Waarom bdsm – waarom sommige mensen slaan lekker vinden

waarom-bdsm-Stoute-Suus

Met dank aan de fotograaf Eddie Mol en het model voor de prachtige zwartwit foto. Hoewel steeds meer mensen uit de kast komen en zeggen dat ze kinky lekker vinden, is het taboe nog groot. Waarom bdsm lekker wordt gevonden? Dat kan voor sommigen te maken hebben met het slaan. Alleen slaan of geslagen worden lekker vinden, dat zeg je niet direct tegen elkaar. Het kan ook zijn dat je wel nieuwsgierig bent of een partner hebt met interesse hierin. Er hangt een oordeel over slaan ‘waarom bdsm, waarom slaan?’ Slaan associëren veel mensen met ongewenst geweld. Daar zit hem nu net de kneep. Gewenst iemand slaan is anders. In een veilige omgeving en met respect voor elkaars grenzen, kan iemand slaan heel lekker zijn. Heel erg lekker zelfs. Daar is ook een reden voor…

Hoe fijn is slaan in het liefdesspel?

De mate waarin je het fijn vindt om iemand te slaan verschilt. Er is wat dat betreft ook de zachte kant van bdsm. Voor sommige mensen heeft slaan zo’n negatieve lading dat ze er niet aan moeten denken om het mee te nemen in het liefdesspel. Het kan ook zijn dat het gewoon niet bij je past. Voor andere mensen is het een plus en voor weer andere mensen is het essentieel. De behoefte aan slaan of geslagen worden kan ook ontstaan in de loop van de jaren.

Het kan bij slaan gaan om een klap met de hand op de billen, maar ook om een harde zweepslag op de rug. Als iemand wel van die klap op de billen houdt, wil dat lang niet zeggen dat die harde zweepslag ook fijn is. Er zijn variaties en gradaties en de grenzen liggen voor iedereen anders en zijn van heel veel verschillende factoren afhankelijk. Daar zijn geen strikte regels voor.

Waarom bdsm? De euforie van slaan

Even voor de duidelijkheid, hier gaat het om slaan met wederzijdse instemming. Het is geen promotie voor ongewenst geweld, integendeel. Daarbij zijn er diverse onderdelen binnen de bdsm, waaronder slaan.

Er zijn verschillende redenen waarom bdsm slaan lekker is voor wie slaat. Het kan erg lekker zijn dat je ziet dat je partner pijn voelt en ziet wat het met haar, hen of hem doet. Je hebt op dat moment macht over de ander, je domineert. Dat kan een kick geven of zoals ze dat in de wetenschap zeggen: er komt dopamine vrij.

Dat iemand van geslagen worden kan genieten, komt onder andere omdat bij het ervaren van pijn er het gelukstofje endorfine vrijkomt. Endorfine geeft een gelukzalig gevoel. Dat deze stof vrijkomt is niet raar, want endorfine werkt namelijk als een natuurlijk pijnstilling. Het is dus een beschermingsmiddel van je eigen lichaam.

Veilig slaan

Slaan is interactie. Jij slaat en de ander reageert daarop. Als jij diegene bent die slaat ben je in controle, maar heb je ook de verantwoordelijkheid. Je moet de grenzen van de ander bewaken en bedenk goed dat wat de ene keer oké is, de andere keer niet oké kan zijn. Stopwoorden zijn wel de heilige graal. Wat voor veel mensen werkt daarin is om bijvoorbeeld de woorden groen, oranje en rood te gebruiken. Als diegene die geslagen wordt op of tegen de grens van verdraagzame pijn zit, zegt diegene oranje. Bij rood is het stoppen. Als je veilig wil slaan is het belangrijk dat je niet alleen afgaat op wat de ander zegt. Vraag er ook naar op de momenten dat je het gevoel hebt dat het te ver gaat, ondanks dat de ander niks zegt. Een andere grens is dat je niet bij de EHBO-post moet eindigen. Je hebt dus een heleboel macht als je slaat, maar je hebt ook heel veel verantwoordelijkheid.

Experimenteren met slaan?

Willen jij en je partner experimenteren met slaan? Begin dan rustig, dat kan bijvoorbeeld door met de hand te slaan op de billen. Wil je meer ontdekken en speeltjes gebruiken? Dan kan een flogger een mooi begin zijn. Hiermee kun je zowel zachtjes als wat harder slaan. Als het goed bevalt kun je het spel langzaam opbouwen…

Nog een laatste tip: Je kunt het slaan met een nieuw speeltje eerst uitproberen op jezelf. Dat kan helpen om beter aan te voelen wat iets doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *