Wel of geen menstruatie seks?

menstruatie-seks-verboden-appel

Zeker als je net een nieuwe partner hebt, kan het aftasten zijn of menstruatie seks oké is of niet. Heb je al langer een relatie, dan kan het zo zijn dat je samen op basis van aannames iets bijvoorbeeld niet doet. Terwijl er wel mogelijkheden blijken te zijn. Als het gaat over de menstruatie er is ook vaak schaamte. Hoort het wel, niet of is het als een verboden appel? Uiteindelijk gaat het erom dat jij en je partner goed op elkaar zijn afgestemd en of dat nu betekent dat je nu juist wel of geen seks hebt met elkaar tijdens de menstruatie is jullie keuze. En, in het geval van soloseks is dat jouw keuze.

Wat zijn de gevolgen van menstruatie seks?

In het kort: seks tijdens de menstruatie kan prima. Geen seks tijdens de menstruatie ook. Menstruatie seks is wetenschappelijk gezien niet goed of fout. Het kan voorkomen dat een partner seks niet prettig vindt als diegene zelf ongesteld is. Nog een mogelijkheid is dat iemand seks niet prettig vindt als de partner ongesteld is.

Het uitsluiten van seks tijdens de menstruatie vergroot wel de kans dat je minder seks hebt met elkaar. Zeker als je beide ongesteld kunt worden. Als je daardoor inderdaad minder seks hebt en dat prima vindt is dat ook helemaal oké. Laat je vooral niet iets afdwingen hierin. Alleen weinig seks in de relatie kan wel negatieve gevolgen hebben. Zo kan het zorgen voor een verlaging van het zelfvertrouwen van diegene die hier wel moeite mee heeft. Daarnaast maak je bij minder seks minder verbindingshormonen, zoals oxytocine, aan. Dat kan zorgen voor minder binding met elkaar, een vergroting van de aantrekking van anderen of angst voor verlies van een partner. Even voor de helderheid: het is geen excuusbrief voor vreemdgaan.

| Wist je dat? Op 28 mei is het Wereldmenstruatiedag.

Niet zwanger kunnen worden

Als je trouwens denkt dat seks tijdens de menstruatie 100 procent werkt als anticonceptie, dan heb je het mis. Hoewel de kans wel inderdaad heel erg klein is, is zwanger raken tijdens de menstruatie niet uitgesloten.

Wat is de reden dat je (geen) menstruatie seks wil?

Het is wel fijn dat je open communiceert met elkaar wat eronder zit. Wat is de reden dat je wel of geen menstruatie seks wil? Het is mogelijk dat je het niet fijn vindt om seks te hebben als je zelf ongesteld bent, omdat je stiekem bang bent dat je partner hier problemen mee heeft. Misschien denk je wel ‘ik zadel mijn partner op met mijn vies ruikende bloed’. Een ander kan inderdaad denken ‘wat vies’, maar niet iedereen denkt zo. Als je er bij voorbaat maar vanuit gaat dat je partner zo denkt? Dan ga je om afwijzing te voorkomen, wellicht bij voorbaat aangeven dat je het zelf niet wil. Misschien zeg je zelfs wel ‘seks met bloed dat kan echt niet’, alleen maar om zelf ‘goedgekeurd’ te worden.

 | Wist je dat? Menstruatievloeistof bestaat gemiddeld maar voor veertig procent uit bloed. De rest van de vloeistof bestaat uit afscheiding uit de  baarmoederhals en de vagina en uit baarmoederslijmvlies.

Hoe dan ook, er zijn veel verschillende denkbeelden en overtuigingen die mogelijk in de weg zitten. Zo is het ook mogelijk dat iemand vanuit bijvoorbeeld geloofsovertuigingen geen seks wil tijdens de menstruatie. Terwijl iemand die juist wel menstruatie seks wil, misschien bang is om de erotische verbinding met de partner te verliezen.

Menstruatieseks uitproberen: misschien is onze combideal softtampon met glijmiddel 50 ml een goed idee.

Wat als de één wil en de ander niet?

Seks afdwingen is nooit goed. Het is wel belangrijk dat je een open gesprek aangaat over menstruatie seks met je partner. Vind je dat spannend? Lees dan eens ons artikel over schaamte in de slaapkamer. Daarin vindt je diverse tips over hoe zo’n gesprek te voeren. Je kunt je partner trouwens niet tot openheid dwingen wel kun je jouw verlangen kenbaar maken en zorgen dat je onbevooroordeeld je partner ook de ruimte geeft. In een echt open gesprek kan er van alles naar voren komen:

Het is mogelijk dat iemand vaginale penetratie tijdens de menstruatie wel oké vindt met bijvoorbeeld een speciale (sponsachtige) soft tampon of dildo. Met een soft tampon is hygiënische penetratie mogelijk. Wat ook mogelijk is, is dat iemand tijdens de menstruatie penetratie seks niet lekker vindt, maar wel openstaat voor bijvoorbeeld clitorale bevrediging. Al dan niet met gebruik van een menstruatiecup of tampon.

Soft tampons 50 stuks

soft-tampon-normaal-foto-2

| Wist je dat? De mens is vrij uniek met menstruatie. Er zijn maar enkele (zoog)dieren die ongesteld worden. Slechts een paar apen, vleermuizen en muizen.

Verbinding houden

In het geval dat menstruatie seks geen optie is voor jullie, kun je samen naar manieren zoeken om wel de verbinding te behouden. Elkaar bijvoorbeeld een fijne massage geven, zonder ‘happy ending’ is misschien wel mogelijk. Daarnaast is als je partner echt ‘even niks aan het lijf wil’, solo seks ook een optie voor een bevrediging van je eigen seksuele behoefte. Wellicht is het wel fijn dat je partner dan daarna aangeeft dat de ‘laat mij even met rust’ periode weer voorbij is. Verder kun je als je gevoelens van afwijzing ervaart, werken aan het vergroten van je zelfliefde. Als er sprake is van een groot verschil in seksuele behoefte is mogelijk een open relatie een optie. Meer hierover weten? Lees dan onze open relatie tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *