Partner met ADHD – liefdesleven

partner-met-ADHD

Een partner met ADHD kan een uitdaging zijn. Vraag maar aan mijn vriendinStoute-Suus-Smiley-witNu valt het eigenlijk wel mee, denk ik, omdat een overeenkomst tussen ons is dat mijn vriendin en ik allebei nogal afwijken van het gemiddelde. Dat schept een band. Toch zijn wij ook heel verschillend van elkaar. Gelukkig is het motto bij Stoute Suus ‘Niet gemiddeld, maar wel geaccepteerd’ en posten we ook regelmatig het motto ‘Lekker jezelf’. Ondertussen hebben we daar zelfs een T-shirt van. Maar ik dwaal af, hoe ga je nu om met een partner met ADHD daar gaan we het hier over hebben. En dit keer specifiek over het omgaan met een partner met ADHD in het liefdesleven.

lekker-jezelf-Stoute-Suus

Partner met ADHD disclaimer

Omgaan met een partner met ADHD begint meteen met een disclaimer. Ten eerste heeft iemand ADHD en is iemand geen ADHD’er. Een wezenlijk verschil, waarmee ik vooral wil aangeven dat iedereen anders is. Er is niet zoiets als dé ADHD’er. Ja er zijn overeenkomsten, maar voor iedereen uit het zich vaak net even anders en niet iedereen heeft alle symptomen even sterk. Dus alles wat je hierna leest kan van toepassing zijn voor je ADHD partner, maar het hoeft niet. Oh ja: ADHD hebben is ook geen excuustrut voor onacceptabel gedrag. Dus wees als partner ook vooral lief voor jezelf en kies voor jezelf.

Luisteren: hoe het gaat

Omgaan met een partner met ADHD is aan de ene kant echt leuk, al zeg ik het zelfStoute-Suus-Smiley-wit In het gedrag ben ik vaak een jonge hond, mega enthousiast en af en toe heb ik zelfs humor. Maar het is soms ook een flinke uitdaging, op mijn ‘hoogtij’ momenten ben ik een wandelende chaoot en op sommige momenten kun je net zo goed tegen een muur praten, want dan ben ik in mijn hoofd ergens anders. Als je juist verbinding wil, en ja dat is echt belangrijk voor een fijn liefdesleven, is dat niet altijd handig. En superfrustrerend voor jou als partner.

partner-met-ADHD-luisteren

Ik ga soms allerlei trucjes uithalen om te verbergen dat ik de draad kwijt ben. In sociale situaties is dat soms het handigste. Ik kan zelfs vaak nog een ‘stukje tekst’ terugspoelen. En dan heel snel schakelen waar het dan over moet zijn gegaan. Misschien zijn mensen met ADHD daarom vaak wel goed in verbanden leggen. Toch zie je, als je opmerkzaam bent, wel dat ik ‘even weg was’. Dat verbergen is trouwens niet uit narigheid, maar omdat ik het erg vind voor de ander. Want bij iets wat belangrijk is voor de ander let ik niet op. En nee, dat wil niet zeggen dat jij niet meer leuk of belangrijk bent. Als partner van iemand met ADHD is dat misschien wel goed om te beseffen. Neemt niet weg dat er wel ruimte is voor verbetering en dat je inspanning van je partner mag verwachten.

Partner met ADHD – beter luisteren

Beter luisteren is niet iets dat je kunt oplossen voor je partner. De dynamiek kun je wel helpen verbeteren. Tegenwoordig probeer ik het anders te doen en dat lukt soms: als ik in een gesprek afdwaal en ik merk dat ik ben afgedwaald dan kaart ik op het moment aan dat ik dat ervaar. En dan vertel ik wat het laatste was wat ik nog weet. Het kan zijn dat mijn vriendin dan zegt, laat maar. Dan moet ik geduld hebben tot/of ze het opnieuw wil vertellen.

Staat ze wel open voor een herhaling? Dan check ik bij mijzelf wat ik kan doen voor een betere aandacht. Dat kan bijvoorbeeld zijn de tv uitzetten, eerst iets doen wat ik in mijn hoofd nog moet afmaken. Of vragen om een ander moment, omdat mijn hoofd op dat moment te moe is voor aandachtig luisteren. De harde schijf zit soms echt vol. In dat laatste geval geef ik aan dat ik het niet red. Hooguit nog een paar minuten. En dan zeg ik dat ik het graag wil horen, maar dan op een moment dat ik wel de aandacht heb. Ondertussen ben ik ook met ‘next level’ bezig, vooraf aangeven wat ik nodig heb om goed te luisteren of vragen om een later moment.

Hoe iemand met ADHD het kan ervaren

Het meest irritante is dat iemand merkt dat ik niet luister en dan alles gaat herhalen, veel te ver terug. En dan heel langzaam gaat praten. Met de gedachte dat ik dan wel oplet. Die traagheid is juist mega afleidend. Het versterkt de onderprikkeling en het drukt enorm op mijn ‘ze behandelt mij als een dom iemand’ toets. Ja, ik weet dat je als partner van dan ook al een beetje op je toppunt van frustratie zit, ik weet het. Maar deze manier roept emotie op en vergroot de kans dat mijn hoofd uittuned. Wat wel helpt? Gebruik kortere zinnen. Een bekend ADHD kenmerk is een slecht werkgeheugen en een lange zin is gewoon heel lang dus, vaak te lang…

Ook heel lang: deze dubbele dildoStoute-Suus-Smiley-wit

double-dong-zwart

 

Wat is nu de kern van dit lange verhaal? De kern is: zoek uit in de dynamiek met elkaar wat werkt zodat je partner beter luistert en je wel die verbinding creëert. Daarvoor is ook veel inspanning nodig van je partner, maar ook begrip en afstemming van jou. Echte connectie en een goed gesprek is onwijs sexy. Dus het is de moeite waard. Leg daarbij vooral niet alles bij jezelf, je partner met ADHD heeft hier ook werk in te doen. Reken niet op een 10, maar verbetering mag zeker. En als het gesprek wel echt belangrijk is: hopelijk krijg je dan die 10 in een hyperfocus.

Partner met ADHD – Begin met liefde en begrip

Is er iets in je liefdesleven dat je wilt bespreken of heeft je partner met ADHD iets aangekaart? Dan is het in ieder geval handig dat je begint vanuit liefde en begrip. Als het goed voelt: aanraking werkt ook vaak positief. Dat geeft een veilig gevoel en haalt de spanning wat omlaag. Dat werkt niet alleen voor iemand met ADHD, maar in dit geval benadruk ik het maar even. Want de kans is groot dat na kritiek van jou de oren van je partner een tijdje flink dichtzitten en soms blijven.

Als ik voor mijzelf spreek, maar vermoedelijk ook voor anderen met ADHD: Dat is niet omdat ik geen kritiek wil. Ik vraag er zelfs soms om, als ik ergens tegenaan loop of merk dat iets niet goed gaat. Ook al vind ik dat k#t. Maar het blijft langer in mijn systeem zitten als ik kritiek heb gehad. Vaak schaam ik mij dan en voel ik mij afgewezen. Emotioneel is het met ADHD soms snel een achtbaan waarin je lijkt te verdrinken. Dan heb ik extra tijd nodig om daar doorheen te gaan om de kritiek echt te kunnen ontvangen. En als ik het terecht vind, om er wat mee te doen.

partner-met-ADHD-verdrinken-in-emoties

Leestip voor een gesprek voeren: schaamte in de slaapkamer.

Wat ligt bij jou en wat bij je partner?

Goed omgaan met emoties is altijd belangrijk. Alleen met ADHD nog een keer extra belangrijk. Dat is omdat iemand met ADHD vaak langer in het lichaam en in het hoofd spanning houdt. Wat iemand met ADHD zelf moet doen, is hulp zoeken als hij, zij of hen er problemen mee ervaart. Ga niet voor je ADHD partner bepalen wat het beste is voor hem, haar of hen.

Je kunt wel suggesties aandragen als je partner er wel mee aan de slag wil. Er zijn verschillende manieren die ADHD-klachten flink kunnen verminderen: medicatie, traumabehandeling, therapie bij een haptonoom, psychosomatisch klachten behandeling, gesprekken bij een psycholoog, noem het maar op… Zelf ben ik geen fan van medicatie, maar dat is mijn eigen ervaring daarmee. Vergeet verder ook niet de alternatieve route en het echte leven. Voor mij geven bijvoorbeeld de wijsheden van Eckhart Tolle mij veel inzicht en mijn vriendin geeft mij zo af en toe ook nog steeds een spiegel.

Begraaf niet jouw behoeftes en verlangens

Perfectie is niet nodig, maar verbetering is wel mogelijk en soms voor de partner nodig. Dus kaart aan wat jij nodig hebt en ga toch liefdevol dat gesprek aan. Laat het ook niet voor wat het is als het blijft opspelen. Kijk bijvoorbeeld hoe je de behoefte anders kunt vervullen, misschien kun je jezelf geven wat je nodig hebt. Of vind je het bij iemand anders als je daar in openheid samen een (relatie)vorm in kunt vinden. Je kunt niet altijd alles bij je partner halen. Het is ook mogelijk dat je tot de conclusie komt dat je partner niet (meer) bij je past.

Uit onze webshop: het lief zijn voor jezelf yoni ei.

rozenkwarts-yoni-ei

Dring je niet tot je partner door en loop je hierin vast? Besef dan wel dat je uiteindelijk voor jezelf moet kiezen. Nou ja het moet niet, maar dat gun ik iedereen wel. Mijn vriendin kan soms gefrustreerd raken als ik iets niet oppik wat voor haar belangrijk is en voelt zich dan niet gehoord. Wat bij ons tegenwoordig een soort van afspraak is, dat is dat als ik twee keer tegen dezelfde steen aanloop en ik iets dan nog niet oppik, dat ze zich dan harder opstelt. Dan weet ik wel hoe laat het is.

Partner met ADHD – Ouder kind relatie?

Als je een liefdesrelatie wilt met iemand met ADHD moet je oppassen dat je niet in de rol van ouder terecht komt van je partner. (Tenzij je dat allebei juist sexy vindt: dan vooral doen.) Het punt is dat je bij een ouderrol je partner vaak niet meer zo sterk als romantische/seksuele partner ziet. En de partner met ADHD voelt zich als een klein kind behandelt, ook niet fijn. Hoe voorkom je dit?

partner-met-ADHD-memo-blaadjes

Wat ik al met mijn ex als ‘regel’ had: als je er geen last van hebt dat ik iets vergeet, help mij dan niet iets herinneren. Dat werkte voor ons allebei goed. Wel met het gevolg dat ik een keer drie keer naar mijn werk fietste terwijl ik naar de tandarts moet. Gelukkig had mijn collega mij na de tweede keer gezegd dat ik de tandarts beter een half uur later kon plannen, zodat ik nog terug kon fietsen zodat ik wel die tandartsafspraak kon halen. Dat was een goede tip, die ik wel heb opgepakt. En ja die keren extra fietsen en een boete bij de tandarts, dat was minder leuk, maar ik vond het prima. Autonomie is voor mij belangrijker. Als ik geen partner heb, zal ik mij ook moeten redden.

Afwisseling

Wil je iemand met ADHD blij maken in de slaapkamer? Zoek het dan niet in de slaapkamer: een andere plek is ook leuk. Wat ik hiermee wil zeggen? Veel mensen met ADHD willen als het aankomt op een fijn liefdesleven graag afwisseling. Dat kan met van alles zijn, speeltjes, prikkelende gesprekken, een gekke plek, rollenspel, BDSM, noem het maar op… Zolang het met consent is en er geen sprake is van blijvende schade, is er veel mogelijk.

Als je eens iets anders wil proberen: leuke handboeien.

handboeien-kopen

Wat hierbij belangrijk is, is dat je openstaat voor dingen. Dat wilt niet zeggen dat je alles moet doen. Maar oordelen en aannames kun je het beste proberen te voorkomen. En ja dat wil ook niet zeggen dat je partner met ADHD hier goed in is. Dus die moet vermoedelijk ook ‘bijscholen’ in communiceren. Is je partner met ADHD van het experimenteren, maar is dat niet jouw ding? Dan is misschien extra ruimte voor je partner (open relatie) een oplossing. Als dat ook oké is voor jou. Alleen dan moet je beide wel goed communiceren met elkaar, want een open relatie is niet voor watjes. Een andere oplossing: iemand met ADHD kan wellicht ook die extra prikkeling/afwisseling halen uit andere dingen, zoals een uitdagende nieuwe cursus, een nieuwe hobby of nog iets anders.

Sommige mensen met ADHD gaan zelfs vreemd vanuit de behoefte aan afwisseling of spanning. Maar laat ik hierover duidelijk zijn: het is nooit een excuus. Als je partner zegt: ‘Ja sorry dat ik ben vreemdgegaan, maar het komt omdat ik ADHD heb’, zou ik zeggen ‘ren hard weg of ga een stevig gesprek aan’. Voor wie wil weten waarom mensen vreemdgaan, lees ons artikel hierover.

En verder? Een partner met ADHD is vaak ook heel leuk, anders had je hem, haar of hen natuurlijk niet uitgezochtStoute-Suus-Smiley-wit

4 reacties op “Partner met ADHD – liefdesleven

  1. R zegt:

    Ik heb door een depressie en late diagnose (37) mijn huwelijk kapot gemaakt. Door de eindeloze drang naar prikkels en impulsen en niet durven praten over wat ik nodig had (ik was raar, anders) teveel fouten gemaakt. Had ik het maar eerder geweten. Dan had ik mijn gezin nog gehad.

    • Stoute Suus zegt:

      Een diagnose kan inderdaad helpen om beter met jezelf om te gaan. Maar uiteindelijk ben je verantwoordelijk voor je eigen gedrag. Ik denk/ga er vanuit dat je je best gedaan hebt met het weten wat je toen had. Soms heeft de school van het leven pijnlijke lessen. Niet alleen voor jezelf, maar ook van de mensen die het dichts bij je staan. Ik kon ook niet praten over wat ik voelde – had een relatie van bijna 20 jaar – maar zat zelf emotioneel op slot. Ik hoop dat je nu wel kunt praten over wat je voelt. Dat maakt echt alles anders. Het verleden kun je niet veranderen. Maar elke dag kun je in het NU andere keuzes maken. Liefs van Stoute Suus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *