Moeite met klaarkomen – van zin krijgen naar orgasme

moeite-met-klaarkomen

Moeite met klaarkomen komt meer voor dan je denkt. Hoewel het meer voorkomt bij vrouwen, komt het soms ook voor bij mannen. Onderzoek over hoe dit zit bij mensen die zich anders identificeren* heb ik niet gevonden. Als je erg echt last van hebt dat het komen niet goed lukt, is dit natuurlijk kut, klote of als je liever een ander woord gebruikt is dat het… Gelukkig zijn er vaak wel oplossingen. In bepaalde gevallen is de oorzaak fysiek, maar meestal gaat het om iets anders. Lichaam en geest zijn verbonden en eigenlijk is moeite met klaarkomen vaak hét voorbeeld van dat je lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Lees hier over het orgasme en de mentale en fysiek oorzaken en oplossingen: van zin krijgen naar orgasme.

*Voor wie zich anders identificeert dan man of vrouw, is hier een uitnodiging, klik voor meer informatie op lees meer

Zin krijgen

Dat de oorzaak van moeite met een orgasme krijgen vaak mentaal is, is ook biologisch verklaarbaar. Het brein speelt namelijk een belangrijke rol bij het orgasme. In een artikel met een overzicht van neuropsychologisch onderzoek naar seksueel verlangen, komt de conclusie naar voren dat seksueel verlangen voortkomt uit erotische fantasie en door prikkels van buitenaf. Denk bij prikkels van buitenaf bijvoorbeeld aan een aanraking of aan erotiserende beelden of geluiden. Volgens de onderzoeken aangehaald in het artikel zou zin in seks geen innerlijke behoefte zijn.

moeite-met-klaarkomen-praten

Naast de prikkel van buitenaf en de fantasie spelen ook de hormonen een rol bij het verlangen. Daarbij is het voor mij lastig om fantaseren niet als een innerlijke behoefte te zien. Interessante lees tip voor wie van psychologie houdt: een artikel over mensen die al dan niet obsessief fantaseren. Dat hoeft trouwens niet per se over seks te gaan.

Hoe dan ook: fantaseren kan het beloningsdeel van de hersenen bijzonder sterk stimuleren. Verder speelt ook een rol hoe gevoelig je reageert op seksuele prikkels. Die gevoeligheid is fluïde, het veranderd onder invloed van stofjes zoals dopamine, serotonine, testosteron en kisspeptine. Nog een bepalende factor voor zin in seks is je lichaamsbewustzijn. Bepaalde culturele overtuigingen over seksualiteit en je lichaam, kunnen een negatieve invloed op je lichaamsbewustzijn hebben en zorgen voor schaamte en schuldgevoel. Dit kan de zin in seks verlagen. In veel gevallen is het verbeteren van het lichaamsgevoel effectiever voor het krijgen van zin dan het nemen van medicatie.

Hoe kun je zin krijgen makkelijker maken?

Misschien behoor je tot de mensen die weinig tot geen zin in seks hebben. Aseksualiteit kan een reden zijn. Dan is weinig tot geen zin in seks ervaren een gegeven. Maar dan hoor je waarschijnlijk niet tot de groep die moeite met klaarkomen zelf als een probleem ervaart. Dit is echter niet een grote groep.

Ervaar je problemen met klaarkomen, dan kun je werken aan bijvoorbeeld de praktische tips voor het verhogen van het dopamine gehalte, het serotonine gehalte, het testosteron gehalte en het kisspeptine gehalte. Alleen dan kom je veelal uit bij leefstijltips zoals: gezond eten, voldoende bewegen, goed slapen en zorgen voor genoeg zonlicht. Goed, maar daar ben je er meestal niet direct mee. Hoewel het wel positief kan bijdragen aan je lichaamsbeeld en gevoel.

moeite-met-klaarkomen-orgasme

 

Zoals gezegd speelt namelijk je brein een grote rol: Als je stress ervaart, piekert over dingen die je bezighouden of als je snel afgeleid raakt, kan dit klaarkomen moeilijker maken. Misschien wil je altijd controle en heb je moeite met ontspannen? In al die gevallen heeft je hoofd dan geen tijd voor: ontspannen in het moment zijn. En ruimte voor fantaseren en al in een verhoogde staat van opwinding zijn is er dan mogelijk ook niet.

Moeite met klaarkomen – een mentale kwestie?

Mindfullness kan dan helpen alsook – dit hangt samen met elkaar – het volgen van je pad. Veel mensen zijn afgedwaald van wat ze daadwerkelijk willen en leven hun leven meer zoals dat vermoedelijk van de omgeving verwacht wordt. In het geval je van jezelf afdrijft ben je niet goed meer verbonden met jezelf en werkelijk verbinden met een partner is dan ook niet mogelijk. Gemakkelijk neergezet, maar dit kan veel betekenen als hier de oorzaak in zit. Er zijn zoveel dingen die mentaal kunnen meespelen: misschien kun je wel meer zelfliefde gebruiken of heb je issues met je afgewezen voelen. Onderzoek wat jij nodig hebt.

Ten slotte: soms moet je als klaarkomen even niet zo goed lukt, het ook niet groter maken dan het is: als tijdelijke drukte de oorzaak is, komt het vermoedelijk daarna gewoon weer goed.

Positief lichaamsbewustzijn

Bepaalde denkbeelden over seksualiteit en je lichaam zijn soms ware killers voor de zin en kunnen ook het klaarkomen saboteren. Veel mensen schamen zich voor verlangens. Bijvoorbeeld voor het verlangen naar anale seks of voor het verlangen om ruw ‘genomen te worden’. Misschien heb je wel een fetisj waar je niet aan toe wilt geven of niet met je partner. Er zijn allerlei denkbeelden, zoals bijvoorbeeld ‘anale seks is alleen voor homo’s’ die flink in de weg kunnen staan behoeftes te uiten. Het gaat ook over je eigen lichaam (leren) kennen: ‘Wat vind je lekker, wat maakt je geil?’ Negatieve denkbeelden kunnen ervoor zorgen dat je kiest voor ‘gangbare standaard seks’ die op een gegeven moment je misschien niet genoeg (meer) prikkelt. Denkbeelden die in de weg staan kunnen overal vandaan komen: van je opvoeding, vanuit je geloof, vanuit wat je eerder hebt meegemaakt. Het is ook mogelijk dat een seksuele negatieve ervaring in de weg staat. Ga naar de huisarts – die je mogelijk doorverwijst – als je merkt dat je er zelf niet uit komt.

moeite-met-klaarkomen-lichaamsbeeld

 

Moeite met klaarkomen – Fantaseren en externe prikkels

Fantaseren kan helpen: ‘Misschien fantaseer je met de seks met je partner er wel iemand bij?’ Als je ons aanstaande artikel leest over ‘Seksfantasie’ (Binnenkort online) weet je dat er een heleboel is om over te fantaseren. Het kan zijn dat je (ook) sterk reageert op aanraking. ‘Zin maken’ klinkt niet zo sexy. Maar soms is het wel wat er mogelijk is: dat je opgewarmd raakt doordat je simpel weg begint met elkaar aanraken.

Verbeter de relatie met je sekspartner

Soms als de relatie niet lekker loopt of je voelt de band met je partner niet meer zoals het zou moeten voelen voor je gevoel, dan kan klaarkomen moeilijker worden. Misschien is je partner (niet meer) de juiste partner? Als dit het geval is, dan is praten met elkaar het begin.

moeite-met-klaarkomen-ga-praten

 

Een andere reden kan zijn dat je zelf niet helder aangeeft wat je lekker vindt of liegt over wat je lekker zou vinden. Praat dus met elkaar over wat je lekker vindt. De meeste vrouwen komen bijvoorbeeld niet klaar door alleen penetratieseks en orgasmes faken: het gebeurt nog steeds. Op deze manier ontneem je je sekspartner de kans – en vooral jij zelf ook – om jou een heerlijk orgasme te geven. Vind je het moeilijk om te praten over wat je lekker vindt? Legt je partner voor jouw gevoel er druk op dat jij moet klaarkomen? Bespreek dat dan.

Voelt je partner niet zo goed aan waar jij aanraking wil, dan kun je ook fysiek aanwijzingen geven. Dit kan door bijvoorbeeld de hand van je partner iets te sturen. Let wel: het is wel een kwestie van liefdevol zijn. Als je sekspartner het gevoel krijgt dat er geen eigen inbreng meer is ‘alles is toch niet goed is’ werkt dat ook niet positief door. Kortom: praten is en blijft een essentieel onderdeel. Heb je daar moeite mee? Lees dan ons artikel over schaamte in de slaapkamer.

Saai?

Vind je de seks met je partner wat saai geworden en mis je spanning? In een lange relatie speelt mogelijk het Coolidge-effect op. Dat betekent vereenvoudigd dat je minder heftig seksueel reageert op een partner waar je al langer mee bent. Kortom, zoals iemand in een interview over een seksfantasie zei: ‘Verandering van spijs doet eten.‘ Nieuwe ervaringen zorgen voor dopamine: het stofje dat een rol speelt bij seksueel verlangen. Er zijn diverse opties om hiermee om te gaan. Ten eerste helpt het als je partner jou niet verantwoordelijk houdt voor diens genot. Er is niks mis met masturbatie. Ook kun je speeltjes proberen of experimenteren om op andere manieren variatie in te brengen. Denk aan bijvoorbeeld seks op een andere plek dan gebruikelijk.

penisringenbdsm-paddle

Nog een optie is een gesprek houden over een vorm van een open relatie als je bepaalde behoeftes qua seksualiteit en intimiteit niet in de relatie vindt. Of ineens ontdekt dat je bij iemand anders iets vind dat je (ook) graag wilt onderzoeken.

Fysieke problemen oplossen

Als het gaat om fysieke problemen kan het volgende aan de hand zijn: je geslachtsdelen of het gebied er omheen is gevoelig, doet pijn of er is juist geen tot weinig gevoel. Bij de auto-immuunziekte lichen sclerosus kan bijvoorbeeld de huid van de vagina rood en geïrriteerd zijn en gevoelig zijn. Ook bijvoorbeeld het gebruik van antidepressiva kan zorgen voor problemen. Ga bij fysieke problemen naar de huisarts. Deze kan je eventueel doorverwijzen naar bijvoorbeeld een seksuoloog of gynaecoloog.

Moeite met klaarkomen en de overgang

Een belangrijk fenomeen is dat sommigen in de overgang ervaren dat het moeilijker is om te komen. Ten eerste helpt het soms al als er al alleen meer de tijd wordt genomen. Soms maakt de vagina gewoon niet meer zoveel vocht aan en wordt het pijnlijk. In dat geval kan een glijmiddel een oplossing zijn. Verder verandert er hormonaal enorm veel en zorgt dit voor een complexe situatie waarin onder andere leptine een rol in speelt. Het leptine hormoon geeft normaal aan ‘ik zit vol’. Je komt in de overgang sneller een paar kilo aan en het lichaam heeft nog meer behoefte aan gezond eten dan voorheen.

gezond-eten

Leptine heeft echter niet alleen effect op wat je qua eten nodig hebt, maar ook op het kisspeptinegehalte. En dat speelt zoals al aangegeven een rol bij het seksueel verlangen. Er zijn diverse manieren voor omgaan met de hormoonwisselingen in de overgang. Zo kiest bijvoorbeeld Bridget Maasland voor bio-identieke hormonen, andere vrouwen weer gaan naar de huisarts voor advies of een recept en weer anderen laten het op zich afkomen. Er is geen goed of fout, het gaat erom dat je doet wat voor jou goed voelt. En soms is er een weg die flink wat hobbels heeft voor je daar bent.

Het orgasme

Als de opwinding goed is, jij ontspannen bent, er fysiek en emotioneel niks in de weg staat: dan is de kans op een orgasme bij de juiste seksuele stimulatie groot. We kennen natuurlijk de fysieke verschijnselen: het bloed gaat sneller stromen, je ademt sneller, je ziet er wat verhit uitziet, de vulva die vochtig wordt, het opzwellen van de clitoris, een stijve penis…etc. Maar hoe zit het mentaal?

moeite-met-klaarkomen-fantaseren

In je brein vinden tijdens het orgasme allerlei neurologische processen plaats. Zo wordt bijvoorbeeld de hypothalamus actief. Dit is een belangrijk controlecentrum voor emoties en beloning. De hypothalamus stuur signalen naar andere delen van de hersenen. Dopamine (het gelukshormoon) wordt vrijgegeven, waarmee je een gevoel van extase en voldoening ervaart. Ook oxytocine (het knuffelhormoon) komt vrij en zorgt voor meer verbondenheid met je partner. Daarnaast komt serotonine vrij, wat zorgt voor ontspanning. De prefrontale cortex, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor redeneren en besluitvorming, vertoont verminderde activiteit tijdens een orgasme. Dit verklaart de tijdelijke staat van verlies van controle en het gevoel van overgave. Interessant genoeg toont recent onderzoek aan dat de hersenactiviteit tijdens een orgasme niet alleen beperkt is tot specifieke seksuele centra. Het beïnvloedt ook bredere hersennetwerken, waaronder die betrokken zijn bij pijnperceptie en ook dus bij beloning.

Ten slotte: Geniet vooral van de reis en het gezelschap bij de seks en blijf er niet mee zitten als het probleem aanhoudt. Als je er alles aan gedaan hebt en niks lijkt te werken? Ga naar de huisarts en praat. Is er sprake van een onoplosbaar (fysiek?) probleem? Dan is ligt er een weg voor je van acceptatie en wellicht eerst rouw. Soms helpt het om ook daar hulp bij te zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *