Onmogelijke liefde of toch niet?

onmogelijk-liefde

Onmogelijke liefde kan al je energie opvreten, zeer doen en eeuwig duren. Mijn vriendin moet hierbij altijd denken aan Romeo en Julia… Zoveel liefde, maar de omstandigheden houdt ze toch uiteindelijk wreed uit elkaar. Liefde die onmogelijk is, heeft vele vormen. Het kan liefde zijn voor iemand die je slecht behandelt, maar waar je een eeuwige zwak voor hebt. Of iemand waarmee je het slechtste in elkaar naar boven haalt. Er kan ook iets in de weg staan: omstandigheden, denkbeelden, rationele keuzes of te veel verschillen in behoeftes? Of is het misschien toch niet wederzijds? Hoe ga je hiermee om?

Onmogelijke liefde of eenzijdige liefde?

Verliefdheid is al enorm ingewikkeld, het kan heel intens zijn en je overrompelen. Voor sommigen zelfs extra intens. Wat is dan een onmogelijke liefde? De betiteling onmogelijke liefde gebruikt iemand ook wel eens voor wat eigenlijk simpelweg een eenzijdige liefde is. Weet je zeker of de liefde wederzijds is? Als je verliefd bent, kun je niet meer zo goed helder denken. Ze zeggen niet voor niets ‘liefde maakt blind’. En dat maakt het ook zo lastig. Misschien houdt iemand je aan het lijntje als een soort back-up of heb je te maken met een catfish. Het probleem is dat veel mensen met een roze bril op niet meer echt goed zien.

zwarte-satijnen-blinddoek

Blinddoek: zie webshop.

Wat je kunt doen? Als je vrienden hebt die je goed kennen, kun je ze jouw verhaal eens voorleggen. Wees zo open en eerlijk mogelijk over alles. Als je het gevoel hebt dat je dingen beter niet kunt zeggen over hoe het tussen jou en de ander gaat (omdat je je schaamt bijvoorbeeld) kan dat ook al een flink teken aan de wand zijn. Dus, als je alles zegt, krijgen je vrienden een goed beeld van de situatie. Als ze het beste met je voor hebben én ook nog eens af en toe voorzien van een eerlijke spiegel, is de kans groot dat ze je in het geval van een eenzijdige liefde vast vertellen: RED FLAG, ren weg.

In dit geval is dat volgens mij ook het beste advies. En wees streng voor jezelf: bewaar geen foto’s op je mobiel, archiveer de chat, volg diegene niet meer op social media en neem geen contact meer op. Het zal je vast niet in één keer lukken, maar doe het wel. Neem de tijd die je nodig hebt.

Als iemand niet goed voor je is

Is de persoon waar je naar verlangt niet goed voor je en blijf je een zwak houden voor hem, haar of hen? Dan is de kans best groot dat je je bewust of onbewust comfortabel voelt bij iemand die niet goed is voor je, doordat dit voor jou vertrouwd en veilig voelt. Was dit in een vorige relatie ook misschien zo, of misschien in je jeugd? In dit geval raad ik een gesprek met een huisarts of andere hulpverlener en/of zorgverlener aan die jou verder kan helpen.

Onmogelijk of zoek je onbereikbare liefde?

Soms lijkt het wel een syndroom, verlies je je hart altijd aan een onbereikbare liefde? Dan kan het zijn dat je ergens het idee opgedaan hebt dat je geen liefde verdient. Terwijl je het wel wilt, ergens diep van binnen. Je hebt mogelijk zelfs lijstjes bedacht waaraan iemand überhaupt moet voldoen om in aanmerking te komen. Alles voor het voorkomen van een mislukking? Lijstjes waarbij de beschikbare leuke potentiële partners geen kans maken, maar die ene charmante schijnbaar perfecte persoon wel. Die ‘perfecte persoon’ die achteraf dingen blijkt achter te houden, over bijvoorbeeld zijn/haar/diens relatiestatus.

Herken je jouw situatie hierin? Dan heb je in de eerste plaats mogelijk iets heel anders te doen dan die liefde najagen. In dit geval heb je innerlijk werk te doen: Eigen liefde ontwikkelen. En mogelijk is er meer werk nodig en ervaar je het spel van aantrekken en afstoten, verlatingsangst en bindingsangst…Er is hier veel over te lezen en je kunt hier hulp bij krijgen. Wat ik je wel wil meegeven is: geloof niet dat het een vaststaande situatie is. Daarmee bedoel ik dat als je bijvoorbeeld problemen met binding ervaart dat het wel degelijk mogelijk is om je angsten aan te kijken, zodat het wel kan: een gezonde relatie hebben.

rozenkwarts-yoni-ei

Yoni ei: het ultieme tantra ei voor zelfliefde.

Liefde bestaat wel

Het wil trouwens niet zeggen dat als je gevoelig bent voor angst voor verlating, afwijzing of verbinden dat je dan geen relatie aan kunt gaan. En dat liefde niet voor je is weggelegd. Wel is het dan fijn dat je partner iemand is die in de dynamiek met jou stevig in zijn, haar of diens schoenen staat. Mijn vriendin wijst mij ‘terug naar mijzelf’ als ze merkt dat ik afdrijf van mijzelf. Met name in het begin van de relatie was dat ook nodig. Tegenwoordig doe ik het zelf eigenlijk best goed: terug naar mezelf gaan als ik merk dat ik dat nodig heb. Want als je verbonden bent met jezelf, kun je jezelf pas met de ander verbinden.

Onmogelijke liefde: er staat iets in de weg

Er kan van alles in de weg staan, waardoor er sprake is van een onmogelijke liefde. Denk aan bijvoorbeeld de volgende dingen:

  • De liefde is onmogelijk vanwege veel reisafstand.
  • De liefde is onmogelijk, omdat het niet hoort volgens je denkbeelden.
  • De liefde is onmogelijk omdat het sociaal niet zo geaccepteerd is dat het onveilig is.
  • De liefde is onmogelijk, omdat de ander niet vrij is.

In het geval van een lange afstandsrelatie is de vraag van hoe belangrijk alles voor je is en wat je nodig hebt in een relatie. Er zijn mensen die vanwege werk langere tijd ver van huis zijn en een prima relatie hebben. Ook zijn er mensen die voor hun liefde verhuizen. En er zijn mensen die als ze elkaar lang niet kunnen zien in de tussentijd de relatie op ‘open’ zetten. Het punt is dat er oplossingen zijn om afstand te overbruggen. Dat is dan ook de kunst bij lange afstandsrelaties: kijken naar mogelijkheden, maar ook de situatie accepteren. In het moment leven, helpt daarbij. Blijkt de afstand toch onoverbrugbaar? Dan is dat wat het is en hoe moeilijk het ook is: je haalt het meest uit je leven als je dat accepteert. Neemt niet weg dat je gerust eerst rouw mag voelen, alles mag er zijn.

obsidiaan-yoni-ei

Bovenstaande afbeelding: Obsidiaan yoni ei voor acceptatie en heling.

Denkbeelden

Ben je opgevoed met het denkbeeld dat de enige juiste relatie een monogame relatie is? Dan kan liefde voelen voor iemand die in een open relatie zit, een grote uitdaging zijn. Of je hebt als denkbeeld dat je samenwonen nodig hebt voor een relatie terwijl de ander daar niet aan moet denken. De vraag is: is het echt zo of denk je het alleen? Wil je het echt ontdekken? Ga het dan aan: doorvoel al je emoties. Durf voorbij emoties als angst, jaloezie en wantrouwen te kijken, wat zit eronder? Dan kom je er uiteindelijk vanzelf achter wat je echt nodig hebt voor een fijne mooie relatie. Is het niet een denkbeeld maar echt iets vanuit je ziel? Dan is dat wat het is. Lees voor meer tips hoe hiermee om te gaan de disclaimer onderaan in het laatste kopje van dit artikel.

Onveilig

Nog een optie is dat de liefde sociaal niet geaccepteerd is. Dat kan over van alles gaan. In mijn tijd was als vrouw verliefd worden op een vrouw al niet sociaal geaccepteerd door veel mensen. Nu is het in sommige landen zelfs zo dat hand in hand lopen met iemand van het gelijke geslacht onveilig is en loop je kans op een gevangenisstraf. In dit geval is het belangrijk dat je een plek zoekt waar je wel veilig bent. Outen kan niet overal veilig. Als iets sociaal minder geaccepteerd is, kan outen soms juist een opstap zijn voor anderen die in dezelfde situatie zitten. Een opstap voor meer acceptatie. Maar uiteindelijk is het aan jezelf, wat je wilt. Als het echter onveilig is, is vluchten voor de meeste mensen de beste optie.

Niet vrij

De ander is niet vrij om voor jou te gaan. Dat kan om veel redenen zijn. Het kan zijn dat diegene bang is voor je liefde, om wat voor reden dan ook. Als het angst is dan kun je, als je dat wilt, met tijd en geduld een eind komen. Iemand kan ook niet vrij zijn omdat diegene bijvoorbeeld gebonden is en iets bij jou vindt wat die in de eigen partner mist. Ik kreeg zelf bij mijn vorige relatie een spiegel van een vrouw voor mijn neus, wat mij bewust maakte van wat ik lang genegeerd had in mijn toenmalige relatie.

Hoe dan ook, er zijn veel redenen waarom iemand niet vrij kan zijn. Uiteindelijk bleek de vrouw die mij een spiegel voorhield in mijn beleving ook niet echt vrij te zijn. Mocht je het nog niet weten: relaties die vanuit vreemdgaan (of dat nu fysiek of emotioneel is) starten, hebben vaak minder toekomstperspectief. Wat ik van de situatie toen geleerd heb is om het nooit meer zover te laten komen: communicatie is bij mij en mijn vriendin key, net als eerlijkheid en integriteit en het luisteren naar je hart. Zelfs als dat niet meer gelijk gaat kloppen met die van je partner. Voor ons werkt ‘Voor nu altijd’. Dat is genoeg.

Leestip: gaat mijn man vreemd.

Wachtkamer van geluk – disclaimer

Er zijn nog vele andere redenen waarom een liefde onmogelijk is. Zo kan het zijn dat de liefde onmogelijk is, omdat je de geliefde niet kunt accepteren zoals die is. Een liefde kan ook onmogelijk zijn door rationele keuzes van iemand, of door te veel verschillen in behoeftes. Alle tips hierboven zijn dan ook wat ze zijn: slechts tips. Er is geen one-size-fits-all. Volg dus vooral de eigen beweging van je ziel.

Wat ik iedereen met een onmogelijke liefde wel op het hart wil drukken is: ga niet in de wachtkamer van geluk zitten. Zelfs niet als je voelt dat die liefde van de ander voor jou er nog is. En je voelt bijvoorbeeld dat iemand gevangen zit in ratio en denkbeelden. Mocht je er al zitten, in die wachtkamer: kom daar alsjeblieft uit. Het leven is namelijk niet bedoelt om in de wachtstand te staan. Blijf open in de wereld staan, wees in het nu en werk aan je eigen issues. Misschien helpt dat. En mocht dat niet genoeg zijn: dan heb je in ieder geval mooie stappen gemaakt die goed zijn voor jou. Bovendien, mocht die onmogelijke liefde uiteindelijk toch ineens voorbij komen vliegen, dan kun je altijd nog in het moment bekijken wat goed voelt voor jou.

Dit is alleen heel makkelijk geschreven, maar niet gedaan. Weet ik natuurlijk uit ervaring. Een mooie tip van een oude ziel die ik ken: als je nog steeds die onmogelijk liefde voelt: geef de liefde die je aan de ander wil geven aan jezelf. Moet je eens kijken hoe mooi je leven dan isStoute-Suus-Smiley-wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *