Vrijen op oudere leeftijd, is dat nu zoveel anders?

vrijen-op-oudere-leeftijd-opa-oma-stoute-suus

Vrouwen hebben hun hoogste libido volgens de statistieken zo rond hun 30e. Bij mannen is dit rond hun 20e. Van mijn moeder weet ik echter dat mijn opa en oma op hoge leeftijd nog steeds de behoefte hadden te vrijen en om intiem te zijn met elkaar. ‘Het duurt wat langer, dat wel.’ Ook was er wat meer intimiteit en wat minder seksualiteit dan in het verleden. ‘Maar het doet het allemaal nog.’ Niet iedere oudere heeft nog behoefte aan seks, voor sommige mensen lijkt het wel een ‘use it, or lose it’. Hoe zit dat nu precies?

Vrijen op oudere leeftijd met lichamelijke ongemakken?

Seks is soms minder makkelijk dan voorheen, de zin kan minder worden. Het is bijvoorbeeld een vrij veelvoorkomend probleem dat het moeilijker wordt om de penis stijf te krijgen en te houden. Meestal is dit een puur fysiek probleem. Sommige bezitters van een penis gebruiken dan Viagra of een ander merk erectiepillen. Soms zijn bepaalde seksspeeltjes, zoals penisringen een goede oplossing. Daarbij is een verstelbare penisring in het begin vaak het fijnst.

Wil jij erectiepillen kopen? Dan adviseren wij je om naar de huisarts te gaan. Veel mensen vinden dit spannend. Alleen wij hopen dat je daar toch ‘de ballen voor hebt’. Het probleem met erectiepillen online kopen is namelijk dat er geen check is, zoals bij een apotheek, met wat het effect is in combinatie met eventueel andere geneesmiddelen die je gebruikt. Daarnaast is het risico van vrije verkoop van erectiepillen dat het vooral als partydrug wordt gebruikt, in combinatie met ander drugs zoals alcohol en XTC. Dat kan zorgen voor gevaarlijke situaties.

Bij het vrijen op oudere leeftijd kunnen er ook vaginale ongemakken een rol spelen. Zo komt vaginale droogheid vaker voor bij ouderen. Soms is dit een teken dat er gewoon meer voorspel nodig is, soms maakt de vagina gewoon niet meer genoeg vocht aan. In dat laatste geval is een geschikt glijmiddel een hele fijne uitkomst, voor als je wel graag penetratie wil.

Met name voor de mensen die altijd sterk gericht waren op de penetratie kunnen deze veranderingen lastig zijn. Zeker als je dan ook geen (vaste) partner hebt die graag met je vrijt, kan het voelen alsof je seksuele vuur gedoofd is. Voor wie altijd al meer gericht is op intimiteit of de omslag weet te maken om zich meer te richten op intimiteit, is er nog altijd veel mogelijk voor een bevredigend seksleven.

Lastige gedachten kunnen er ook zijn

Ben je opgegroeid met het idee dat seks er puur is voor de voortplanting? Dan kan intiem zijn met elkaar op oudere leeftijd als overbodig worden ervaren. Daarbij is het goed mogelijk dat je onbewust of zelfs bewust, vindt dat wat je met je partner hebt liefde is en dat daar geen sterke passie bij hoort. Immers is dat niet ‘hoe het hoort’. Het kan ook zijn dat je altijd hebt gehoord dat bepaalde seksuele handelingen, zoals een tik op de billen of anale seks, niet horen of niet durft te bespreken. Voor sommige oudere mensen is het lastig om zichzelf nog als aantrekkelijk te zien. Het lichaam is niet meer zoals dat ooit was. Daarnaast heb je misschien bepaalde negatieve seksuele ervaringen en zitten die je nu in de weg om ten volle te genieten van seks. Dat maakt ook dat er weinig ruimte is voor experimenteren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een keer een yoni ei proberen? Is dat misschien iets dat je niet wil of iets wat je raar vindt en daarom niet wil? Er kan zoveel zijn dat het voor jou lastiger kan maken om vrijuit te genieten van seks.

De voordelen van het echt praten over seksuele behoeftes

Het voordeel is dat sommige oudere mensen juist steeds meer de schaamte voorbij zijn. Hoe meer je beseft dat het leven eindig is, hoe meer mensen graag de dag willen plukken. Schaamte gaat je daarbij niet helpen. Het voordeel van het delen van je ervaringen en gedachten die je mogelijk dwars zitten, is dat het lucht schept. Lucht om zoveel mogelijk te leven zoals je dat zelf wilt en lucht om ook je seksuele en intieme leven zo in te vullen zoals jij dat wilt.

Er zijn genoeg ouderen die niet meer seksueel actief zijn en daar gelukkig mee zijn. Dat is ook helemaal prima. Een groot deel van de ouderen blijft vrijen en intimiteit echter wel fijn vinden. Ook al ligt er dan vaak wel meer nadruk op intimiteit en wat minder op penetratie. Vrijen op oudere leeftijd kan dus net zo goed heel fijn zijn.

Gelukkig spraken mijn oma en mijn moeder onderling heel vrij over seksuele behoeftes. Zo gaf mijn oma bij mijn moeder aan dat ze het in het bejaardenhuis lastig vond dat er elk moment verpleging binnen kon komen in de avond. Dat vond ze vervelend, omdat ze ook intiem wilde kunnen zijn met opa. Zonder misschien ‘betrapt’ te worden. Mijn moeder heeft daardoor met de verpleging afgesproken dat er na half 10 in de avond niemand meer op de kamer kwam. Daar waren mijn opa en oma heel blij mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *