Voyeurisme – stiekem iets voor jou?

Voyeurisme-Stoute-Suus

Voyeurisme is het ‘stiekem’, meestal met seksuele lustgevoelens, kijken naar iemand of meerdere personen die voor een deel of helemaal naakt zijn. Het kan daarbij zijn dat de persoon of de personen die bekeken worden, iets seksueels doen. Alleen dit hoeft niet per se als je het over voyeurisme hebt. Het kan zijn dat een voyeur zichzelf bevredigt tijdens het kijken, maar ook dit hoeft niet het geval te zijn. Daarbij is de voyeur (leenwoord uit het Frans) diegene die kijkt. Voor een voyeur dus liever geen blinddoek😉

Men gebruikt het woord voyeurisme soms ook voor het nieuwsgierig zijn naar privézaken van mensen die je eigenlijk niet kent. Zoals dat met Big Brother destijds het geval was.

Stiekem iemand begluren, is niet ethisch en veelal strafbaar. Het gaat immers om de privacy van mensen. Er is daarbij eigenlijk een verschil tussen voyeurisme en een voyeuristische stoornis. Iemand met een voyeuristische stoornis handelt naar de drang met een persoon die daar niet in heeft ingestemd. Dit noemt men een parafiele stoornis. Ook het stiekem fotograferen en filmen onder de rok – dit noemt men upskirt – is strafbaar.

Sigmund Freud, een zenuwarts en omstreden psycholoog zag voyeurisme als het tegenovergestelde van exhibitionisme. Toch sluit het ene het andere niet uit. Iemand die graag voyeur (de kijker) is, kan het ook fijn vinden om zichzelf te laten zien. Exhibitionisme kun je volgens klinisch psycholoog Wim Huys ook omschrijven als een seksuele drang om bekeken te worden. Een exhibitionist geniet ervan om bekeken te worden, bijvoorbeeld naakt of bij het uitkleden of het verrichten van een seksuele handeling.

Voyeurisme: Loerding

Mijn vriendin noemt mij wel eens gekscherend Suus Loerding, ik kijk graag. Feit is dat veel mensen wel een heel klein beetje iets van een voyeur of een exhibitionist in zich hebben. Wil je op een ethische manier ‘gluren’ dan is een erotische film kijken wellicht iets voor jou.

Wil je met je partner genieten van voyeurisme en exhibitionisme met elkaar? Dan kun je rollenspellen spelen met elkaar waarin de ene de ander ‘stiekem’ begluurt. Het kan ook zijn dat je gebruik maakt van een camera of iets dergelijks in het spel met elkaar. Alleen dan is natuurlijk wel het risico op ongewenste verspreiding van de beelden geheel voor jezelf.

Voor wie op een hele bijzondere manier wil genieten van voyeurisme of exhibitionisme kan uitgaan in bijvoorbeeld een erotische club. In clubs is het mogelijk om – binnen de regels van de club en met respect voor ieders grenzen – mensen te bekijken of juist meer je exhibitionistische kant de ruimte te geven. Het is niet zo dat je in een club iets ‘moet’. Je kunt ook rustig rondkijken en genieten van alles wat je om je heen ziet. Beginnen met alleen kijken in een club kan ook helpen bij het omgaan met jaloezie. Dan ga je als je dat wil, stapje voor stapje verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *