Glijmiddel kennistest – 10 stellingen: feit of fabel?

glijmiddel

Glijmiddel kan handig zijn, maar er zijn heel veel glijmiddelen. Sommigen zijn geschikt voor anale seks en andere weer juist voor vaginale seks. Wat weet jij over glijmiddelen, vaginale droogheid en over het gebruiken van een glijmiddel als jij of je partner zwanger wil worden? Dit en nog veel meer items komen hier uitgebreid aan bod. Hier vind je 10 feiten of fabel stellingen. Hoeveel raad jij er goed?

Onderaan het artikel staan linkjes naar de webshop van Stoute Suus. Er staat precies bij welk glijmiddel waarvoor geschikt is. Dan kun je direct het juiste glijmiddel kopen, als je ineens inspiratie hebt voor een erotisch moment. Het is maar dat je het weet Stoute-Suus-Smiley-wit

Alles feiten en fabels op een rijtje

Hier staan wat feiten en fabels over glijmiddelen.

 1. Met een glijmiddel kun je sneller vaginaal penetreren.
 2. Als de vagina nat is, betekent dit dat iemand geil is.
 3. Een glijmiddel op siliconenbasis is NIET geschikt voor siliconen seksspeeltjes.
 4. Glijmiddelen zijn nergens voor nodig, gewoon olijfolie gebruiken.
 5. Glijmiddelen zorgt niet voor vlekken.
 6. Het is niet altijd van belang om te weten wat de zuurtegraad van een glijmiddel is.
 7. Glijmiddel kan prima als je zwanger wil worden.
 8. Glijmiddelen zijn handig als anticonceptie.
 9. Ik ken alle soorten glijmiddelen nu wel.
 10. Ik heb altijd het juist glijmiddel gebruikt.

Weet jij welke van de bovenstaande stellingen een feit of fabel is? Noteer wat je weet. Gokken mag ook. De uitgebreide antwoorden vind je onder de afbeelding. Wil je de korte antwoorden? Lees dan alleen de cursieve tekst. Ik ben benieuwd hoeveel je er goed hebt;-)

Glijmiddel-met-Aloë-Vera–100ml

1.Wanneer gebruik je het middel vaginaal?

Stelling 1: ‘Met zo’n middel kun je sneller vaginaal penetreren.’ is een fabel. Ten eerste gaat een vagina heus niet meer openstaan met een glijmiddel. Ten tweede zijn glijmiddelen niet een vervanging voor voorspel. Glijmiddel gebruiken terwijl de vagina niet nat is, omdat de zin er seks er niet voldoende is, is niet oké.

Glijmiddelen zijn wel fijn als er vaginale droogheid is, terwijl de zin in seks er wel is. Vaginale droogheid kan op elke leeftijd voorkomen. Veel mensen met een vagina ervaren vaginale droogheid tijdens of na de overgang. Dit komt door een daling van het hormoon oestrogeen. Het gevolg hiervan is dat het slijmvlies aan de binnenkant van de vagina dunner en droger wordt. Er zijn echter zoveel redenen waarom iemand niet nat is. Het is belangrijk dus dat je eerste helder hebt hoe dat bij jezelf zit.

2.Nat is geil?

Stelling 2 ‘Als de vagina nat is, betekent dit dat iemand geil is’ is ook een fabel. Als een vagina nat is, is het niet zo dat iemand dan per se zin heeft. De vagina kan namelijk in een onveilige situatie vocht aanmaken, om zich te beschermen. Daarnaast is het ook altijd mogelijk dat – om wat voor reden dan ook – het hoofd geen zin heeft, ondanks dat de vagina nat wordt.

3.Seksspeeltjes en glijmiddel

Gebruik je een sekspeeltje? Dan zijn siliconen glijmiddelen niet handig. Stelling 3 ‘Een glijmiddel op siliconenbasis is niet geschikt voor siliconen seksspeeltjes.’  is dus een feit. De siliconen in het zo’n middel kunnen namelijk  worden opgenomen door de siliconen in het speeltje. In het ergste geval kan het zelfs het speeltje aantasten. Met andere woorden: het speeltje ziet er dan minder goed uit en je hebt sneller kans op een infectie. Tegenwoordig zijn er meer hoogwaardige speeltjes met betere siliconen en is dit probleem wat minder groot, maar voorlopig houden wij het hier op een afrader.

Een goede oplossing? Voor vaginale en anale penetratie zijn er ook glijmiddelen op waterbasis met aanvullende ingrediënten die de vloeistof dikker maken. De penis of het speeltje glijdt daardoor goed en het glijmiddel blijft wat langer zitten dan een normaal middel op waterbasis. Fijn, aangezien een anus nu eenmaal niet vocht uit zichzelf aanmaakt.

4.Soorten glijmiddel, olijfolie is dat alles wat je nodig hebt?

Mensen zijn altijd al creatief geweest. Er zijn best wat mensen die olijfolie, kokosolie of zonnebloemolie gebruiken als glijmiddel. Dat kan goed gaan als je de olie gebruikt voor aftrekken en je er niet allergisch op reageert. Maar, olijfolie kan ook problemen geven. Olijfolie kan de poriën van de huid verstoppen en dit kan zorgen voor puistjes of irritaties. Daardoor kun je dan weer infecties krijgen in of rond je vagina of anus. Ook met latex condooms en speeltjes moet je geen olijf- , kokos- of zonnebloemolie gebruiken. Dit kan namelijk de latex of het speeltje aantasten.

Met alleen olijfolie ben er dus niet en het is in veel gevallen een afrader. Stelling vier ‘Glijmiddel is nergens voor nodig, gewoon olijfolie gebruiken’ is dus een fabel. Er zijn verschillende glijmiddelen voor erotisch gebruik zoals:

 • Glijmiddelen voor anaal gebruik.
 • Glijmiddelen voor vaginaal gebruik.
 • Glijmiddelen geschikt voor condooms.
 • Vruchtbaarheidsvriendelijke glijmiddelen.
 • Glijmiddelen die ook geschikt zijn voor bijvoorbeeld het geven van een massage.
 • Glijmiddelen die eetbaar zijn, soms zelfs met een smaakje.

Daarbij is glijmiddel bij anale penetratie echt een must. Spuug is geen goede vervanging wat dat betreft, dat droogt echt heel snel op. Je hebt iets nodig dat goed lang blijft glijden.

Wil je nu precies weten welk glijmiddel waarvoor geschikt is? Check dan helemaal onderaan het artikel het stukje ‘Glijmiddel kopen’.

5.Glijmiddel zorgt niet voor vlekken.

Stelling 5 ‘Glijmiddelen zorgen niet voor vlekken.’ Is een fabel. Met name glijmiddelen op siliconen basis kunnen voor wat lastigere vlekken zorgen. Met glijmiddel op waterbasis is dit niet zo snel, tenzij je glijmiddel op waterbasis met een kleurstof gebruikt natuurlijk. Er is vaak een voorkeur voor glijmiddel op waterbasis. Een middel op waterbasis heeft ook nog eens als voordeel dat je het kunt gebruiken met je seksspeeltjes en condooms. Verder hebben glijmiddelen op waterbasis als voordeel dat het ook voor 100% uit natuurlijke ingrediënten kan bestaan. Waarom mensen soms toch voor glijmiddel op siliconenbasis kiezen? Dat is omdat het vaak beter geschikt is voor massage en het niet opdroogt.

6.Juiste zuurtegraad van het glijmiddel is niet altijd van belang?

De zuurtegraad is een waarde voor hoe zuur iets is. Dit druk je uit in een PH-waarde. Daarbij is een PH-waarde onder de 7 zuur, 7 is neutraal en een PH-waarde boven de 7 is basisch (tegenovergestelde van zuur). Hier zie je wat de zuurtegraad van de vagina en de anus is:

 • Zuurtegraad van een (gezonde) vagina: 3,8-4,5
 • Zuurtegraad van de anus: 6-7

Een afwijkende PH bij een glijmiddel op waterbasis kan voor problemen zorgen. Zo kan een hogere PH-waarde bacteriële vaginose veroorzaken. Dit betekent dus dat een anaal middel niet voor vaginaal gebruik is. Siliconen glijmiddelen zijn niet zo waterig en worden niet zo makkelijk opgenomen door de huid. Daardoor is bij siliconen glijmiddelen de PH-waarde niet van belang. Dus, stelling 6 ‘Het is niet altijd van belang om te weten wat de zuurtegraad van een glijmiddel is.’ Is een feit.

7.Glijmiddel en zwanger worden

Glijmiddel is geen aanrader als je zwanger wil worden. Stelling 7 ‘Glijmiddel kan prima als je zwanger wil worden.’ is dus een fabel. Bijna alle glijmiddelen bevatten stoffen die de beweeglijkheid van sperma laat afnemen. En, nee dat staat niet altijd op de verpakking. Het is sowieso belangrijk om voldoende zin in seks te hebben. Ga niet bezuinigen op voorspel. Het beste middel is namelijk toch echt het vocht van vagina zelf. Heb je wel zin, maar is er helaas sprake van vaginale droogheid? Dan kun je kiezen voor een vruchtbaarheidsvriendelijk glijmiddel. Helaas hebben wij deze nog niet in onze webshop. Als dit veranderd is, laten we je dat via Facebook en Instagram weten.

8.Glijmiddel is handig als anticonceptie

Ook dat is niet waar. Stelling 8 ‘Glijmiddelen zijn handig als anticonceptie’ is dus een fabel. Glijmiddelen kunnen dan wel vaak stoffen bevatten die zaadcellen erg traag of inactief maakt, maar het is geen garantie. Glijmiddelen kun je dus niet als anticonceptie gebruiken.

9.Er valt altijd weer iets nieuws te ontdekken over glijmiddelen

Er komen altijd nieuwe glijmiddelen bij. Stelling 9 ‘Ik ken alle soorten glijmiddelen nu wel.’ is een fabel! Er valt altijd iets nieuws te ontdekken over glijmiddelen. Experimenteren en zo af en toe een heerlijk luxe gevoel creëren, daar is niets mis mee. Wat dacht je bijvoorbeeld van een glijmiddel met echt goud?

10.Glijmiddel kopen bij Stoute Suus

Heb jij altijd het juiste glijmiddel gekocht? Ik ga maar gewoon met de billen bloot, ik niet…Dus ik moet stelling 10 ‘Ik heb altijd het juist glijmiddel gebruikt.’ voor mezelf afsluiten met ‘fabel’.

Glijmiddel kopen kan best ingewikkeld zijn. Ik dacht ‘ik ga even wat glijmiddelen in de webshop zetten.’ Maar, het is veel meer werk dan ik dacht om het juiste glijmiddel te kopen. Daarom hier een overzichtje van welk glijmiddel in de webshop van Stoute Suus waarvoor geschikt is. (Wil je weten wat de ingrediënten zijn in het glijmiddel? Check dan even de productteksten.)

Glijmiddel voor anaal gebruik. Tast latex condooms en speeltjes niet aan.

Verzorgend glijmiddel voor vaginaal gebruik, met Aloë Vera, dat helpt bij vaginale droogheid. Ook te gebruiken met speeltjes of latex condooms.

Glijmiddel voor vaginaal gebruik met 100% natuurlijke ingrediënten. Is veilig te gebruiken met latex condooms en speeltjes. Geschikt voor gebruik bij vaginale droogheid.

Extra geschikt voor massage en orale bevrediging. Een glijmiddel met een smaakje (aardbei, vanille of bramen).

Voor experimenteren met elektrische seksspeeltjes: een glijmiddel met 23-karaats goud dat zorgt voor een extra verrassing bij het gebruik van elektrische seksspeeltjes.

Heb jij nog aanvullende opmerkingen of aanmerkingen over glijmiddelen of wil je je score delen? Reageer gerust op dit artikel. Je kunt een naam verzinnen en je mailadres zal op de website niet zichtbaar zijn. Stoute Suus is een veilige plek: berichten waarvan wij vinden dat deze hier niet op zijn plaats zijn, komen niet op de site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *