Zelfliefde vergroten

zelfliefde-vergroten-Stoute-Suus

Zelfliefde vergroten is een mooi cadeau voor jezelf. Daarnaast is het ook fijn voor de mensen om je heen. Zoals dat meestal zo is, clichés zijn waar: van een ander houden kan pas echt als je van jezelf houdt. Er is geen stappenplan dat je direct naar meer zelfliefde brengt. Wel hebben we hier 7 tips voor het vergroten van je zelfliefde. Niet alles hoeft direct vandaag en dingen kosten tijd. Wees dus ook mild voor jezelf.

1. Accepteer wat je voelt

Omgaan met jaloezie, boosheid verdriet, blijheid, liefde, opwinding….  Mag jij van jezelf alles voelen of niet voelen ten alle tijden? Het kan zijn dat je in een relatie zit, maar bijvoorbeeld geen verliefdheid voelt. Ik voelde in het begin met mijn huidige vriendin ook geen verliefdheid. Eigenlijk voelde ik meer dan dat. Ik voelde een warm soort liefde dat dichter bij ‘houden van’ ligt. Over het ontbreken van verliefdheid heb ik mij maar even druk gemaakt. Mijn vriendin vroeg me destijds ‘voelt het goed?’. En dat was een dikke ja.

Uiteindelijk werd ik wel verliefd op haar, maar het was voor mij wel een eye-opener voor hoe het met gevoel zit. Gevoel wil gevoeld worden, maar kan niet geforceerd worden. Daarnaast kan angst ervoor zorgen dat je gevoel blokkeert. Verder is het zo dat als je iets voelt dat je er niet meteen conclusies aan moet verbinden. ‘Ik voel dit, dus dat betekent dat.’ Zo werkt het helemaal niet met gevoel. Daarnaast: ook al blijkt dat het gevoel of het ontbreken ervan wel iets zegt wat je niet wil horen? Acceptatie is uiteindelijk ook dan de enige echte oplossing.

2. Zelfliefde vergroten in het nu

Wie mij kent weet wel dat ik fan ben van Eckhart Tolle. Hoeveel mensen er ook zijn die vertellen hoe je je leven moet leiden, voor geluk, je droomleven, je  ‘six-figure income’ en voor de beste conditie ooit? Eckhart raakt voor mij de kern. Het voelen van je zelf is belangrijk als je je zelfliefde vergroten wil. Als je immers niet je diepste kern voelt, hoe kun je dan lief zijn voor jezelf? De sleutel om je zelf te voelen is om in het nu te zijn. In het nu, in het moment zijn bewust, met aandacht. Daar verdwijnt de ruis van de waan van de dag. Daar is geen ego die je op een ander spoor zet.

Het voelen gaat vaak mis als je in je hoofd vooral bezig bent met het verleden of de toekomst. Dan voel je niet meer hoe het nu is. Wil je meer in het moment zijn en minder in je hoofd? Dan kan dat op verschillende manieren. Voor iedereen is er een andere manier om in het nu te zijn. Kijk wat voor jou werkt. Of het nu yoga, meditatie, Tai Chi, een wandeling in het bos, het boek met de titel ‘De kracht van het NU‘ lezen of het bekijken van een video met tips om in het  nu te zijn? Doe wat goed voelt voor jou.

3. Wees jezelf, ook bij anderen

In een groep kan het moeilijker zijn om jezelf te zijn. Angst voor buitensluiten, angst voor gek gevonden te worden. Er is vaak veel angst. Alleen angst drijft je weg van jezelf. Heb je moeite om jezelf te zijn in een groep? Check dan wanneer je het moeilijk vindt om bij jezelf te blijven, wat je dan doet, waarom je dat dan doet (voelen wat eronder zit) en wat je anders zou willen doen. Dingen anders doen, dat kost tijd. Verwacht niet van jezelf dat het in één keer perfect gaat. Wees mild voor jezelf. Zelfliefde vergroten gaat in stapjes. Wees blij met alle stappen die je maakt.

4. Zelfliefde vergroten – verzorg jezelf goed

Je zelfliefde vergroten, betekent ook goed voor jezelf zorgen. Dat betekent niet dat je voldoen moet aan de standaarden die we op social media voorbij zien komen. Het komt erop neer dat je je eigen behoefte verzorgt. Daar hoort niet alleen bij dat je bijvoorbeeld eet wat goed voelt, maar ook dat je een keer juist niet gaat sporten, omdat je voelt dat je lijf een keer behoefte heeft aan rust. Daarbij is het de kunst dat je het verschil voelt tussen werkelijke behoefte en impulsiviteit en uitstelgedrag. Het verschil dus tussen wat je vanuit je innerlijke stem wil en wat je ego wil.

5. Volg je glimlach

Het leven bestaat meer dan alleen uit moeten. Eind 2022 had ik bij intuïtief ondernemer Claudia Alberda een Visionboardday. Misschien was het belangrijkste wat ik daarvan heb meegenomen wel de afbeelding van een vos. Die had ik op het laatst nog geplakt op het moodboard. Gewoon omdat die vos zo leuk keek. Het zorgde voor een glimlach. Het is voor mij dé boodschap vanuit 2022 voor 2023 voor mijzelf: het is helemaal oké om te volgen wat je blij maakt. Daar hoef je je niet voor te verantwoorden.

Voor mij is schrijven en werken voor Stoute Suus iets dat mij blij maakt. In het begin vond ik het lastig om tijd te nemen voor Stoute Suus. Immers dat betekent dat ander werk op de 2e of misschien wel zelfs 3e plek komt. Gaat dat financieel wel goed? Ja zeggen tegen het ene betekent soms het andere op een lager pitje zetten of zelfs nee zeggen. Dat vraagt om moed. Alleen sinds ik volmondig JA zeg tegen Stoute Suus, sta ik in de ochtend blij op. Die JA voor Stoute Suus is voor mij een JA voor mijzelf.

Je glimlach volgen, geldt ook voor je seksualiteit. Vroeger werd in sommige gemeenschappen vooral gezegd dat seks er alleen voor voortplanting is. Tegenwoordig is er gelukkig verandering. Je mag genieten van seks. Toch voelen nog geregeld mensen schaamte als ze bijvoorbeeld een seksspeeltje kopen. Er is maar één manier waardoor je die angst kwijtraakt: stap over de drempel.

Tip: Yoni ei voor meer zelfliefde…

rozenkwarts-yoni-ei

6. Bepaal zelf wat je meeneemt

Het liedje ‘dat heb jij gedaan’ van Meau gaat over ‘hij deed dit en daarom heb ik nu pijn.’ Hoe waar het ook is op dat moment voor je gevoel, jij bepaalt je reactie. Het is begrijpelijk dat dingen pijn doen als iemand je niet goed behandelt of je verlaat. Alleen dat je in je pijn blijft en telkens maar weer je gedachten gelooft, daardoor verbitterd raakt of compleet vast lijkt te lopen in je leven? Dat heb je zelf gedaan.

Dat wil niet zeggen dat je altijd bij machte bent iets te doen. Bij traumatische ervaringen is het moeilijk om uit de pijn te komen, dat lukt dan vaak niet. In dat geval kan een bepaalde therapie werken. Voor sommige mensen helpt EMDR, anderen zijn gebaat bij familieopstellingen en weer een ander gaat op een berg in de sneeuw zitten. Daar zijn geen vaste regels voor.

7. Zelfliefde vergroten met gezonde grenzen

Niet alles is oké. Het is goed dat je jouw grens aangeeft. Zo blijf je bij jezelf. Sommige mensen zijn het meest gelukkig zonder partner. Alleen sommigen  zitten niet in een relatie, enkel omdat ze het in een relatie niet lukt om gezonde grenzen te stellen. Ze verliezen dan bijvoorbeeld zichzelf, voelen teveel oude pijn of zijn bang om zichzelf tegen te komen. Dat is jammer, als je in je hart wel graag die verbinding van een relatie wil voelen.

Gezonder grenzen stellen is belangrijk. Alleen het verschil tussen een gezonde grens en een te strakke grens of te weinig grens is niet helder als je niet goed voelt. Als je veel pijn voelt kun je bijvoorbeeld uit de verbinding gaan en vervolgens geen grens trekken. Het kan ook zijn dat je ontvlamt en de grens te strak zet, omdat je die pijn nooit meer wil voelen. In beide gevallen is er geen sprake van een gezonde grens.

Omgaan met pijn

Het is bijna onvermijdelijk dat je elkaar pijn doet. Ook in een relatie kan dat gebeuren. Vermoedelijk triggert de ander soms iets bij jou. Als je pijn ervaart vanuit een actie van je partner kun je dat benoemen. Daarmee haal je al de angel eruit. Als je dat niet doet kan het zijn dat je anders uit verbinding gaat, om de pijn niet te voelen. Als je dat doet dan ben je ook niet meer echt in contact met jezelf. Als je geraakt wordt, kun je zeggen dat je eerst even moet voelen wat je precies raakt. Soms raakt iets oude pijn. Bij oude pijn is het al snel dat je buitenproportioneel reageert. Door die extra tijd voorkom je dat je misschien een te strakke grens trekt.

Voor gezonde grenzen is bewustzijn erg belangrijk. Dat is in een monogame relatie van belang en in een open relatie zelfs nog belangrijker. Meer over een open relatie weten? Lees dan de open relatie tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *