk al was? Dan is het vaak voor kinderen ook beter dat je gaat scheiden. Hoe dan ook is er geen weg terug als het vreemdgaan uitkomt. Je kunt niet weer opnieuw beginnen en alles bij het oude laten en een nieuwe uitkomst verwachten. Er moet iets veranderen als je een andere uitkomst wil.

Einstein heeft gelijk

Zo zie je maar: het inzicht van Einstein ‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’ is nog altijd van toepassing. Niet alleen voor vreemdgaan, maar eigenlijk voor alles in het leven. Mooi dat dit een quote was die in de bio van mijn vriendin stond, toen ik haar op Tinder zag. Elke dag is anders en dat is iets moois.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *