Exhibitionisme – geniet ervan

exhibitionisme

Exhibitionisme roept bij veel mensen het beeld op van de man met de lange jas die in de struiken aan een nietsvermoedende voorbijganger de jas opent en zijn penis laat zien. Dit soort exhibitionisme, de vormen die een ander kunnen schaden, komen vermoedelijk voor bij zo’n 2 tot 4 procent van de mannelijke bevolking en minder minder bij de overige bevolking. Voor deze vorm geldt: zoek hulp. Hoewel sommigen alleen deze vorm onder exhibitionisme scharen zijn er ook instanties die onderscheid maken tussen schadelijke en niet schadelijke vormen van exhibitionisme. En daar gaat het hier in ons artikel over: de niet schadelijke vormen waarin je exhibitionisme kunt vormgeven en er van kunt genieten.

Wat is exhibitionisme?

De branchevereniging voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) geeft de volgende algemene definitie voor exhibitionisme: ‘Gedurende tenminste zes maanden terugkerende, intense seksuele opwinding bij het tonen van de eigen genitaliën aan een nietsvermoedend persoon, die zich uit in fantasieën, drang, of handelingen.

Daarbij heeft de GGZ het over een schadelijke vorm – dan is het een exhibitionisme stoornis – als: ‘de persoon naar de betreffende seksuele drang heeft gehandeld met een niet-instemmende persoon, of moeten de seksuele drang of fantasieën klinisch significante lijdensdruk veroorzaken of beperkingen in het sociale of beroepsmatige functioneren of in het functioneren op andere belangrijke terreinen.‘ Kortom: als het een ander of jezelf schaadt. Als je een ander schaadt is het strafbaar.

Er zijn diverse soorten kinks en exhibitionisme kan een kink zijn. Wil je weten in hoeverre je zelf exhibitionistische bent? Doe dan de uitgebreide kinktest. Hier zie je ook meteen in welke mate je andere kinks hebt.

Waarom exhibitionisme?

Als het gaat om de schadelijke vorm van exhibitionisme dan zijn er wel enkele factoren te benoemen. Zo komt relationele onvolwassenheid meer voor in het dadersprofiel. Zij kunnen dus eigenlijk ook geen stabiele relatie opbouwen. Evenzo komt een verleden van misbruik of verwaarlozing meer voor. Daarnaast is er sprake van een bepaalde impulsiviteit. Het is mogelijk dat de kwalijke uitingsvorm van exhibitionisme ontstaat vanuit een onveilige hechting. Daarmee is dit alles natuurlijk geen excuusbrief voor ongewenst gedrag. Wie bijvoorbeeld ADHD heeft weet ook heus wel dat meer gevoeligheid voor impulsiviteit niet een reden is voor grensoverschrijdend gedrag.

Genoeg over de kwalijke kant, we gaan het nu hebben over de leuke vormen van exhibitionisme. Dat je plezier beleeft aan het jezelf laten zien, is eigenlijk een hele normale behoefte van de mens. Dat kan door van alles komen: Er kan bijvoorbeeld een stukje ijdelheid in zitten of een stukje ongeremdheid. Er kan ook een ervaring aan ten grondslag* liggen… Kortom? Het kan zoveel zijn. Maar het maakt eigenlijk niet uit: met consensus kun je er gewoon van genieten.

*Leestip: Artikel seksfantasie waarin onder andere een man vertelt over zijn opwinding zichzelf te laten zien. Met inderdaad een jeugdervaring die daarbij aansluit.

Ik vind het zelf leuk om zichtbaar te zijn met wie ik ben (ook al vind ik wat van mijn eigen ‘overgangskilo’s’) en waar ik van hou. Ik weet nog dat een jonge meid aan de kassa bij een erotische winkel heel graag een papiertje om het gekochte rijzweepje wilde doen. Omdat het zweepje anders uit mijn (wel grote) handtas zou steken. Ik heb haar maar haar gang laten gaan, want ik zag dat zij het lastig vond. Ze voelde zich ongemakkelijk.

Ook een ‘rijzweepje‘ kopen?

zweepje

Maar ik had het wel grappig gevonden, zo’n ding uit mijn tas. Mijn vriendin moest aan de kassa inwendig een beetje lachen, want ze kent mij wel. Ik zou er heerlijk trots mee rondlopen, dan voel ik mij alleen maar meer Stoute Suus. Ik bof er maar mee dat mijn vriendin zo vrij is.

Iets kleiner: spanking paddle

spanking-paddle

Verschil tussen nudist, naturist en exhibitionist

Sommige mensen noemen nudisten of nudisten exhibitionisten, maar dat is niet hetzelfde. Een nudist is simpel gezegd iemand die naakt rondlopen leuk vindt. Het gaat om het naakt zijn en heeft niet iets seksueels. Het is vaak meer een hobby die men af en toe beoefent door bijvoorbeeld naakt te zonnebaden of te zwemmen. Daarnaast heb je trouwens ook nog de naturist. Het verschil tussen nudisme en naturisme is niet heel eenduidig. Bij naturisme is bijvoorbeeld net als nudisme naakt rondlopen in huis mogelijk een optie. Maar je kunt stellen dat de naturist wat meer gericht is op het één zijn met de natuur.

Voor sommige naturisten hoort hierbij dat ze bijvoorbeeld ook niet roken of drinken. Maar echt vaste regels van hoe je het naturisme beleeft zijn er niet. Wel kunnen naturisten het naakt zijn en één zijn met de natuur mogelijk meer als leefstijl doortrekken. En ze kunnen bijvoorbeeld naar een naturistencentrum of naturistencamping gaan. Zoals je ziet, zijn de verschillen niet helemaal scherp. Wel is er een duidelijk verschil tussen nudisme en naturisme ten opzichte van exhibitionisme. Bij exhibitionisme er namelijk sprake van seksuele opwinding. Het kan zijn dat een exhibitionist ook nudist of naturist is, maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn.

Zolang je als exhibitionist niet een ander schaadt in het nudisme of naturisme is het helemaal oké.

Erotisch clubs

Wil je gezien worden? Er zijn een heleboel erotische clubs waar je – als je het leuk vindt om in een sexy outfit te worden bekeken – prima terecht kunt. Soms zijn er ook avonden waar single mannen welkom zijn. Check wel even goed de huisregels, zodat je niet over andermans grens gaat. En zo weet je zelf ook wat je wel of niet mag verwachten. We attenderen je extra op de huisregels, want wij zijn bij Stoute Suus absoluut voor seksuele vrijheid. Maar trekken natuurlijk wel een grens bij ongewenst gedrag. Nu naar de ‘fun part’ Stoute-Suus-Smiley-wit Enkele erotische clubs op een rijtje:

Showboat in Zaandam.

Fata-Morgana in Muiden.

Fun4Two in Moordrecht.

Mystiek in Rucphen.

Club Paradise in Amsterdam.

Leuk voor in de kinky club: collar met riem

collar-glamour-2

Bijverdienen met exhibitionisme?

Op platformen zoals F2F en Only Fans kun je erotische foto’s delen en daarmee wat bijverdienen. Afhankelijk van de hoeveelheid populariteit. Gebruikers betalen voor abonnementen voor profielen of voor weergaven op bepaalde bijdragen. Op deze manier kun je jezelf tonen aan anderen. Door het element van betalen zorg je voor een meer selectieve vertoning van je foto’s en ook alleen aan wie het dus wil zien. Een safe way voor het vormgeven van exhibitionisme.

Een andere optie waar ik nog niet eens aan had dacht: webcammen. Bij webcammen zit iemand voor een webcam en diegene kan al dan niet met interactie, met of zonder geluid en al dan niet tegen betaling zichzelf laten zien of seksuele handelingen verrichten voor vermaak van de kijker. Webcammen is dan ook een mogelijk geschikt podium voor het vervullen van een exhibitionistische behoefte.

Kijk gerust bij onze speeltjes bij onze webshopafdeling Suus en Joep of er iets leuks – zoals deze buttplug – bij zit voor een mooie webcam sessie:

Kleine-stijlvolle-RVS-buttplug

Het moet natuurlijk wel bij je passen: laat je informeren en doe geen dingen die niet goed voelen. Blijkt achteraf iets toch niet goed te voelen? Ga na wat er niet oké voor je was en kijk hoe je dit voorkomt voor een volgende keer. Voor webcammen is het belangrijk dat je goed je grenzen kent. Dat wil niet zeggen dat grenzen nooit verlegt kunnen worden, maar het wil wel zeggen dat je (blijvende) schade van jou of de ander voorkomt.

Digitale verleiding

Ben je benieuwd of webcammen iets voor jou is? De vrouw die de leuke website digitale verleiding runt, heeft een artikel geschreven over webcammen. Daarin interviewt ze een vrouw met de webcamnaam ‘Kelly’ die vertelt over hoe je kunt omgaan met je privacy als je geld wilt verdienen met webcammen. Een mooi goed informerend interview gericht op taboes doorbreken, immers onbekend maakt onbemind.

Naaktmodel staan

Extra tip: Nog een leuke uitlaatklep is naaktmodel staan. En of dat nu voor een tekenclub is of voor een mooie fotoshoot, dat mag je natuurlijk zelf weten. Het is niet altijd overal betaald, voor een goede fotoshoot moet je soms juist betalen, maar daar gaat het ook eigenlijk niet om.

Pas op met je (vaste) werk?

Stoute Suus is niet verantwoordelijk voor als je ontslagen wordt vanwege bijvoorbeeld een verdwaalde pikante foto. Dus neem je eigen verantwoordelijkheid bij wat je doet. Neemt niet weg dat ik wel een mening heb en het belachelijk vind dat Melina Luijendijk ontslagen is vanwege een ‘pikante foto’. Het gaat ook nog eens een foto waarop je niets meer ziet dan bij een badpak. Al zou mij het ook niet uitmaken of er überhaupt stof aanwezig was. Wat (inmiddels dus voormalig) commercieel directeur van de voetbalclub MVV Maastricht privé doet, mag ze lekker zelf weten. Vind ik. Daarbij is er ook nog eens een dubbele maatvoering: vrouwen worden hier nog steeds meer op afgerekend en mannen mogen meer.

Als afsluiting alweer van het artikel: ik hoop dat er meer ruimte komt voor de mooie vormen van exhibitionisme. Want alles wat niet schadelijk is, mogen ontdekken op het gebied van seksualiteit – en in dit geval specifiek exhibitionisme – dat mag wat mij betreft de norm zijn. En ik hoop evenzo dat mensen minder schaamte mogen ervaren voor hun lichaam. Dat werkt namelijk heel bevrijdend. Seksualiteit en intimiteit vanuit een vrij hart, dat gun ik iedereen die dat wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *