Verkering met jezelf – een nieuwe kijk op liefde

verkering

Verkering met jezelf – Nog nooit voelde ik die behoefte. Ik zocht vroeger vervulling bij een ander. Nooit bij mijzelf. Daar was ik mij eerst niet bewust van. Dat ik een partner kreeg die mij naar mijzelf stuurt als ik iets (vooral aandacht) wil halen, hielp mij enorm. Maar nu ben ik zelfs op het punt dat ik voorlopig vooral verkering met mijzelf heb. Niet dat de relatie met mijn vriendin voorbij is, integendeel ik voel mij fijn bij mijn vriendin en ben blij met ons nest. Maar ik voel wel aan alles een focusverschuiving. En dat is iets moois. Hoe is het met jouw verkering met jezelf?

Is het nodig, verkering met jezelf?

Als je merkt dat je last hebt van enige bindingsangst (premium blog), verlatingsangst, een gebrek aan zelfvertrouwen, moeite hebt met grenzen stellen, please gedrag hebt, is verkering met jezelf een mooie kans. Dus als je daarin wat te doen hebt en wie heeft dat niet Stoute-Suus-Smiley-wit Ik kan het je aanbevelen. En ook als ‘verkering met jezelf’ om een andere reden bij je resoneert, doe het gerust, ga het aan: Verkering met jezelf. Voor de meeste mensen geldt dat je er voorlopig nog een lange tijd aan vast zit, dus het is de moeite waard. Je hoeft daarvoor je partner(s) – als je die hebt – niet de deur te wijzen. Maar het is dus wel een verschuiving van focus. Je gaat je meer op jezelf richten. Kies bewust voor meer me-time. Het gaat erom dat je voelt wat er allemaal te voelen is in jou. Dat kan van alles zijn.

Vooral de moeilijkere dingen zijn soms lastig aan te gaan: eenzaamheid, leegte, rouw, pijn, verdriet…. toch is dat wat nodig is, dit doorvoelen. Een lastige emotie kan bijvoorbeeld woede zijn. Maar als je doorvoelt dan ga je misschien wel voelen dat er verdriet onder zit. Uiteindelijk kom je vervolgens uit bij rust en ben je weer bij de basis, je natuurlijk staat van zijn. En je natuurlijk staat van zijn? Dat is liefde.

verkering-met-jezelf-mok

Zoek geen afleiding

Het is superverleidelijk om telkens afleiding om je heen te verzamelen, misschien heb je het niet eens door dat je het doet. Maar ga door die weerstand heen als je die neiging voelt. Zorg ook voor me-time als dat saai lijkt, juist dan zou ik zeggen. En ik spreek als iemand met ADHD met behoorlijk wat allergie voor ‘saai’. Ik weet hoe lastig het kan zijn om simpelweg met jezelf te zitten. Me-time heeft mij ook een nieuwe perceptie van saai gegeven. Saai staat voor mij niet per se meer voor verveling, maar saai is voor mij het verdwijnen van mijn sprankeling. Met genoeg me-time voorkom ik dat ik die sprankeling verlies.

Soms is er een aanleiding

Voor mij was een date (wij hebben een open relatie) de aanleiding dat ik voor nu ‘verkering met mezelf’ wil. Een date waarbij ik mijn eigen grenzen niet bewaakte. Mijn vriendin kende mij helemaal niet zo. Bij mijn vriendin geef ik meestal juist vrij rigide mij grenzen aan. Beide vormen zijn niet optimaal trouwens. Voor mij is het belangrijk dat ik nog beter gezonde grenzen ga stellen. Uiteindelijk stelde ik dus wel mijn grens bij die date en toen werd het stil… Grenzen stellen heeft nu eenmaal soms consequenties. Dat is ook vaak de reden, waarom mensen grenzen stellen dus uitstellen of niet doen. I know…

Hoe dan ook: Ik voelde wel aan alles dat ik nu totaal geen behoefte voelde aan opnieuw actief zijn op een app. Wat voor mij helder was: ‘Voorlopig heb ik verkering met mijzelf’. Dat sprak ik thuis ook hardop uit. En ja dat heeft ook gevolgen voor de relatie met mijn vriendin, maar vooral positief denk ik. Want ik wil alleen maar meer bij mezelf blijven en dat vind mijn vriendin gelukkig vooral fijn.

verkering-love-strand

En, nee mijn gedrag met slecht grenzen stellen met die date vind ik niet per se stom. Vond ik eerst wel. Soms heb je gewoon een ervaring nodig om jezelf beter te leren kennen of te mogen ontdekken waar je wat in mag leren. Dat wil ik ook iedereen meegeven die zichzelf erg stom vindt: wees niet te streng voor jezelf, maar haal eruit wat je ervan kunt leren. Richt je daarbij vooral op jezelf en niet op de ander. Uiteindelijk heb je toch alleen op jezelf invloed.

Verkering met jezelf is geen egoïsme

Met verkering met jezelf bedoel ik niet mee dat je alleen maar aan jezelf denkt. Hoewel het beste doen voor jezelf wel vaak hetzelfde is als het beste doen voor je omgeving. Maar dan wel bezien op de langere termijn. Als je het beste doet voor jezelf kunnen anderen genieten van wie je werkelijk bent. En geloof mij: Je werkelijke ik is altijd de beste ik die je maar kunt zijn.

Maar soms is er een groter geheel. Zelf voelde voor mij het moment – meer dan 20 jaar geleden – dat mijn toenmalige vriendin voorlegde om samen voor haar nichtje te zorgen, als het kiezen voor het grotere geheel. Misschien was ik nog wel te jong en onbezonnen en was ik er nog niet klaar voor om samen voor een kind te zorgen… Maar mijn hart zei voluit ja. Het voelde als het beste voor het grotere geheel. Het was een mooi moment dat mij nu nog steeds emotioneert. En ik zou het – als mijn leven weer terugging naar dat moment – weer doen.

Wat houdt verkering hebben met jezelf in?

Wat is verkering met mijzelf dan wel? Dat is doen wat het beste is voor het grotere geheel, maar dat je er ook voor zorgt dat het goed gaat met jezelf. Dat je sprankelt. Verkering met jezelf houdt voor mij in dat ik werk aan:

 1. House of feelings: Mijn lichaam, geest, emoties, gevoelens, behoeftes en verlangens accepteren en niet veroordelen. Gedachtes er laten zijn, maar niet per se geloven. Het horen van en het handelen naar het innerlijk weten.
 2. Mij vooral richten op de dingen die mij energie geven en werken aan lief zijn voor mijzelf.
 3. Een gezonde verbinding met jezelf en anderen.

Wil je dus verkering met jezelf? Kies dan voor jezelf wat je jezelf gunt of wilt gunnen. Best kans dat er overeenkomsten zijn tussen dit lijstje van mij en het lijstje voor jezelf. Daarom ga ik hier in op bovenstaande punten met tips – haal eruit wat bij je resoneert – voor een fijne verkering met jezelf. Niks moet het is jouw verkering met jezelf…

Gun jezelf me-time kan trouwens even goed betekenen: gun jezelf massagetijd met jezelf. En dan wel met aandacht. Wat dacht je bijvoorbeeld ervan om jezelf te masseren met heerlijke massage olie?

Webshop tip: Massage olie Aanvaarding.

massage-olie-aanvaarding

1.House of feelings

House of feelings en het daarmee uitzitten, daar gaat het over bij het eerste punt. Daarmee werk je aan acceptatie, niet jezelf veroordelen, gedachtes er laten zijn en het horen en het handelen naar het innerlijk weten. Pas als je goed kunt voelen, durft te voelen én er naar handelt (ondanks mogelijk schuldgevoel naar jezelf of anderen toe), kun je goed voor je verkering (jezelf) zorgen.

Een belangrijk onderdeel hierin is dat je het verschil leert kennen tussen de stem die je in je zelf hoort en je werkelijke ik. Je weet wel die stem die bijvoorbeeld zegt dat je iets niet goed doet of gemeen bent of die zegt dat anderen iets niet goed doen… En je werkelijke ik? Dat is diegene die de stem die de hele dag tegen je aanpraat in je hoofd waarneemt. Het is heel belangrijk dat je voelt wat het verschil dus is tussen die stem en jij. Die stem is het ego. Jij bent de waarnemer.

Er zijn verschillende manieren om voor je ‘house of feelings’ te zorgen, maar het belangrijkste element is – zoals al gezegd – veel me-time. En die vul je vervolgens met tijd, aandacht en liefde, en vooral met simpelweg zijn. Voor het voelen heb je gewoon veel rust nodig. Vergelijk het met het water in een helder beekje. Als het geen kans heeft om stil te liggen, blijft het onrustig. Maar wacht je lang genoeg? Dan zie je wat er op de bodem ligt. Zo is het dus ook met voelen. Pas in alle rust wordt zichtbaar wat je werkelijk voelt. En kom je ook bij je innerlijk weten, dan zie je wat er ‘op de bodem ligt’.

helder-water-bos

Tips voor me-time

Tips voor me-time:

 • Lees het boek ‘De kracht van het Nu’ van Eckhart Tolle.
 • Ga mediteren, als dit bij je past. Bij sommige mensen werkt dit niet.
 • Laat een tarot reading doen bij ImpressYourself. Inzicht in jezelf voor jezelf.
 • Ga elke dag even wandelen, als het kan lekker in de natuur.
 • Doe de online cursus ‘(Nog) beter in bed’ van Quest.

Die laatste tip lijkt het misschien alsof je het voor een andere doet, maar je kunt dit ook prima voor jezelf doen. In de online cursus vond ik het een eye opener dat de tijd nemen voor iets simpels als (niet seksueel) je eigen lichaam aanraken zo’n hoge drempel kon zijn. Mijn hoofd dacht: ‘Zonde van de tijd.’ Het bleek heel bijzonder om te ervaren dat ik door het aanraken van mijn handen ineens heel duidelijk nog de hand van mijn ex-vriendin kon voelen. Mijn lichaam had dat gevoel blijkbaar opgeslagen, maar ik was mij daar nooit van bewust geweest.

2. Doen wat je energie geeft, wees lief voor jezelf.

Het is mooi als je je inzet voor ‘het hogere doel’. Vergeet alleen niet dat je ziel ook wil doen wat jou energie geeft. Je krijgt er niet voor niets energie van: Daar ben je voor bedoelt. En waar je voor bent bedoelt, zijn misschien niet altijd de dingen waarvan je hoofd vindt dat ze goed en belangrijk zijn. Qua werk en zingeving was ik vroeger bijvoorbeeld heel erg op duurzaamheid gericht. En hoewel ik het nog steeds belangrijk vind, is het niet dat ik daar de meeste energie uit haal.

Bij exclusieve Stoute Suus producten let ik zeker wel op duurzaamheid, absoluut. Maar het is niet zo dat ik als een strenge keurmeester elk product dat ik in de webshop zet, eerst op een weegschaal leg. Wat ik heb ontdekt is dat het mij blij maakt mensen welkom te heten en een veilige plek te bieden waar ze zichzelf kunnen zijn. Juist als ze zich soms met hun leefstijl, geaardheid, sekse, behoeftes en verlangens op het gebied van seksualiteit en intimiteit alleen en eenzaam kunnen voelen. Ik voel mij dan ook helemaal op mijn plek met Stoute Suus. Dit geeft mij heel veel energie.

Tips voor doen wat je energie geeft

Vind je het lastig om te voelen wat jou energie geeft? Dan kan ik je het boek: ‘Grip op gevoel en emoties‘ van Ammy van Bedaf echt aanraden. Ze laat op een praktische manier zien met oefeningen die je zelf kunt doen, hoe je steeds meer volgt wat je energie geeft. Dit is niet alleen fijn voor je energiebalans, maar dat is ook van invloed op hoe je je voelt. Je kunt er zo voor zorgen dat je batterij niet leeg raakt.

verkering-emoties

Een mooi detail hierbij is al merkbaar in de titel van haar boek. Veel mensen ervaren gevoel hetzelfde als emotie. Ik gooi gemakshalve ook wel eens die termen door elkaar, maar er is een belangrijk verschil tussen emoties en gevoel. Zeker als je wilt doen wat echt goed is voor je levensbatterij, is het belangrijk dat je hier het verschil in gaat ervaren. Emoties zijn meer impulsief, ze zorgen vaak voor onbesuisde acties. Een gevoel is moeilijker waarneembaar, maar zit veel dieper. Je hebt dus meer rust nodig om bij je gevoel te komen…Het water moet eerst stil liggen.

Dankbaar

Nog een tip – maar weet wel, je moet niks – is een dankbaarheidsboekje bijhouden. Mijn flow is in de ochtend vaak het minst goed, maar sinds ik nu zo’n twee jaar elke ochtend drie dingen opschrijf waar ik dankbaar voor ben, is mijn humeur een stuk beter. Ik weet ook beter wat mij een positief gevoel geeft. Daardoor is dus de verkering met mijzelf leuker geworden. Want laten we eerlijk zijn: heb je al niet je hele leven verkering met jezelf?

Wees niet te streng met alles. Soms is met een zak chips op de bank zitten, precies wat je op dat moment even wilt. Zolang het maar in balans is en je genoeg aandacht hebt voor het goed voelen op de lange termijn. Met eten is het een beetje vergelijkbaar zoals met gevoel en emotie. Handelen naar aanleiding van emotie is meer korte termijn en onbezonnen (die zak chips) en handelen vanuit gevoel gaat over de lange termijn (gezond eten).

3. Verkering en een gezonde verbinding met anderen

Ben je klaar voor verkering met jezelf: ben je klaar om te gronden? Sinds ongeveer een jaar zit ik nu op Tai Chi en wat ik daar telkens weer opnieuw leer is: jezelf gronden. Letterlijk stevig in je schoenen staan en dus bij jezelf blijven. Sommigen noemen gronden ook wel aarden. Op een gegeven moment hadden we een oefening waarbij we van een stevige gronding overgingen naar een meebewegen. Beide bewegingen voelden voor mij prettig. Misschien voelde het meebewegen nog wel prettiger zelfs. Tot het punt dat het meebewegen te onrustig werd. En dit is voor mij precies hoe het in de liefde kan gaan.

verkering-gronden

Als je gegrond bent, zorg je zelf voor je stabiliteit. Bij het meebewegen lijkt het lekker, een droomwereld: je laat je leiden door de ander.. Totdat er bij de ander veel onrust is. Dan is het meebewegen ineens een storm waar je uit wilt. En als je dan niet (meer) zo gewend bent om te gronden, dan kom je er moeilijk uit.

Belang van gronden

Er is niks mis met meebewegen en genieten van een ander. Maar als je continue de gronding van de ander nodig hebt, maakt dit je afhankelijk. Je bent verweven met de ander, maar wie was jij ook alweer?

Als je niet gegrond bent, voel je je innerlijke weten vaak ook niet meer goed. Als je dit ooit al eens gevoeld hebt. Simpel gezegd: als je niet voelt en weet wat bij jouw zielspad hoort dan loop je grote kans om ‘leeg te lopen’. Dan doe je vermoedelijk – vaak ook nog onbewust – dingen die niet passen bij wie je werkelijk bent en wat voor jou bedoelt is. Dat is dodelijk vermoeiend.

Voor het luisteren naar wat je echt nodig hebt, is het van belang dat je met jezelf durft te zijn. Jezelf durft te gronden, los van anderen. Dat je bewust kunt kiezen tussen gronding of even niet gegrond zijn. Maar dat het wel altijd een keuze is en je dus vanuit niet gegrond zijn ook weer makkelijk terug kan naar gegrond zijn.

Een belangrijk tip: Bij de verbinding met anderen is grenzen stellen ook belangrijk. Grenzen stellen heeft raakvlakken met gronden. Net als met goed gegrond zijn, waarbij je iets meegeeft maar niet te veel, kun je ook te star zijn of juist te los zijn met grenzen stellen. Meer weten over grenzen stellen: Lees daarover in ons blog over gezonde grenzen stellen.

Ben je er klaar voor? Leuke tips voor dates met jezelf

verkering

 

Toch nog even een disclaimer: Soms kom je er in de verkering met jezelf achter dat je extra hulp nodig hebt. Denk hierbij aan een psycholoog, een psychiater, familieopstellingen, EMDR, Schema-therapie, etc. Stoute Suus is geen almachtige die weet wat wie precies nodig heeft. Dat is een reis die je mogelijk zelf moet/mag maken. Houd er dus rekening mee dat verkering met jezelf dingen kan losmaken.

Nu even het wat meer luchtige stukje, hoewel als je het uitvoert het helemaal niet luchtig hoeft te zijn. Bij deze een overzichtslijstje met mogelijke dates met jezelf tips:

 • Alleen op vakantie gaan.
 • Ga dagelijks alleen wandelen.
 • Ga een dagje naar de sauna.
 • Ga wandelen of mediteren in het bos.
 • Doe een strandwandeling.
 • Schrijf elke dag in je dankbaarheidsboekje.
 • Ga koken met een nieuw recept.
 • Zorg voor een avondje alleen, met bijvoorbeeld wellness, een horrorfilm, romantische kaarsjes, wat jij wil.
 • Doe een tarot reading bij ImpressYourself.
 • Ga mediteren.
 • Doe aan Tai Chi.
 • Lees het boek ‘De kracht van het Nu’ van Eckhart Tolle.
 • Lees het boek ‘Grip op gevoel en emoties’ van Ammy Bedaf.
 • Ga tekenen of schilderen.
 • Doe de online cursus ‘(Nog) beter in bed’.
 • Masseer jezelf.
 • Volg danslessen.

Het belangrijkste? Dat je iets echt voor langere tijd integreert in je leven. Zodat het de tijd krijgt. Neem genoeg me-time voor rust om te voelen. Ook als je oude pijn tegenkomt. Dat is wat de meeste mensen tegenkomen. En ik hoop dat je vooral ook kan genieten…Have a nice date! Je bent vast de leukste date everStoute-Suus-Smiley-wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *