fetisjisme – Wat is het en wat valt hier allemaal onder

fetisj-stoute-suus

fetisjisme – Iemand met een fetisj voelt bij een bepaald object of lichaamsdeel dat men normaal gesproken niet als erotisch ervaart, seksuele opwinding. Een fetisj valt onder de parafilie. Parafilie is een ongebruikelijke, atypische seksuele interesse of voorkeur voor bepaalde activiteiten, erotische doelen, lichaamsdelen of objecten. Er zijn een heleboel vormen van parafilie, waaronder die van een fetisj. Heel veel vormen van fetisjen zijn niet erg. Mensen zijn zeer divers en dat mogen we omarmen.

Een fetisj of andere vorm van parafilie, is wel een probleem als het zorgt voor lijden en jezelf en/of anderen schaadt. Lees hier over wat een fetisj is, welke vormen er zijn, wanneer het een probleem vormt en wat je dan kunt doen. Verder is er ook een stukje over hoe je het gesprek aangaat als je een bijzonder voorkeur hebt in de slaapkamer.

fetisjisme – wanneer noem je het zo?

fetisjisme volgens de GGZ is er sprake van een fetisj bij: ‘Gedurende tenminste zes maanden terugkerende, intense seksuele opwinding bij het gebruik van voorwerpen of een zeer specifieke focus op een niet-genitaal lichaamsdeel, die zich uit in seksuele fantasieën, drang of handelingen. De fetisj moet zich in zo’n geval niet beperken tot kledingstukken die bij cross-dressing worden gebruikt (zoals bij travestie) of tot voorwerpen die speciaal ontworpen zijn voor tactiele genitale stimulatie (zoals een vibrator).’ Hoe belangrijk de rol van een fetisj is in het seksuele leven van iemand verschilt per persoon.

Hoe ontstaat een fetisjisme?

Ten eerste is zo dat – blijkt ook uit onderzoek – als je opgewonden bent dat de emotie ‘walging/afkeer’ wordt uitgeschakeld. Als er dan in een seksueel opgewonden staat toevallig iets gebeurd dat normaal als vies wordt bestempeld, kan dit uitgroeien tot een fetisj. Het is ook mogelijk dat je iets juist omdat het ‘verboden’ is, als opwindend ervaart. Dit kan mogelijk mensen die meer behoefte aan sensatie hebben gevoeliger maken voor het ontwikkelen van een kink of fetisj. Verder kan een fetisj waarbij pijn is betrokken ook aantrekkelijk zijn doordat bij pijn ‘genotstofjes’ kunnen vrijkomen in je lichaam.

Soorten fetisjisme voor niet-genitale lichaamsdelen

Er zijn verschillende soorten fetisjisme. Zo zijn er diverse fetisj voor specifieke niet-genitale lichaamsdelen. Om een beeld te geven van hoeveel fetisjisme er zijn, gaan we hier vooral in op de fetisjisme voor niet-genitale lichaamsdelen.

Sproeten en moedervlekken fetisjisme

Sproeten en moedervlekken zijn voor sommige mensen zeer erotiserend. Wat daarin aantrekkelijk is verschilt per persoon. Soms gaat het om bijvoorbeeld om de sproeten en de moedervlekken zelf, soms om het patroon waarin de moedervlekken en sproeten verspreid liggen. Een soort imperfectie die daarmee juist de uniekheid bestempelt en daardoor juist getuigt van perfectie.

Voorkeur voor de buik

Voor wie echt opgewonden kan raken van een buik: er is een naam voor. Mensen die een sterke seksuele aantrekking voelen tot het middenrif of de buik hebben Alvinolagnia. Er zijn best veel mensen die een buik aantrekkelijk vinden. Het zal ook wel niet voor niets zijn dat sommige vrouwen soms buikkettingen en buiktatoeages hebben. Dat wil trouwens niet zeggen dat iedere vrouw met bijvoorbeeld een buiktatoeage deze heeft geplaatst om een erotiserende reden. Dus trek niet zomaar conclusies.

fetisj-buik

Of alleen de navel

Soms is de fixatie op de buik er puur eentje voor de navel. Een fetisj voor de navel heet Alvinofilie. De fetisj voor de navel kun je makkelijk vormgeven. Denk hierbij aan het kietelen, zoenen of likken van de navel. Voor sommige mensen is een navelpiercing Een bekend beeld van de navel fetisj is het drinken van een cocktail of champagne uit de navel.

Voeten

Voetfetisj is een behoorlijk bekende en wat meer voorkomende voorkeur. Iemand met deze voorkeur windt mogelijk bijvoorbeeld het kussen of likken van de tenen of de voetzool enorm op. Voor sommige mensen gaat het om het aanbidden van de voeten. In dat geval gaat het meer over onderwerping, een bekend onderdeel in de BDSM.

Handen fetisjisme

Er zijn mensen die een zinderende opwinding voelen bij handen. Een handen fetisj komt zelden voor, minder dan bijvoorbeeld een voet fetisj. Een fetisj voor handen noemt men Cheirofilie. Natuurlijk kunnen handen betrokken zijn bij allerlei seksuele handelingen. Alleen voor iemand met een fetisj voor handen kan enkel het zien van iemand’s handen die iets niets seksueels doen, al zorgen voor seksuele opwinding. Iemand met deze voorkeursfetisj kan speciaal gericht zijn op bijvoorbeeld de vingers of de handpalm.

Haren fetisj – Tricofilie

De bekendste vorm van Tricofilie, oftewel de beharing fetisj, is de voorkeur voor ‘beren’. Zo noemt men soms in de homo-scene de grote en harige mannen. Sommige mensen vinden een lichaamsbeharing die door veel mensen als ‘teveel’ wordt betitteld, juist enorm aantrekkelijk. Men ziet het soms ook als een teken van mannelijkheid. Sommige mensen die een fetisj hebben voor haar gaat het specifiek om het hoofdhaar. Daarbij kan er, afhankelijk van de persoon, van alles zijn dat erotiserend werkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan haar in een bepaalde lengte of kleur of aan het wassen en stylen van haar.

Oksels

Een wat meer onbekende vorm van een fetisj is die voor oksels. Oksels geven aan iemand die er gevoelig is opwindende sensaties bijvoorbeeld door de geur, het haar, het zweet en de gevoeligheid van de plek. Iemand met een oksel fetisj (Maschalagnie) kan mogelijk het kussen, likken of een soort ‘penetratie’ van een oksel erg opwinden.

fetisjisme-oksels

Neus – nasolingus

Ook een neus fetisj bestaat gewoon. Sommige mensen houden van het likken en zuigen van de neus (nasolingus).Het kan ook gaan om de behoefte de neusgaten te penetreren met iets. Bij een neusfetisj kan het verder zijn dat iemand een voorkeur voor een bepaalde grootte en vorm van neus heeft.

Oogbal likken?

Een fetisj voor het likken van een oogbal (Oculolinctus) is lastig. Je loopt zo namelijk kans op een oogontsteking of bijvoorbeeld zelfs herpes. Oogartsen raden dit dan ook af. Wat mensen aantrekt in het likken van de oogbal is dat het heel intiem is. Je moet de ogen open houden als iemand je oogbal likt, dat vraagt veel vertrouwen. Voor een voorkeur voor deze fetisj is gebruik maken van een poppenhoofd wellicht een stuk veiliger voor jou en je partner.

Tanden

Ten slotte benoemen we hier ook nog odontofilie. Dat is een fetisj voor de tanden. Iemand met odontofilie voelt zich aangetrokken door bijvoorbeeld het zien van vreemde tanden. Iemand wil bijvoorbeeld specifiek de tanden likken. Het kan ook zijn dat iemand opwinding voelt bij het trekken van tanden bij zichzelf of de ander. Dit is een fetisj die natuurlijk ook niet zonder gevaar is als je daardoor je gebit of die van je partner vernielt. Verderop in dit artikel hoe je omgaat met eventuele schadelijke kanten van een fetisj.

Nagels

Er zijn veel mensen die houden van mooie en verzorgde nagels. Alleen er zijn ook mensen die seksuele aantrekking voelen daarbij. Alleen al het aanraken van de nagels of het krassen van de nagels over de rug (amychofilie) kan zorgen voor een flinke dosis opwinding. Iemand met een fetisj voor nagels kan een voorkeur hebben voor bijvoorbeeld gelakte of ongelakte nagels.

fetisj-nagels

P & P fetisj

Sommige mensen vinden plas en/of poep seksueel opwindend. Soms kan iemand dan bijvoorbeeld het opeten van iemand’s ontlasting ervaren als een daad van liefde. Coprolagnie noemt men het als je opwinding voelt bij blootstelling aan poep. Er zit veel taboe hierop.

Fetisj voor objecten en materialen

Naast een fetisj voor lichaamsdelen kun je ook een bijzonder seksuele voorkeur hebben voor objecten die normaliter niet als seksueel object worden gezien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een fetisj voor:

  • Spandex kleding. Materiaal dat kenmerkend strak en glad glanzend is.
  • Bodywarmers of ski-kleding. Tot voor kort wist ik niet dat het bestond, maar er zijn mensen die erg opgewonden raken van bodywarmers of ski-kleding. Na wat speurwerk kwam ik tot tot de conclusie dat er nog veel oordeel op zit van anderen, net als op bijna alles fetisj’s eigenlijk. Ik hoop dat ik met dit artikel een klein beetje zichtbaarheid kan geven. Net voor die ene die denkt dat hij/zij/hen hier alleen in staat.
  • Bont. Het gaat daarbij vaak om het bont van bontjassen.
  • Latex, een kinky, glimmend, strak materiaal. Verkrijgbaar in diverse kleuren, maar met name veelal in zwart en rood.
  • Leer. Veel mensen in de BDSM-wereld hebben latex en/of leren kleding aan en gebruiken attributen van leer. Het hoeft echter niet direct daarbij te gaan over een fetisj hiervoor.
  • Ballonnen. Een Looner is iemand die opgewonden raakt van een balon of een specifiek geluid ervan. Sommige dingen zorgen daarbij juist voor opwinding andere niet.
  • Religieuze voorwerpen, zoals beelden of kruisbeelden. Het kan daarbij zijn dat juist het taboe sterk erotiserend werkt.
  • Voertuigen. De liefde voor een auto kan ver gaan. Sommige mensen voelen bijvoorbeeld de behoefte aan seks met een auto en soms is iemand echt verliefd op een voertuig.
  • Hoge hakken.
  • Panty’s.
  • Inlegkruisjes.
  • Ondergoed.
  • Luiers.
  • Spiegels.
  • Clysma’s.
  • Etc.

Verschil met parafilie

Parafilie is de parapluterm waar een fetisj onder valt. Hierbij gaat het bij parafilie niet alleen om een bepaald object of lichaamsdeel. Hier gaat het ook om bepaalde handelingen, situaties, voorkeuren en doelen die zorgen voor seksuele opwinding. De overeenkomst is dat het om ongewone atypische dingen gaat. Een voorbeeld van een ‘situatie parafilie’ is bijvoorbeeld iemand die een hele sterke drang heeft voor het seks (solo of samen) in een grot. Behalve fetisjen valt onder parafilie onder andere:

  • Exhibitionisme.
  • Frotteurisme.
  • Pedofilie.
  • Seksueel masochisme
  • Seksueel sadisme.
  • Voyeurisme.

Het belangrijkste? Dat is dat er zo ontzettend veel diversiteit is als het aankomt op opgewonden raken. De ene houdt van plasseks, een ander van BDSM, weer een ander voelt zich seksueel aantrokken tot een boom. Het is daarom onmogelijk om alle varianten te benoemen. Wel heb je wellicht al een aardig idee van de vele verschillende seksuele voorkeuren.

Wanneer is het een probleem?

Het gaat bij parafilie, dus ook bij een fetisj, om een stoornis als de parafilie zorgt voor lijden of beschadiging (emotioneel of fysiek) van de persoon zelf of van anderen. Ook in het geval het dagelijks functioneren door de fetisj wordt belemmerd is er sprake van een stoornis. Een parafilie kan verder ook een intieme relatie in de weg staan. Het is heel goed om te beseffen dat parafilie in principe geen probleem is. Het is pas een probleem als er sprake is van een parafilie stoornis.

Vertellen over je fetisjisme

Als je een fetisjisme hebt en je wilt het bespreekbaar maken binnen je relatie, is het belangrijk dat de omstandigheden kloppen. Er is tijd genoeg, de ruimte biedt de gewenste privacy en zowel jij als je partner moeten in de juiste flow zijn voor een gesprek over je seksuele voorkeur. Het kan zijn dat je partner het verrast, verward of afwijzend reageert. Toch is het belangrijk dat je open en eerlijk het gesprek in gaat, zodat je elkaar goed begrijpt. Uitgebreide tips voor een goed gesprek vind je in ons artikel over ‘schaamte in de slaapkamer.‘.

Bij veel fetisjen is er een uitingsvorm mogelijk die niet schadelijk is voor jezelf of anderen en waarbij je intieme relatie met je partner ook geen probleem is. Het kan echter zijn dat dit niet genoeg voldoet aan je verlangens. In dat geval kan het bijvoorbeeld zijn dat je partner niet voldoende bij je past, maar het kan ook zijn, dat je fetisj een stoornis is. Dan heb je hulp nodig.

Niet praten over je fetisj kan ook, maar in het geval van een stoornis is dat kwalijk en kan dat ernstig schaden. En, in het geval het niet om een stoornis gaat, kan het je plezier in de slaapkamer flink verkleinen. Verder kan het een afstand scheppen tussen jou en je partner. Schaamte kan een echter spoiler zijn.

Stoornis

In het geval van een stoornis, is het belangrijk dat je hulp zoekt. Ga hiervoor naar een hulpverlener die je verder helpt. Het is niet je schuld dat je een fetisj of een ander vorm van parafilie hebt. Alleen als je je fetisj zodanig uit of niet uit dat je lijdt of dat jezelf of anderen emotioneel of fysiek hierdoor schade (gaan) ondervinden? Dan is er directe actie nodig! Maak een afspraak met je huisarts en laat je doorverwijzen naar de juiste hulpverlener.

Speciaal voor wie worstelt met pedofiele gevoelens is er de organisatie Stop it Now, gericht op het voorkomen van kindermisbruik. De organisatie is gebaseerd op een succesvol Brits project en wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid.

Verschil fetisjisme en een kink

Sommige mensen denken dat een fetisjisme hetzelfde is als een kink, maar dat klopt niet. Bij een fetisj gaat het echt om iets dat nodig is voor het gewenste effect. Bij een kink gaat het ook om dingen die buiten de standaard vanille seks vallen, maar het is niet altijd zo nodig. Het is een plusje of een extraatje, hoe je het ook wil noemen.

Mis je jouw fetisj nog in het rijtje? Neem dan even contact op met mij, ik voeg het graag toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *