Anale seks tips – hoe pak je het aan?

anale-seks-tips-stoute-suus

Anale seks tips voor wie meer wil ontdekken. Lees hier over hoe je dat aanpakt. Over het gesprek, hoe je begint, hoe je verder gaat, over veilige seks en leuke speeltjes voor anaal plezier.

‘Nadat vingers zachtjes over mijn billen glijden, voel ik een vingertopje richting mijn anus. Ik ervaar een spannende tinteling. Dat blijft niet onopgemerkt bij mijn date. Te opgewonden om mij te schamen, glijdt het vingertopje verder…’

Anale seks tips – het gesprek

Soms is de situatie gewoon zo dat je je gevoel volgt. Dan is er geen gesprek, tenminste… Niet verbaal. Ik herinner mij een dame waar ik een first date mee had, waarbij ik iets deed wat ik nog nooit had gedaan. Het klopt alleen gewoon helemaal op dat moment voor zowel mij als haar. Het kan zijn dat je anale seks ontdekt in zo’n situatie. Alleen dat gebeurt niet met alles altijd zo. Bovendien heb je bij anale seks zonder condoom of/en zonder glijmiddel risico’s op wondjes en infecties etc.

Het is dan ook verstandig dat je over de wens voor anale seks het gesprek aangaat. Soms heb je een haakje: dan gaat het toevallig over anale seks. Soms is dat haakje er niet. Het is alleen erg jammer als je anale seks graag wilt uitproberen, maar te bang bent voor een gesprek. In een relatie waar je elkaar met liefde tegemoet komt is kunnen bespreken van zoiets heel fijn. Het is dan ten eerste belangrijk dat je uitzoekt waarom je bang bent. Heb je zelf misschien denkbeelden in de weg staan? (Lees gerust verder: in het artikel gaan we in op de mogelijkheid dat een partner niet staat te juichen, alleen de tips die erin staan kun je ook gebruiken voor als je zelf schaamte ervaart.)

anale-seks-tips-gesprek

Anale seks tips gaan ten eerste over het gesprek. Zoek een moment uit waar er zowel tijd als ruimte als privacy is voor een open gesprek. Begin bijvoorbeeld met dat het jou wel lekker lijkt als je partner je anaal penetreert (eventueel: met wat) en vraag naar hoe je partner er tegen aankijkt. Luister vervolgens goed naar wat je partner zegt. Misschien is je partner er helemaal oké mee om het uit te proberen.

Wat als je partner niet staat te juichen?

Het kan ook dat je partner het helemaal niets vindt of dat zij/hij/hen er denkbeelden over heeft die in de weg zitten. Of je partner heeft er een negatieve seksuele ervaring mee gehad. Is het al dan niet bewust een denkbeeld vanuit de opvoeding, ervaring, het geloof of vanuit de cultuur dat in de weg zit? Misschien heeft je partner dan ergens meegekregen:

  • Het is vies.
  • Als je aan anale seks doet ben je homo (Klopt niet, maar er is trouwens ook niks mis mee met homo zijn).
  • Als je aan anale seks doet ga je tegen de natuur in.
  • Als je aan anale seks doet dan doe je iets zondigs.

Anaaldouche-ribbel

Als iemand het idee van bijvoorbeeld mogelijk poep aan de penis vies vindt, is een anaal douche misschien een mooie oplossing. Maar bedenk goed: het gaat er niet om je partner ‘te bekeren’ en het is zeker kwalijk als je je partner gaat betichten van ‘overdreven preutsheid’, ‘saaiheid’ of iets anders onaardigs. Het is mooi als je partner zich bewust is van de eigen denkbeelden. Alleen dan is het nog aan je partner om te bepalen of diegene van gedachte kan/wil veranderen. Vaak is dat een proces en het is belangrijk dat iemand dan gaat voelen of het gevoel van ‘dit wil ik niet’ echt vanuit zichzelf komt of vanuit overgenomen denkbeelden die niet bij diegene zelf horen. Als je merkt dat denkbeelden vanuit de omgeving komen en niet van jou zijn, kan dat heel bevrijdend werken.

anale-seks-tips-naakte-man

 

Houd oordelen over je partner voor je en respecteer grenzen

Neem je partner het niet kwalijk als hij/zij/hen geen anale seks wil. Het is wel fijn als je bij elkaar mag intunen wat er precies onder zit. Alleen hoe kwetsbaar en open iemand zich wil opstellen is aan diegene zelf. Als iemand er niet over wil praten, dan is dat zo. Het kan ook anders zijn: misschien heeft je partner wel vragen voor jou: wat lijkt jou precies zo lekker? Misschien is je partner wel geschrokken en krijg je de vraag ‘ben je soms homo?’. Zorg voor een safe space voor elkaar: zo leer je elkaar namelijk steeds beter begrijpen.

Die safes pace is ook hard nodig als er bijvoorbeeld sprake is van een negatieve seksuele ervaring die in de weg zit. Ook in dit geval is het aan je partner of die erover wil praten en of die wat wil/kan doen om je tegemoet te komen. Het belangrijkste is dat jij en je partner niet over zijn/haar/diens grenzen gaat.

Hoe begin je en hoe ga je verder?

Bij anale seks is ten eerste geschikt glijmiddel nodig. Wij adviseren een anaal glijmiddel op waterbasis. In het begin is het handig om te bekijken wat past. Een vinger, twee vingers, etc. Doe het voorzichtig en zorg ervoor dat je rondom de anus en op de vinger(s) voldoende glijmiddel hebt. Breng de vinger(s) voorzichtig in. De anus is namelijk erg gevoelig. Je kunt als je wilt met meer vingers opbouwen. Ook is penetratie met speeltjes  mogelijk. Gebruik ook hier glijmiddel. Wil je veilige anale seks met een penis? Gebruik dan een condoom.

Wat er ook gebeurd: als je een voorwerp, vinger(s) of  je penis gebruikt hebt voor anale penetratie, gebruik dit dan niet voor vaginale penetratie zonder goed schoonmaken. Anders kan dit bijvoorbeeld zorgen voor vaginale infecties.

Er zijn natuurlijk heel veel standjes mogelijk. Een optie is bijvoorbeeld dat – als je een penis hebt of voorbinddildo – dat je op je rug ligt en je partner bovenop je zit en zo als het ware met de anus op je penis glijdt. Dit gaat het makkelijkste op de hurken.

Let op dat de seks geen pijn doet. Voor BDSM-liefhebbers is pijn soms fijn, maar dat geldt alleen niet voor anale seks. Pijn kan duiden op beschadiging/wondjes. Bovendien onthoudt het lichaam de pijn, dus bij een volgende keer heb je kans dat je sluitspier meer gespannen is en er minder tot niets mogelijk is. Heb je het gevoel dat je tegen iets aanstoot? Dan heb je kans dat dit de bocht bovenin de endeldarm is. In dit geval helpt het als je je benen optrekt en je anus naar beneden toe beweegt.

Tip voor de pro’s: wissel  – als je anaal met een penis gepenetreerd wordt – eens af met je spieren ontspannen en aanspannen. Dit kan lekker zijn voor diegene die je penetreert.

Anale seks tips: voorkom soa’s en hiv

We hebben het al gehad over condooms en glijmiddel. Alleen is dat al te laat of niet goed gegaan? Met andere woorden: heb je onveilige seks gehad? Ga dan naar de GGD bij jou in de buurt of naar je huisarts voor een SOA-test. Wil je het risico op hiv tot nul beperken? Kies dan voor PrEP. Dit is een pil die je elke dag slikt of alleen als je seks hebt. Deze pil zorgt ervoor dat je geen hiv krijgt. De pil is verkrijgbaar bij de PrEP-poli.

Leuke anaal speeltjes

Er zijn een heleboel leuke speeltjes geschikt voor anaal plezier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Kun je een vibrator als anaal speeltje gebruiken? Vaak wel, alleen qua ontwerp is het er minder op afgestemd. Qua model zijn anale speeltjes vaak namelijk wat meer taps toelopend. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker de anus in kan glijden.

Leestip: vind jij anaal ook lekker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *