Soft bdsm – de zachte kant van bdsm

De-zachte-kant-van-bdsm-Stoute-Suus

Met dank aan de fotograaf Eddie Mol en het model voor de prachtige zwartwit foto.

Voor mensen waarbij BDSM een ver van hun bed show is, komt al snel de associatie voorbij met het slaan met zwepen en de mogelijke striemen. Alleen is dat slechts één mogelijk onderdeel van de fysiek harde kant van BDSM. BDSM heeft ook een zachte kant, soft bdsm. Heb je eigenlijk al eens van die fluffy handboeien gebruikt, je partner een tik op de billen gegeven, eventjes je partner geplaagd door een kusje uit te stellen? Of stond je aan ‘de andere kant’ en kreeg jij dat kusje nog net even niet? Dan heb je misschien zonder dat je het wist al van de zachte kant van bdsm geproefd.

Eerste keer soft bdsm?

Als het je eerste keer soft bdsm is, kan alle informatie nogal veel zijn. Daarom hier wat belangrijke dingen om te weten. BDSM staat voor Bondage & Discipline, Dominantie & submissie en Sadisme en Masochisme. Woorden die voor sommige mensen klinken als iets naars en slechts. Een belangrijk onderdeel van de BDSM is echter dat het gaat om wederzijdse toestemming. Bovendien zijn er ook een heleboel zachte varianten van BDSM.

Je hebt een dominant, meester of chef en je hebt de onderdanige, de sub. Er zit wel verschil tussen bijvoorbeeld een dominant en een meester, maar zo diep gaan we er hier in dit artikel niet op in. Het wezenlijke punt is dat de dominant de dominante rol heeft en de sub de onderdanige rol. Niet iedereen heeft altijd dezelfde positie. Sommige mensen vinden het fijn om altijd de dominant of altijd de sub te zijn. Er zijn ook mensen die wisselen, die dus soms de dominant zijn en een andere keer de sub. Zo’n iemand noemen we een switch.

Gebruik van codewoorden of stoptekens

Een belangrijk onderdeel van beginnen – ook met soft bdsm – is het gebruik van codewoorden of stoptekens. Met codewoorden geeft de sub de grenzen aan in het BDSM-spel. Hiervoor kun je bijvoorbeeld kiezen voor de kleuren van een stoplicht. Groen staat dan voor ‘oké’, Oranje voor ‘kan niet lang meer zo’ en rood voor stoppen. Je mag samen ook andere woorden afspreken, als het maar aan twee belangrijke criteria voldoet:

  • Ook met weinig aandacht makkelijk oproepbaar.
  • De woorden moeten buiten de context vallen.

Met makkelijk oproepbaar bedoel ik dat je bijvoorbeeld niet een woord als ‘regenvoorjeraamweghaalheenenweerstangetje’ moet gebruiken. Als je onder spanning staat is het makkelijk als je voor simpele woorden gaat. In het geval van ‘buiten de context’: ‘Stop’ is geen goed codewoord. Dat zou ook onderdeel van de fantasie die je met de BDSM beleeft kunnen vallen. Dan is het voor een dominant niet altijd helder of het onderdeel is van het spel of dat je wilt dat diegene stopt.

Stoptekens. In sommige gevallen hebben stoptekens de voorkeur. In het geval iemand een bijvoorbeeld gekneveld is en een ball gag draagt. Want met een ball gag om kan een sub zich niet goed verstaanbaar maken. Een stopteken kan bijvoorbeeld zijn om met je hand te tikken op de dominant of de vloer, of het maken van een v-teken met de wijs- en de middelvinger. Let goed op wat goed voor jullie en de omstandigheden het beste is.

In onze webshop: ball gag met ademgaten, ideaal voor beginners.

mondknevel-2

Bondage en discipline bij soft bdsm

Bij bondage gaat het er onder andere om dat iemand vastgebonden wil worden. Dit kan omdat het seksueel opwindend is voor diegene, maar ook om esthetische redenen. Zo wordt bijvoorbeeld de Japanse touwbondage, shibari, mede vanwege het sierlijk touwwerk, als een kunstvorm gezien. In de BDSM-wereld gaat bondage niet alleen over touwbondage. Het gaat over diverse vormen waarbij je met wederzijds goedvinden iemand bindt, boeit of op een andere manier beperkt in de beweging, zoals met een spreidstang. Het idee om overgeleverd te zijn aan iemand of andersom – dat iemand overgeleverd is aan jou – kan zorgen voor een extra opwindende spanning. Als alleen al je partner bijvoorbeeld even je polsen stevig vasthoudt, zodat jij tijdelijk in je beweging wordt beperkt, is dat al een vorm van bondage.

Handboeien

zwarte handboeien

Discipline staat voor het bestraffen. Dat kan al eenvoudig zijn dat als je partner in het liefdesspel je geen kusje geeft, jij als ‘straf’ een tik op de billen geeft. Natuurlijk wel met voorwaarde dat dit is wat jullie beide willen. Het kan net zo ver gaan als je samen wilt gaan. Zo kan je geliefde zich overgeven aan de straf, die stiekem toch misschien wel lekker is.

Dominantie en submissie

Dominantie en submissie gaat over macht en overgeven aan die macht. Dit kan heel ver gaan, maar dat hoeft niet. Dominantie kan gericht zijn op een seksstandje maar ook dat hoeft niet. Het gaat erom wie er ‘in controle is en wie moet luisteren’. Als je partner tijdens de seks zelfverzekerd zegt dat jij je om moet draaien en jij dat graag doet, omdat dit je ook erotisch opwindt? Dan is je partner op dat moment dominant en ben jij submissive, oftewel onderdanig. Niet omdat de één meer is dan de ander, maar omdat jullie daarvan genieten. Er hoeven dus niet eens boeien of een andere bondageproducten te zijn, wil je dominantie en submissie.

soft-bdsm

Sadisme en masochisme

Bij Sadisme en masochisme gaat het om het geven en ondergaan van pijn. De sadist geeft pijn en de masochist ondergaat pijn. Veel mensen denken hierbij aan pijn door het gebruik van een zweep of een flogger. Dit hoeft alleen helemaal niet zo te zijn. Zo kun je in het BDSM-spel ook iemand emotionele pijn doen. In hele lichte mate kan dit al, mits je liefdespartner daar gevoelig voor is en je timing goed is, door eerst een beweging te maken dat je een kus geeft en vervolgens heel dichtbij blijft en die kus net niet geeft. Aan de ene kant kan je partner een gevoel van afwijzing ervaren en aan de andere kant, kan bij hem, haar of hen het verlangen nog heviger worden.

Tip: Leuke toys voor soft bdsm zijn bijvoorbeeld een pinwheel of een kietelaar. Met een kleine aanraking kun je al zorgen voor een intens effect. Met een pinwheel kun je met wat druk uitoefenen over de huid van de onderdanige (sub) gaan. Dit zorgt voor een prikkend gevoel. Met een kietelaar kietel je iemand als het ware, alleen doordat de ander afhankelijk is van wat jij met de kietelaar doet, kan het wel degelijk een spanningsveld opleveren. En ja, heel vaak dezelfde plek kietelen kan zelfs pijn veroorzaken…

In onze webshop: pinwheel.

pinwheel

In onze webshop: Kietelaar.

Kietelaar-met-zachte-kalkoenveren.

Ga je voor de harde of de zachte kant van bdsm… soft bdsm?

Samengevat: BDSM is net zo hard of zacht als jij en je partner willen. Juist omdat je elkaar ook echt zeer kunt doen, zowel emotioneel als fysiek, is het belangrijk dat je werkt met stopwoorden. Rood, oranje en groen zijn veelgebruikte woorden, maar als diepvries voor jullie hetzelfde is als bijvoorbeeld rood, dan is dat ook prima. Kies in ieder geval woorden uit die je niet standaard in het liefdesspel gebruikt, anders is het niet duidelijk dat het om een stopwoord gaat. Bedenk ook goed, of je nu rood of diepvries gebruikt: stop als je dit woord hoort.

Daarnaast moet je er altijd alert op zijn dat iemand niet over de eigen grenzen gaat. Voor sommige mensen is BDSM echt een leefstijl voor andere mensen is het een extraatje voor erbij. Wat het ook voor je is, het mag er zijn! Het is niet raar of gek of het nu essentieel, een extra of experiment is.

Tip voor wie (ook) houdt van de zachte kant van BDSM hebben we speciale massage olie van Stoute Suus, gericht op het bevorderen van de dominante flow (Meester) en eentje die juist submissie stimuleert (Sub):

Massage olie Meester

Massage-olie-Meester-foto-3

Meester olie is verkrijgbaar met of zonder bladgoud.

Massage olie Sub

sub-massage-olie-foto-4

Sub olie is ook verkrijgbaar met of zonder bladgoud. Samen met de kennis en kunde van spiritueel bewuste oliegoeroe Bianca van Hall hebben wij deze oliën voor Stoute Suus ontwikkeld. Leuk om te weten over deze massage oliën is dat ze bewust zijn samengesteld met ingrediënten waarbij aandacht is voor mens en dier.

 

Dit bericht werd gepost in BDSM en getagt .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *